Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

«Ο Καλλικράτης είναι συγκεντρωτικός»



Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Παπαδημητρίου, επικεφαλής του συνδυασμού «Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο», με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, μιλάει στον «Η.Α.» για την κρίση, τον «Καλλικράτη», τις προτάσεις και τις βλέψεις του συνδυασμού του.
Πιστεύετε ότι προγραμματικές προτάσεις όπως η «πράσινη ανάπτυξη» για παράδειγμα, είναι ειλικρινείς και εφαρμόσιμες;

Πιστεύω ότι τα προγραμματικά και τα πολιτικά είναι το ίδιο πράγμα, δεν μπορεί να αφαιρέσει κανείς την πολιτική από το προγραμματικό πλαίσιο. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να αναδείξουμε μια αριστερή πολιτική για την Ήπειρο μέσα από προγραμματικούς στόχους. Στόχους που διατυπώνουμε από την πλευρά των λαϊκών αναγκών, που συνιστούν μοντέλο το οποίο ανατρέπει τους συσχετισμούς, προσπαθώντας αυτό το μοντέλο να το κρατήσουμε σε μια εναλλακτική άποψη. Η πράσινη ανάπτυξη, έχει προβληθεί κατά κόρον από το ΠΑΣΟΚ ως η «νέα ιδέα της εποχής», στην πράξη σε πολλούς τομείς, σημαίνει στροφή προς ιδιώτες επενδυτές, χωρίς όμως ελεγκτικούς μηχανισμούς και κριτήρια. Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά στην ενέργεια: Εκεί, «πράσινη ανάπτυξη» σημαίνει αιολικά πάρκα παντού, υδροηλεκτρικά πάρκα παντού κυριολεκτικά, ενώ δεν ξέρω αν θα μας ξανάρθουν και τα φράγματα, εναντίον των οποίων τα περιβαλλοντικά κινήματα πέτυχαν σοβαρές και αποφασιστικές νίκες στην Ήπειρο τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι ένα μοντέλο που θα στηριχτεί στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, έναν τρίτο πυλώνα ανάμεσα σε ιδιώτες και κράτος. Είναι για το κεφάλαιο αυτή η «πράσινη ανάπτυξη». Με αυτή την έννοια έχουμε βασικές και σοβαρές ενστάσεις.

Η Ελλάδα είναι σε περίοδο κρίσης και μνημονίου. Είναι δημοψήφισμα οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου;

Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά μετά τον ερχομό του «οδοστρωτήρα», επιτρέψτε μου να χαρακτηρίσω, του μνημονίου και των περικοπών που έχει φέρει, που δίνεται ο λόγος στο λαό. Υπό αυτή την έννοια έχουν σαφή πολιτικό χαρακτήρα οι εκλογές, πολύ περισσότερο επειδή το μνημόνιο ήταν η αφορμή για την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους να αλλάξουν τους συσχετισμούς, εις βάρος του κόσμου της εργασίας. Μπαίνει ένα ζήτημα απάντησης λοιπόν, απέναντι σε αυτά. Εμείς, εκτιμάμε ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας κατά του μνημονίου είναι συγκυριακή και μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους, το έχει άλλωστε δηλώσει ο ίδιος της ο πρόεδρος ότι «δεν θα χαρίσουμε στην αριστερά την αντιπαράθεση για το μνημόνιο». Επί της ουσίας, η ΝΔ είναι εξίσου εκπρόσωπος των δυνάμεων του κεφαλαίου. Γι αυτό και εμείς, δεν είμαστε απλά «αντιμνημονιακοί» αλλά και κατά του κεφαλαίου και του δικομματισμού και των πολιτικών εκπροσώπων τους που είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Ενάντια σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ δηλαδή.

«Καλλικράτης», ναι ή όχι;

Κοιτάξτε, το ΑΥ.ΡΙ.Ο. είναι φανατικά αυτοδιοικητικό, αν θέλετε περισσότερο από άλλα σχήματα της Αριστεράς που προσβλέπουν περισσότερο στο ρόλο του κράτους. Θέλουμε θεσμούς αυτοδιοικητικούς, θέλουμε αυτό το πράγμα να συμβαδίσει με μια αναγέννηση της λαϊκής συμμετοχής. Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε μέσα από τέτοιους θεσμούς και την αυτοοργάνωση της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Όμως, ο Καλλικράτης όπως εφαρμόζεται, δεν είναι αυτοδιοικητικός, αλλά αναπαράγει το συγκεντρωτικό μοντέλο του κεντρικού κράτους. Ούτε δημοκρατική εκλογή των νέων οργάνων έχει, ούτε πραγματική αποκέντρωση προβλέπει. Ήμασταν και είμαστε υπέρ της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά με μια λειτουργία που θα ανταποκρίνεται στην ουσία της. Για παράδειγμα, λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει παράλληλα η κρατική περιφέρεια Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, αλλά να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Με θεσμοθετημένους όμως πόρους και όχι με τη σημερινή ασάφεια. Απλή αναλογική για την εκλογή των οργάνων και έμμεση εκλογή περιφερειάρχη, αποκέντρωση πραγματική σε αποκεντρωμένα διαμερίσματα με πραγματική εξουσία, καθώς και πολλά ακόμη πράγματα για τη λαϊκή συμμετοχή, την ενεργοποίηση των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι ο «Καλλικράτης» είναι το μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση. Από την αναγκαστική συνένωση, ο βασικός στόχος είναι η περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Προβλέπεται περικοπή περίπου 500 εκ. ευρώ για το 2011-2013 κάθε χρόνο. Αυτά σημαίνουν εγκατάλειψη υπηρεσιών και έργων, απόλυση υπαλλήλων και ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών.

Υπάρχει και ένας αντίλογος. Ότι δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν εστία διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Δεν χρειάζεται ένα συμμάζεμα;

Αυτοί οι οποίοι εγκαλούν την αυτοδιοίκηση και το συνεταιριστικό κίνημα για διαφθορά, είναι οι ίδιοι που την υπηρέτησαν και δημιούργησαν. Άρα η λύση δεν είναι στη συγκεντρωτική κατεύθυνση, δεν θα καταπολεμήσουμε τη διαφθορά συγκεντρώνοντάς τη στα χέρια ακόμη πιο λίγων. Η λύση είναι η μεγάλη αποκέντρωση, η διαφάνεια και η μεγαλύτερη δυνατή επικράτηση των απόψεων υπέρ του κοινωνικού συνόλου και όχι υπέρ των ολίγων. Το θέμα δεν είναι να καταργήσουμε την αυτοδιοίκηση με το πρόσχημα του συμμαζέματος, αλλά να βάλουμε τον κόσμο να συμμετάσχει, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

Άρα λοιπόν, λέτε ότι μπορεί να φτιαχτεί ένα δίχτυ προστασίας απέναντι στην κρίση, σε τοπικό επίπεδο;

Είναι βασικό μας σύνθημα: «Κανένας μόνος του στην κρίση». Μπορούν οι τοπικές και περιφερειακές αυτοδιοικήσεις να μπουν μπροστά σε έναν αγώνα για μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και για να φτιάξουν ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Παράλληλα με το διεκδικητικό τους ρόλο απέναντι στο κεντρικό κράτος βέβαια. Τέτοιες απαντήσεις και στάσεις είναι ακόμη πιο αναγκαίες. Μην ξεχνάτε ότι ενώ κόβονται οι μισθοί, κάποιο πριμοδοτούνται με ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές.

Τι θέλει το ΑΥ.ΡΙ.Ο από τις εκλογές;


Θέλουμε να βγουν αποδυναμωμένες οι δυνάμεις του δικομματισμού και τα πολιτικά τους στηρίγματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ. Θέλουμε να εκφραστεί η λαϊκή αγανάκτηση σε προοδευτική κατεύθυνση και όχι στην αποχή. Θέλουμε να είμαστε κομμάτι ενός αντιπολιτευτικού πόλου και μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο και έξω από αυτό που να μπορεί να εκφράσει μια διαφορετική Ήπειρο. Την Ήπειρο των αγώνων, της κοινωνικής προσφοράς, της πολιτιστικής δημιουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: