Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Η Διακήρυξή μας



Φίλες και φίλοι συμπολίτες,
Οι Δημοτικές Εκλογές , που διεξάγονται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, υπό το βάρος των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης, του μνημονίου και της τρόϊκας, είναι μια σημαντική πολιτική μάχη, μια μάχη για το μέλλον του τόπου μας αλλά για μάς είναι μόνο η αρχή σ' αυτό το πεδίο.
Εμείς διεκδικούμε την ψήφο σας στις Δημοτικές Εκλογές, γιατί ονειρευόμαστε και αγωνιζόμαστε για μια ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ και, χωρίς να λέμε «ό,τι έγινε έγινε», παλεύουμε για ριζικές αλλαγές.
Ονειρευόμαστε και αγωνιζόμαστε για μια πόλη της δουλειάς και της αλληλεγγύης, μια πόλη πολιτικής και κοινωνικής δημοκρατίας, μια πόλη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του μόχθου, μια πόλη άνεσης , μια πόλη ζωντανών και ελεύθερων χώρων.
Η στάση μας και ο αγώνας μας βρίσκονται στον αντίποδα των καταστροφικών, νεοφιλελεύθερων επιλογών της απερχόμενης δημοτικής αρχής, όπως επίσης και απέναντι στους υποστηρικτές και τους συμμέτοχους αυτής της κυβέρνησης που, μέσω μνημόνιου, τρόϊκας και ΔΝΤ καταστρέφει θεμελιώδη δικαιώματά μας και πνίγει την ζωή μας, επιχειρώντας να αφαιρέσει κάθε ελπίδα για το μέλλον.
Δεκάδες άνθρωποι που συμμετέχουμε στην κίνηση "3 ΚΛΙΚ ΑΡΙΣΤΕΡΑ" είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα και μετά τις εκλογές απ' αυτή και άλλες θέσεις για να τά εκπληρώσουμε.
* Ο "Καλλικράτης" δεν είναι στην ουσία αυτοδιοίκηση αλλά ετεροδιοίκηση, δεν είναι αποκέντρωση αλλά αποσυγκέντρωση. Δεν είναι δημοκρατικός αλλά εμπέδωση της αυταρχίας, της ολιγαρχίας, σε τοπικό επίπεδο, όπως και στο κεντρικό. Γιαυτό είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε συστηματικά, συλλογικά και δημοκρατικά. Να φτάσουμε στο πιο μακρυνό σημείο για να μιλήσουμε και ν' ακούσουμε τους ανθρώπους.
Να τούς εμπνεύσουμε να πάρουν τις υποθέσεις στα χέρια τους.
* ΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Ανεργία, υποαπασχόληση κι ετεροαπασχόληση, φροντιστήρια, ασθένειες, κλεισμένα μαγαζιά, αδιάθετη παραγωγή, δάνεια χτυπάνε σχεδόν κάθε σπίτι, με εξαίρεση βέβαια όσους πλουτίζουν από τον μόχθο μας, ευνοημένοι από δημαρχιακά «έργα», «έργα» που εξυπηρετούν σχεδόν αποκλειστικά κομματικούς φίλους!!!
* Η τρόϊκα, το ΔΝΤ και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα χειραγωγημένα ΜΜΕ όλη τη μέρα προσπαθούν να μάς πείσουν ότι για την καπιταλιστική οικονομική κρίση φταίμε εμείς και ότι τα ασφυκτικά μέτρα είναι αναπόφευκτα. Επιχειρείται, μέσα στην κρίση, μια μεγάλη ανακατανομή υπέρ των πλουσίων με την ισοπέδωση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
* Στο ίδιο το μνημόνιο αναγράφονται οι περικοπές των πόρων της αυτοδιοίκησης κατά 500 εκ. ευρώ κάθε χρόνο. Φορτώνουν αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους. Θέλουν να περάσουν την Εκπαίδευση και την Υγεία στις περιφέρειες, χωρίς όμως τα αντίστοιχα οικονομικά μέσα. Τα σχέδιά τους είναι καταστροφικά. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ την εφαρμογή τους. Τώρα, γιατί μετά ίσως είναι πολύ αργά.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες,
ζούμε όλοι μας καθημερινά το πόσο άσχημα λειτουργεί η πόλη, ο πληγωμένος δημόσιος χώρος της.
· Οι πεζοί, οι ποδηλάτες, οι κάτοικοι ασφυκτιούν μέσα στο θόρυβο και τη ρύπανση των ΙΧ. Τα μεταφορικά μέσα σταθερής τροχιάς παραμένουν όνειρο και φαντασία λίγων ρομαντικών.
· Οι δημόσιοι χώροι της βρίσκονται υπό διωγμό. Το "Ξενία" ξεπουλήθηκε με τη βία, η Πλατεία διαλύθηκε, βορά σε συμφέροντα, τα Λιθαρίτσια και τα άλλα δημόσια πάρκα εγκαταλείφθηκαν, το "Γιαννιώτικο Σαλόνι" εκποιείται τμηματικά, τα τραπεζοκαθίσματα περιορίζουν ασφυκτικά το χώρο των πεζών στην πόλη, την «ΟΑΣΗ» τήν παράτησαν ξεκοιλιασμένη τρία χρόνια τώρα.
· Το πιο σημαντικό οικοσύστημα της πόλης, η Λίμνη, υποφέρει. Αφέθηκε για χρόνια έρμαιο των ανεξέλεγκτων παρεμβάσεων, έγινε και έμεινε πεδίο κερδοσκοπικών εκμεταλλεύσεων.
· Σε μια περιοχή με απίστευτο υδάτινο πλούτο οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, χρόνια τώρα, μας οδηγούν συστηματικά στα πλαστικά μπουκάλια νερού, των υποστηρικτών τους, και υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων... , φροντίζοντας να μην δώσουν την απλή και εφικτή λύση του φτηνού και ποιοτικού τρεχούμενου νερού για όλους τους κατοίκους.
· Τα οικονομικά του Δήμου Ιωαννιτών αποτελούν πληγή για την πόλη από την απίστευτη, κατά επιεική χαρακτηρισμό, κακοδιαχείριση που έχει φτάσει τα πράγματα στο κόκκινο.
· Η πολιτιστική ανάπτυξη κουτσαίνει. Σε μια πόλη με ανήσυχους ανθρώπους, με σπουδαία μνημεία και μεγάλη παράδοση, οι -χρυσωμένες...- μεταφορές πολιτιστικών υποπροϊόντων υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Κάποιες προσπάθειες στα όρια του ηρωϊκού για μια άλλη πολιτιστική πορεία συνάντησαν την αδιαφορία του Δήμου.
· Η έξοδος και ο ελεύθερος χρόνος στην ευρύτερη πόλη είναι μονοδιάστατα προσανατολισμένος στις θορυβώδεις καφετέριες , bar ή τσιπουράδικα-μεζεδοπωλεία. Ο Δήμος απουσιάζει φανερά από την οργάνωση μαζικού αθλητισμού που θα έδινε διέξοδο σε χιλιάδες ανθρώπους.
· Οι δημόσιες υπηρεσίες Παιδείας και Υγείας δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση απαξίωσης με βασικό «εργαλείο» την υποχρηματοδότηση, την διείσδυση του ιδιωτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου και την υπόθαλψη δραστηριοτήτων μαύρου χρήματος.
· Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ντροπή για την περιοχή μας. Αυταρχισμός, καταστολή και βρώμα ήταν το αποτέλεσμα των χρόνιων καθυστερήσεων. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της πολιτείας και της Τ.Α. Κουβέντα δεν ακούστηκε για την διαλογή σκουπιδιών στην πηγή.
· Το Ρυθμιστικό Σχέδιο και τα Γ.Π.Σ. καρκινοβατούν. Η χώρα και η περιοχή βρίσκονται σε σύγκρουση μεγαλοσυμφερόντων για να οικοδομήσουν ό,τι μπορούν, π.χ. το Βελισσάριο…
Βασικοί μας στόχοι είναι η Κοινωνική Αυτο-οργάνωση, η Αλληλεγγύη, οι Συνεργατικές για να δοθούν άμεσες και καίριες λύσεις για τό συμφέρον όλων. Εμπνεόμαστε από άλλες τέτοιες προσπάθειες στον κόσμο. Από το Πόρτο-Αλλέγκρε, τη Μαριναλέντα, το Μοντραγκόν.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες,
πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι καταστροφική η πολιτική που, με το "μνημόνιο" και τις εντολές της τρόϊκας, εφαρμόζει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Βαδίζουμε μέσα σε ένα μεσαίωνα από κάθε άποψη.
Για αυτό και η δημοκρατία αποτελεί το πρωταρχικό μας εργαλείο για την ανατροπή του.
· Αγωνιζόμαστε για ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του Δήμου με βασικά στοιχεία την δημοκρατία και την διαφάνεια. Αλλά και με ουσιαστικές διαδικασίες, όπως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, ο επιμερισμός των αποφάσεων, τα δημοψηφίσματα.
· Αγωνιζόμαστε για μια πόλη της αλληλεγγύης. Με καταλύτη τον Δήμο σε κοινωνικές πρωτοβουλίες ουσιαστικών κοινωνικών παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τις ζωντανές δυνάμεις της πόλης και αυτο-οργανωμένων ομάδων πολιτών.
· Αγωνιζόμαστε για ριζικές αλλαγές στις μετακινήσεις, για άμεση πεζοδρόμηση στην Πλατεία και αναβίωση της "ΟΑΣΗΣ", για εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων σε όλο το λεκανοπέδιο, για συχνή και φτηνή σύνδεση με μέσα μαζικής μεταφοράς των διάφορων περιοχών του μεγάλου δήμου, για τραμ και σιδηρόδρομο.
· Αγωνιζόμαστε για να έχουμε επιτέλους καθαρό και φτηνό νερό. Για μια συνολική διαχείριση του πόσιμου νερού πέρα από επιχειρηματικά σχέδια και κερδοσκοπικά συμφέροντα.
· Αγωνιζόμαστε για μια άλλη οικονομική πολιτική του Δήμου σε κοινωνική και όχι νεοφιλελεύθερη κερδοσκοπική κατεύθυνση. Με πλήρη αξιοποίηση των κληροδοτημάτων με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας, και κοινωνικών στοχεύσεων και όχι ξεπουλήματος.
· Αγωνιζόμαστε για ένα συνολικό σχέδιο πραγματικής διάσωσης της Λίμνης, κόντρα στα διάφορα σχέδια ...«αξιοποίησης» που απεργάζονται τα μεγαλοσυμφέροντα.
· Αγωνιζόμαστε για ένα ρυθμιστικό σχέδιο που θα χωροθετεί τις δραστηριότητες με μοναδικό κριτήριο την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.
· Αγωνιζόμαστε για να υπάρξουν επιτέλους ριζικές τομές στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων με ανακύκλωση στην πηγή, κοινωνική συμμετοχή και ΧΥΤΥ.
· Αγωνιζόμαστε για ένα κοινωνικό κράτος που θα παρέχει αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες στην Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια. Θα παλαίψουμε ακούραστα ενάντια στην υποχρηματοδότηση, την απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες,
αυτόν τον μεγάλο αγώνα δεν μπορούμε παρά να τόν κάνουμε με την πρωταγωνιστική συμμετοχή νέων ανθρώπων, της ζωντάνιας τους, της έμπνευσης, της φαντασίας και του πάθους τους αλλά και με την σοφή εμπειρία των μεγαλύτερων.
Καλούμαστε όλες και όλοι να συμπαραταχτούμε
σ' αυτόν τον ωραίο αγώνα για την πόλη κι εμάς τους ίδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: