Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Σε απεργιακή τροχιά οι καθηγητές




Σε απεργιακή τροχιά μπαίνουν οι καθηγητές. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η Γενική Συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την απεργιακή πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, με πρώτο βήμα την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου.

Υπερψηφίστηκε το απεργιακό πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ.

Επιπλέον, οι καθηγητές θα απεργήσουν στις 8 Μαρτίου, ενώ εξουσιοδοτείται το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να κηρύξει νέα 24ωρη απεργία, αν το υπουργείο Παιδείας καταθέσει το νομοσχέδιο για το σύστημα προσλήψεων και την αποκέντρωση της εκπαίδευσης. Από τις 10 Μαρτίου και μετά, θα πραγματοποιηθούν νέες Γενικές Συνελεύσεις για εκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα αναπτυχθούν μέχρι τέλος του σχολικού έτους.

Την απόφαση υπερψήφισαν 60 από τις 78 ΕΛΜΕ (ποσοστό 76,9%), που αντιστοιχούν σε 349 ψήφους σε σύνολο 467 (ποσοστό 74,7%). Αναλυτικά, η ψηφοφορία για το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ήταν: 60 ΕΛΜΕ ψήφισαν υπέρ, 12 κατά και 6 λευκό. Σε ψήφους, αυτό μεταφράζεται σε 349 υπέρ, 57 κατά και 61 λευκό.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά του κλίματος αγανάκτησης στους εκπαιδευτικούς. Θέμα αιχμής, η σοβαρή ονομαστική μείωση μισθών και συντάξεων και η φορολογική λεηλασία των μικρών εισοδημάτων. 'Οπως αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ, πρόκειται για καταφανέστατη εξαπάτηση του εκπαιδευτικού κόσμου. Αυτοί, που καθ΄όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διακήρυτταν κατηγορηματικά ότι «λεφτά υπάρχουν», μετεκλογικά πραγματοποιούν ληστρική επιδρομή στο εισόδημα των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: 'Αμεση αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ ή στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Καμία περικοπή ή πάγωμα μισθού ή επιδομάτων. Γνήσιες και ουσιαστικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ενσωμάτωση των γενικών επιδομάτων στο βασικό, ώστε ο μισθός του νεοδιόριστου να διαμορφωθεί στα 1.400 ευρώ καθαρά, με αναλογικές αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια. Καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη, καμιά μείωση των συντάξεων. Να μη γίνει καμιά αλλαγή στο σύστημα διορισμών μέχρι να διοριστούν ως μόνιμοι όλοι όσοι βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας. Διαφωνούμε κατηγορηματικά με οποιαδήποτε κατεύθυνση περιφερειακής οργάνωσης της εκπαίδευσης (διορισμοί, διαχείριση προσωπικού, αναλυτικά προγράμματα κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: