Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Αλ. Τσίπρας: Τρικομματική συναίνεση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ και για τους μετανάστες

Την καταδίκη από όλα τα κόμματα της ρατσιστικής επίθεσης στην εκδήλωση της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, χθες στην Παλιά Βουλή, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί και ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκαναν ότι δεν άκουσαν...

"Περιμέναμε ότι το πολιτικό σύστημα θα ανακάλυπτε έναν ακόμα εσωτερικό εχθρό στο πρόσωπο του μετανάστη και του πρόσφυγα. Ήμασταν απολύτως βέβαιοι πως η ακροδεξιά και τα μέσα ενημέρωσης θα έβρισκαν πεδίο δόξης λαμπρό για να ενισχύσουν εκλογικά ποσοστά και ποσοστά τηλεθέασης. Ακόμα και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που έβλεπαν με ικανοποίηση το φτηνό εργατικό δυναμικό να χτίζει Ολυμπιάδες, σήμερα με την οικονομική κρίση δεν τους έχουν ανάγκη", τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: "Αυτό που δεν περιμέναμε όμως να συμβεί τόσο γρήγορα ήταν η τρικομματική συναίνεση και στα κοινωνικά θέματα. Η συναίνεση στα οικονομικά θέματα ήταν ένα σοβαρό ενδεχόμενο, άλλωστε οι διαφορές ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ δεν είναι τόσο διακριτές. Δεν ήταν όμως στο ζήτημα της πολιτογράφησης και της ιθαγένειας". Υποκύπτετε γρήγορα στις πιέσεις της ακροδεξιάς και του ακροδεξιού λαϊκισμού στο όνομα της συναίνεσης με τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Καρατζαφέρη, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και υπογράμμισε ότι παραχωρεί την πολιτική ηγεμονία σε ένα θέμα στο οποίο υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία. "Αν εσείς δεν θελήσετε να δώσετε αυτή τη μάχη με όρους ηγεμονίας των ιδεών, θα τη δώσουμε εμείς", τόνισε.

Ο Αλ. Τσίπρας καταδίκασε και τα εξ άμβωνος "κηρύγματα μίσους" του Άνθιμου και άλλων μητροπολιτών, που έπιασαν στασίδι στις τηλεοράσεις, αλλά τόνισε ότι δεν ακούγονται οι άλλες φωνές της Ορθοδοξίας, όπως του μητροπολίτη Μεσσηνίας, του αρχιεπισκόπου και του πατριάρχη.

Ιδεολογικό μέτωπο με Ν.Δ., ΛΑΟΣ

Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που είχε ιδεολογικό λόγο απέναντι στη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ ήταν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας την "προσπάθεια δημιουργίας φοβικού ρατσιστικού Συνδρόμου" και την επένδυση στο "χρηματιστήριο του φόβου". Διαφώνησε με την αντίληψη του Αντ. Σαμαρά περί πολυπολιτισμικότητας και με τα περίεργα, όπως χαρακτηριστικά είπε, του Γ. Καρατζαφέρη για τις ασθένειες των μεταναστών, και τόνισε ότι "προσχωρούν σε ρατσιστικά πρότυπα. Μιλούν για επιχειρήσεις - σκούπα λες και είναι σκουπίδια οι άνθρωποι. Είναι υποκριτικό να χαιρόμαστε που ομογενείς κατακτούν αξιώματα και να αρνούμαστε την ίδια ώρα σε άλλους συμπολίτες μας να έχουν την ίδια εξέλιξη".

Αναλύοντας το φαινόμενο της μετανάστευσης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και πολιτική και ξεκαθάρισε ότι η θέση της αριστεράς είναι άρση των αιτιών που δημιουργούν και γιγαντώνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο έκανε λόγο για υπαναχώρηση και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να σπάσει τη μονοκρατορία του δικαίου του αίματος και χάνει την ιστορική ευκαιρία για ένα νέο δίκαιο της ιδιότητας του πολίτη, απαλλαγμένο από αγκυλώσεις. "Το ψαλίδι του κ. Ραγκούση έκοψε και έραψε, τόσο ώστε όλοι οι πολέμιοι του νομοσχεδίου να αναγνωρίζουν σε αρκετά σημεία τον εαυτό τους", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: