Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Διεθνές Συνέδριο ΚΕΑ-ΣΥΝ: Πλούσιο σε ιδέες, τολμηρό σε (ρεαλιστικές) προτάσεις



Πλούσιο σε ιδέες, εξαιρετικές αναλύσεις, δεκάδες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση της Ε.Ε. ήταν το τριήμερο διεθνές συνέδριο του ΚΕΑ και του ΣΥΝ που έγινε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα. Εσείς οι αριστεροί είστε πολύ καλοί στην ανάλυση και στην περιγραφή των πολιτικών κρίσεων, αλλά δεν έχετε να προτείνετε τίποτα, συνηθίζουν να λένε τα μεγάλα ΜΜΕ. Και επειδή τα περισσότερα από αυτά δεν θα πήραν χαμπάρι ότι έγινε στην Αθήνα ένα τόσο σπουδαίο και σημαντικό συνέδριο, σίγουρα θα εξακολουθήσουν να το λένε. Τα βασικά συμπεράσματα, παρακολουθώντας το συνέδριο, μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα σημεία;

Ανατροπή των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων επιλογών με πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες σε όλη την Ευρώπη.

Τεράστια ελλείμματα στην ευρωπαϊκή συνοχή, με κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων απόψεων, καθώς για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία ο γαλλογερμανικός άξονας, που σφράγιζε ανεξαρτήτως πολιτικής καταγωγής των ηγετών την ευρωπαϊκή πορεία ουσιαστικά δεν υπάρχει. Οι κυρίαρχες δυνάμεις του κεφαλαίου κρατικοποιούν τις ζημιές και ιδιωτικοποιούν τα κέρδη. Ο Σαρκοζί είναι το όνειδος της Γαλλίας και σε πολλούς μοιάζει πλέον σαν το σκυλάκι της καγκελαρίου Μέρκελ. Ποτέ άλλοτε τα δίδυμα εξουσίας, Μιτεράν - Κολ ή Σιράκ - Σρέντερ, δεν είχαν μπατάρει σε τόσο ακραίες νεοφιλελεύθερες και εθνοκεντρικές προτάσεις. Οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του Γιώργου Παπανδρέου, σύρονται άβουλες και άφωνες και οι μοναδικοί που κάτι έχουν να αντιπροτείνουν είναι οι συνταξιούχοι Ντελόρ, Πρόντι και Σεβενεμάν!

ΚΛΕΙΔΙ στις ευρωπαϊκές εξελίξεις για ανατροπή της σημερινής κατάστασης είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με δυνατότητες απ' ευθείας δανεισμού των κρατών - μελών και κεντρική διαχείριση των χρεών στα πρότυπα της Fed στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα: Σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει τεράστια και πολύτιμα για αναπτυξιακά προγράμματα κεφάλαια, που μένουν ανενεργά επειδή τα περισσότερα κράτη δεν διαθέτουν εθνικούς πόρους για τη δική τους συμμετοχή. Αν αναλάβει την εθνική συμμετοχή η Κεντρική Τράπεζα, εύκολα μπορεί να προκύψει ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Συνοψίζοντας ο καθηγητής Κ. Βεργόπουλος σημείωσε τα τρία ζητούμενα βήματα: Αποκατάσταση ανάπτυξης, Κοινοτικοποίηση του χρέους, Ελάφρυνση του δανεισμού με περίοδο χάριτος για να μπορέσει η οικονομία να πάρει μπροστά. Κρίσιμος είναι επίσης και ο ρόλος της ΕΚΤ στο κούρεμα των χρεών, ώστε οι πιεσμένες και εκβιαζόμενες από τις αγορές χώρες να αποκτήσουν αναπτυξιακό αέρα. Οι ιδιώτες δανειστές και κερδοσκόποι και ένα ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο, δεν μπορούν να καθηλώνουν τους ευρωπαϊκούς λαούς στη μιζέρια και τη φτώχεια.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ σήμερα η κυρίαρχη πολιτική στην Ε.Ε. απαιτούνται κινητοποιήσεις των λαών και των εργαζομένων με ανατροπές κυβερνήσεων και πολιτικών. Απαιτούνται νέες συμμαχίες και πολιτικές ρήξεων σε όλα τα μέτωπα, ώστε η Ευρώπη του κεφαλαίου και των τραπεζών να γίνει Ευρώπη των πολιτών, της ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η ακολουθούμενη πολιτική στην Ελλάδα είναι καταστροφική και αδιέξοδη, αφού δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του χρέους που εκτοξεύτηκε σε μη διαχειρίσιμα πλέον ύψη. Σήμερα το μόνο που κάνει ο κ. Παπανδρέου είναι να μεταφέρει τη μία κρίση στην άλλη αγοράζοντας χρόνο για την κυβέρνησή του σε βάρος των συμφερόντων του τόπου. Κρίση χρέους, ύφεση, ανεργία, σε ένα θανατηφόρο για τη χώρα κοκτέιλ. Αν σύντομα οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν καταφέρουν τις μεγάλες ανατροπές, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με τη μορφή της Ένωσης και του κοινού νομίσματος δεν θα αντέξει και πολύ πιθανόν θα διαλυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: