Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν ότι είμαστε αδιάβαστοι» (Μπ. Μπρεχτ)

Η εξαγγελία των τελευταίων κυβερνητικών μέτρων, σχετικά με το ζήτημα της συγχώνευσης σχολείων, πρέπει να βρει απέναντι της το σύνολο των μαθητών, των καθηγητών και δασκάλων, των συλλόγων γονέων, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Σχεδόν 2.000 σχολεία μπαίνουν (μόνο στην πρώτη φάση!) στο στόχαστρο της κυβέρνησης, 1523 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 410 γυμνάσια και λύκεια. Με βάση τα φετινά σχέδια για την συγχώνευση 1.933 σχολείων και την δημιουργία 877 κλείνουν το 14% των σχολείων της χώρας. Καταργούν 4.000 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών τη στιγμή που με βάση τις συνταξιοδοτήσεις που θα γίνουν μέχρι το 2013 θα αποχωρήσουν 46.000 εκπαιδευτικοί, δηλαδή το 1/4.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα 410 γυμνάσια και λύκεια θα συγχωνευτούν σε 205. Οι συγχωνεύσεις όμως μαζί με την κατάργηση των σχολείων θα φέρουν και κατάργηση τμημάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία σχολείων με μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και συνολικό αριθμό που θα φτάνει τους 400 μαθητές!

Το σχολείο που οραματίζεται να δημιουργήσει η κυβέρνηση θα θυμίζει παλιά καλή ελληνική ταινία. Τα τμήματα θα είναι τόσο μεγάλα που ο μοναδικός τρόπος διδασκαλίας θα είναι οι μονόλογοι των καθηγητών με την συνοδεία έντονου αυταρχισμού. Τα σχολικά συγκροτήματα – τέρατα των 400 μαθητών που δημιουργούνται, εκτός από αυταρχικά, θα είναι και απρόσωπα εκπαιδευτήρια που ευνοούν την αποξένωση των μαθητών και κάθιστούν τις μαθητικές κοινότητες και συλλογικότητες είδος υπό εξαφάνιση. Σε πολλές περιοχές που η μετάβαση στο σχολείο θα απαιτεί μεγάλα χρονικά διαστήματα τα παιδία ή θα αναγκαστούν να μετακομίζουν μακριά από το σπίτι τους και κοντά στο σχολείο ή να το εγκαταλείπουν.

Τα τεράστια σχολεία μέσα σε συνθήκες όξυνσης της φτώχειας θα γίνουν φυτώρια ενδοσχολικής βίας και η μαθητική διαρροή θα ξεπεράσει κατά πολύ το ήδη μεγάλο 12% (που περιλαμβάνει μόνο μέχρι το Γυμνάσιο). Μέσω αυτής της υποβάθμισης των δημόσιων σχολείων για την τεράστια πλειοψηφία η μόρφωση θα μετατραπεί από δικαίωμα σε προνόμιο.

Έχουν βάλει στόχο να μας μετατρέψουν σε μια χαμένη γενιά. Μια γενιά χωρίς όνειρα και ελπίδες, χωρίς μέλλον και αξιοπρέπεια. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σχεδιάζουν τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων κατά 20% και την επιβολή διδάκτρων μέσω της οικονομικής αυτοτέλειας. Μαζί με το δικαίωμα μας στη μόρφωση χτυπάνε και τα δικαιώματα μας στην εργασία. Με το νόμο για την μαθητεία οι νέοι εργαζόμενοι μέχρι τα 25 θα δουλεύουν με χαμηλότερο μισθό από την κατώτατη σύμβαση και θα έχουν λιγότερα δικαιώματα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ως στόχο να σωθούν από την κρίση οι τράπεζες, ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές και οι καναλάρχες. Όλοι αυτοί δηλαδή, που απολαμβάνουν καθεστώς νόμιμης φοροαπαλλαγής, την στιγμή που η τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας χάνει τα δικαιώματα της στην παιδεία, στην υγεία, στην εργασία, στην ασφάλιση και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Με πραγματική φορολόγηση των κερδών τους, μόνο την τελευταία δεκαετία, θα μπορούσαν να υπάρχουν πόροι για τις κοινωνικές υπηρεσίες ύψους 98 δις! Τη στιγμή που μας στερούν το δικαίωμα στη γνώση και στην αξιοπρέπεια μειώνουν την φορολογία για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο 20%. Οι τράπεζες έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 78 δις.

ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Εμείς απαντάμε: κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα μας! Να μειωθούν τα κέρδη τους!

* Αύξηση των δαπανών για την δημόσια εκπαίδευση στο ύψος των πραγματικών αναγκών

* Προσλήψεις εκπαιδευτικών και κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας

* Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων - Να μην κλείσει κανένα σχολείο

Νεολαία Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: