Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Κ. Μαντάς
Φίλες και φίλοι συμπολίτες,
Η δημοτική μας κίνηση «Τρία κλίκ Αριστερά, Αντίσταση - Αλληλεγγύη - Αλλαγή» παρουσιάζει σήμερα τους υποψηφίους της για τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη.
Ανάμεσα σε όλους αυτούς, τις γυναίκες και τους άνδρες, που θα ήθελα ολόψυχα και προσωπικά να τους ευχαριστήσω, δεν θα βρείτε πολυακουσμένα ονόματα και πομπώδεις παράγοντες. Θα αναγνωρίσετε όμως καθημερινούς ανθρώπους που είναι ανάμεσά σας, δίπλα σας. Ανθρώπους που τούς γνωρίζετε ίσως, από κοινωνικούς αγώνες, από αγώνες για μεγάλα προβλήματα της πόλης και της περιοχής, πολίτες από το χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, ενεργούς πολίτες που έχουν μια ανιδιοτελή και αγωνιστική στάση ζωής.
Όλοι εμείς, που αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια κόντρα στο αντιδημοκρατικό πλαίσιο του Καλλικράτη, προσβλέπουμε να συμβάλουμε δυναμικά στην προώθηση ριζικών αλλαγών, που έχει ανάγκη η πόλη μας, η περιοχή μας και ολόκληρη η χώρα. Το ψηφοδέλτιό μας θα έχει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σε όλους τους περιφερειακούς, πρώην "καποδιστριακούς" Δήμους και στην κοινότητα του Νησιού. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και θα πούμε καθαρά ότι τα αντιδημοκρατικά όρια του "Καλλικράτη" που ορίζουν ότι στον πρώην Δήμο Ιωαννιτών πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά τουλάχιστον 29 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους δεν επέτρεψαν σε πολλούς φίλους και συναγωνιστές να είναι υποψήφιοι, όμως είμαστε σίγουροι ότι θα μας στηρίξουν, όπως και πολλοί άλλοι, με πίστη, ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια και τώρα αλλά κυρίως μετά, στην προσπάθεια που όλοι μαζί θα συνεχίσουμε σε πολλά μέτωπα. Θέλουμε επίσης να πούμε ειλικρινά ότι δεν διεκδικούμε ούτε το αλάθητο, ούτε την μοναδικότητα, δεν λέμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα και ότι έχουμε λύσεις για όλα.
Ξέρουμε άλλωστε την τύχη των λεπτομερών προεκλογικών προγραμμάτων και υποσχέσεων.
Έχουμε όμως βαθιά πίστη στις δυνατότητες των πολιτών όταν πάρουν τις υποθέσεις στα χέρια τους, έχουμε βαθιά πίστη στην κοινωνική αυτοοργάνωση , στην αντίσταση και την αλληλεγγύη, στην φαντασία και την δημιουργικότητα του συλλογικού αγώνα, έχουμε αγωνίες , ευαισθησίες και διάθεση για προσφορά, αλλά και αποφασιστικότητα για ρήξεις και ανατροπές.
Θα θέλαμε επίσης να δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε και να αντιπαρατεθούμε σε οποιοδήποτε επίπεδο με τους υποψηφίους των άλλων συνδυασμών.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες
Οι επερχόμενες εκλογές διεξάγονται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι τελευταίες αποκαλύψεις για το τί παίζεται πίσω από την πλάτη μας, από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και τους παράγοντες του χρηματιστηριακού κεφαλαίου , που το μόνο που τούς ενδιαφέρει είναι πώς θα τούς αποπληρώνουμε τα όπλα που μάς πουλάνε πανάκριβα και τα δανεικά, δείχνουν ολοφάνερα το πού θέλουν να μάς οδηγήσουν.
Θέλουν να μάς πάνε σε μια απροσδιόριστη χρονικά παράταση της θηλιάς του μνημονίου και της επιτήρησης της τρόϊκας και βεβαίως επιδιώκουν να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.
Διότι αυτή την στιγμή στη χώρα μας εφαρμόζεται μια ακραία ταξική πολιτική που αναδιανέμει τον πλούτο για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι σε βάρος των εργαζομένων και των αδύνατων, πολλαπλασιάζει τις αυθαίρετες απολύσεις, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις για τους νέους, ορίζοντας μισθό 600 ευρώ, που επιβάλει την μερική απασχόληση της πείνας, που χαρίζει την υγειονομική κάλυψη των ανέργων σε ιδιωτικές εταιρείες, που εκτινάσσει την ανεργία στο 20%.
Είναι μια πολιτική που επιχειρεί να ξεπουλήσει ό,τι δημόσιο και κοινωνικό έχει απομείνει, που δίνει «γην και ύδωρ» για τις λεγόμενες γρήγορες επενδύσεις και που με το πρόσχημα των ελλειμμάτων και της κακοδιαχείρισης στο δημόσιο, που ο ίδιος ο δικομματισμός δημιούργησε, διαλύει τον δημόσιο και κοινωνικό τομέα.
Χρειάζεται λοιπόν ένα αποφασιστικό «φτάνει πιά, δεν θα σάς επιτρέψουμε να ισοπεδώσετε την κοινωνία».
Οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία δείχνουν τον δρόμο.
Οι εκλογές που θα γίνουν και που κάποιοι προσπαθούσαν να μάς κάνουν να παραδεχτούμε ότι τάχα θα έχουν αποκλειστικά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για να παλαίψουμε να αλλάξουμε όχι μόνο τις πόλεις και τα χωριά μας, αλλά και για να δημιουργηθούν συνθήκες συνολικών ανατροπών και που θα αμφισβητήσουν στην πράξη τον διαβόητο μονόδρομο.
Αν σκεφτούμε μόνο τις 58 {πε-νή-ντα-οχ-τώ} φοροαπαλλαγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου και την εξοικονόμηση 90 δις. που θα γίνονταν, αν εφαρμοζόταν μια φορολογική πολιτική κοντά στο μέσο όρο αντίστοιχων πολιτικών στην Ευρώπη, καταλαβαίνουμε τί παραμύθια είναι τα περί μονόδρομου.
Γιαυτό και ειλικρινά απευθυνόμαστε στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους που πνίγονται από αυτή την κατάσταση, που μπούχτισαν από τη βρώμα και τη δυσωδία της διαφθοράς και προσανατολίζονται σε μιά συνολική αποδοκιμασία μέσω της αποχής, και τους λέμε: Μην τους αφήσουμε να πανηγυρίζουν στη πλάτη μας ! Μπορούμε να προσπαθήσουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε ελπίδα για το αύριο, είναι στο χέρι μας.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες
Την ίδια μοίρα επιφυλάσσουν και για τους Δήμους, καθώς οι περικοπές που προβλέπονται από το μνημόνιο υπολογίζονται σε 500 εκατομμύρια το χρόνο, σε 3 δις ευρώ, συνολικά, από τον περιορισμό των πόρων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο που επιδιώκει να πληρώσουν το μάρμαρο και πάλι οι ασθενέστεροι πολίτες, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε ακραία αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Γιαυτό και εμείς υποστηρίξαμε από την αρχή ότι αυτές οι εκλογές , σε αυτές τις συνθήκες, βάζουν επι τάπητος το θέμα των ριζικών αλλαγών.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες
Ονειρευόμαστε μια άλλη πόλη , που δεν χωράει στον στενό κορσέ που μάς επέβαλε η απερχόμενη νεοφιλελεύθερη δημοτική αρχή με τις καταστροφικές της πολιτικές στους δημόσιους χώρους, όπως στην "ΟΑΣΗ", την Πλατεία και το "Ξενία", στις υποδομές, στα δημοτικά τέλη και που οδήγησε τα οικονομικά του Δήμου «στο κόκκινο», κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες. Ονειρευόμαστε μια άλλη πόλη που δεν ικανοποιείται από εξαγγελίες καλύτερης διαχείρισης της ασφυξίας και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα, χωρίς να λέει τίποτα επί της ουσίας για τον αντιδημοκρατικό Καλλικράτη και για την ζοφερή πραγματικότητα του μνημονίου.

Ονειρευόμαστε μια άλλη πόλη της απασχόλησης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, των ελεύθερων δημόσιων χώρων, ενάντια στον κυκλοφοριακό βραχνά της μόλυνσης και του θορύβου. Μια πόλη με ριζικές αλλαγές στην λειτουργία του Δήμου, με ριζικές αλλαγές στην διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων, με ριζικές αλλαγές στην διαχείριση των υδάτινων πόρων, με ριζικές αλλαγές στην διαχείριση του οικοσυστήματος της Λίμνης, με ριζικές αλλαγές στις υπηρεσίες της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας.
Μια πόλη που η δημοκρατία και η συμμετοχή θα καθορίσουν την εξέλιξή της ενάντια σε κάθε είδους κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Η εμπιστοσύνη που θα μάς δείξετε με την ψήφο σας, θα δώσει ελπίδα και δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα όλοι μαζί για αυτά που ονειρευόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: