Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τσίπρας: «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα»

Με το προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντήθηκαν σήμερα, Σάββατο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Συμπρόεδρος της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Lothar Bisky, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα «Η κρίση και ο Ευρωπαϊκός Νότος».

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για τους λαούς της Ευρώπης, για τους εργαζόμενους της Ευρώπης. Δεν υπάρχει εθνικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Το πρόβλημα της Ελλάδας που αύριο θα είναι και πρόβλημα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, όλων των χωρών του Νότου, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Έχει να κάνει με την ίδια την δομή της ΕΕ και γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας σε δυο βασικά καθήκοντα».

«Πρώτον, να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι τα μέτρα που μας επιβάλλουν δεν μόνο κοινωνικά άδικα αλλά και αναποτελεσματικά. Το δεύτερο καθήκον είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, ότι υπάρχει ελπίδα. Και η ελπίδα έρχεται μέσα από τον συντονισμό, την κοινή δράση και τις κοινές κινητοποιήσεις των δυνάμεων της εργασίας, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας ότι κατέθεσαν σκέψεις και προτάσεις στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, «ο οποίος τις είδε θετικά και αναμένεται να πάρει αντίστοιχες πρωτοβουλίες».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι «όπως είπε και ο κ.Τσίπρας και συμφωνώ απολύτως δεν είναι κρίση της Ελλάδας, είναι ευρύτερη κρίση που αφορά στην Ευρώπη και μετατίθεται το βάρος αυτής της κρίσης στους λαούς οι οποίοι έχουν γίνει ένα μπαλάκι σε ένα διεθνές παίγνιο».

«Τα μέτρα που εξαγγέλλονται ή που θα εξαγγελθούν είναι μέτρα τα οποία εκτιμούμε ότι δεν δίνουν καμιά λύση στο πρόβλημα και είναι χειρότερα από την αρρώστια. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη επίθεση που γίνεται στη χώρα μας και το λαό της απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες και κοινωνικές και πολιτικές. Συντονισμός δράσεων από τις πολιτικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται το τι γίνεται και τις κοινωνικές δυνάμεις που υφίστανται τις επιπτώσεις. Εμείς, όπως έχουμε πει, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε και με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αλλά κυρίως με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου το προσεχές διάστημα να αναπτύξουμε κοινές δράσεις που θα αναδείξουν το πρόβλημα που υπάρχει, θα δώσουν δηλαδή την ουσία του και θα προτείνουμε πολιτικές που βρίσκονται στον αντίποδα των ασκούμενων πολιτικών από την Κομισιόν, από την ΕΚΤ και βεβαίως τα υποχείριά τους στις αγορές. Και τολμώ να πω ότι και ο Μέτερνιχ φαλκίδευε τον συντονισμό που κάνει αυτή η ιερή συμμαχία τραπεζών, κεφαλαιοκρατών και πολιτικών εναντίον των λαών της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Για ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών έκανε λόγο ο Lothar Bisky, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του Die Linke και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Γερμανία, είναι πρόβλημα που αφορά τόσο την Βόρια όσο και την Νότια Ευρώπη. Αυτό που αναζητούμε και πρέπει να πετύχουμε είναι η κοινή δράση για να αντισταθούμε σ’ αυτή την κοινή επίθεση που δεχόμαστε από την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ο κ. Bisky εξέφρασε τη λύπη του για τα άσχημα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο», σημειώνοντας ότι Η αλήθεια είναι ότι αυτό που γίνεται στην Γερμανία, να παίρνουν χρήματα από τους φορολογούμενους Γερμανούς και να τα ξοδεύουν υπέρ των τραπεζών και με τη σειρά τους οι τραπεζίτες παίρνουν αυτά τα χρήματα και τα χρησιμοποιούν για κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά της Ελλάδας. Αυτή ήταν μια πρακτική που γινόταν από την πλευρά δυο τραπεζών στην Γερμανία, την λεγόμενη Τράπεζα Ακινήτων και την Εμπορική Τράπεζα της Γερμανίας. Πρέπει να πούμε την αλήθεια, να εξηγήσουμε στον κόσμο τι συμβαίνει. Δεν συμφωνώ με την στάση που κράτησε η κα Μέρκελ η οποία άρχισε να συζητά για τα χρήματα και την βοήθεια προς την Ελλάδα. Εμείς είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πρέπει να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια σ’ αυτή την επίθεση των τραπεζών και των τραπεζιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: