Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ηχηρό απεργιακό όχι στα μέτρα

Οι δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η εργασιακή ανασφάλεια που μεταφράζεται ήδη σε δραματική αύξηση των απολύσεων, της ανεργίας και της επισφάλειας διαμορφώνουν τις "κόκκινες γραμμές" της κοινωνίας και των εργαζόμενων, στην αυριανή 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που οργανώνουν αύριο ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 11.00 στο Πεδίο του Άρεως, ενώ μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. "Η απεργία και τα συλλαλητήρια των εργαζομένων θα στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης και διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους νεοφιλελεύθερους 'αναλυτές', οι οποίοι στο όνομα της κρίσης και των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας σχεδιάζουν και προωθούν την κατάργηση κάθε εργασιακού, οικονομικού και ασφαλιστικού μας δικαιώματος", σημειώνουν τα Συνδικάτα.



Ανατροπή σε... δύο δόσεις

Επί της ουσίας οι εργαζόμενοι με την αυριανή κινητοποίηση δίνουν ένα διπλό μήνυμα σε κυβέρνηση και Ε.Ε.: Αφενός ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την κρίση και δεν θα επιτρέψουν την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου, δίνοντας έτσι και μια έμπρακτη απάντηση σε έρευνες που τους εμφανίζουν να στηρίζουν, έστω και κατά πλειοψηφία, τα μέτρα. Αφετέρου προειδοποιούν την κυβέρνηση, που τελεί πλέον υπό την αυστηρή επιτήρηση της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ), να μην υιοθετήσει νέα επώδυνα μέτρα που θα ισοπεδώνουν όλες τις κατακτήσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Ήδη η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα σε:

*Νέα περικοπή κατά 7% τον μήνα των αποδοχών στο Δημόσιο (επιδόματα), αλλά και υποβάθμιση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

*Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και εργασία και μετά τα 65 έτη.

*Δραστική μείωση των μελλοντικών συντάξεων από 15% έως και 35%.

*Ανασφάλιστη εργασία για τους νέους έως 30 ετών, με κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.

*Ενίσχυση της εκ περιτροπής εργασίας, με το κράτος να επιδοτεί τις 2 ημέρες εργασίας σε μια ιδιωτική επιχείρηση με το πρόσχημα να αποφευχθούν οι απολύσεις.

*Μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

*Διαιώνιση της "ψευδοαπασχόλησης" και της αμοιβής εργαζομένων με "μπλοκάκι".

Ωστόσο, ήδη από αγορές, Ε.Ε. και ΔΝΤ έχει διαμορφωθεί ένα "δεύτερο πακέτο", που στοχεύει σε: α) Απελευθέρωση των απολύσεων. β) Περικοπή του 14ου μισθού. γ) Αναστολή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για δύο χρόνια, δ) Πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο μέχρι το 2013.



Χωρίς μετρό, με στάσεις τα λεωφορεία

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και τις εκτιμήσεις των Συνδικάτων, η αυριανή απεργιακή κινητοποίηση θα είναι από τις πλέον μαζικές των τελευταίων χρόνων. Στην 24ωρη απεργία θα λάβουν μέρος οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, στο Δημόσιο (δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία, τους δήμους και τις νομαρχίες) οι μηχανικοί και οι δημοσιογράφοι.

Σημαντική θα είναι και η συμμετοχή των μέσων μαζικής μεταφοράς: Αναλυτικά δεν θα κινηθούν ολόκληρο το 24ωρο τα τρένα του ΟΣΕ, το Τραμ, ο Προαστιακός, το Μετρό και τα τρόλεϊ. - Στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) θα γίνει στάση εργασίας από τις 5 έως τις 7.30 το πρωί και από τις 22.00 έως τη λήξη της βάρδιας. - Στον Hλεκτρικό (ΗΣΑΠ) θα γίνει στάση εργασίας έως τις 10 το πρωί και από τις 16.00 έως τη λήξη της βάρδιας Στη Θεσσαλονίκη, από τον ΟΑΣΘ ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με γνωστοποίηση του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία. Ο Οργανισμός θα κυκλοφορεί εβδομήντα τρία (73) λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας. Τα δρομολόγια θα έχουν έναρξη από 4:30 έως 6:00 και λήξη 20:00 έως 23:30 περίπου.



“Αυτόνομη Παρέμβαση”: Μαζική συμμετοχή

Πυρετωδώς για την επιτυχία της απεργίας εργάζονται η “Αυτόνομη Παρέμβαση”, το Δίκτυο Συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Συντονιστικό δεκάδων Πρωτοβάθμιων Σωματείων, που είχε ξεχωριστή παρουσία και στην προηγούμενη 24ωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου. Η “Αυτόνομη Παρέμβαση” καλεί τα μέλη και τους φίλους της να κάνουν δική τους υπόθεση την πανεργατική Απεργία ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιχειρούν να ανατρέψουν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων.

Τους καλεί να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την οργάνωση της κινητοποίησης, την περιφρούρηση της Απεργίας, να διασφαλίσουν τη μαζική συμμετοχή των απεργών στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα Συνδικάτα σε όλη τη χώρα. "Η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, προκειμένου να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες τους δεν θα περάσει", τονίζεται στην ανακοίνωση. Η “Αυτόνομη Παρέμβαση” για την Αθήνα καλεί σε προσυγκέντρωση στο Μουσείο (10.30 π.μ.), όπου θα συγκεντρωθούν τα μπλοκ των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών και το μπλοκ του Συντονιστικού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: