Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Αλ. Τσίπρας: Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος απ' αυτόν της εξόντωσης της κοινωνίας

"Νέα απειλή" της κυβέρνησης προς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τις πληροφορίες για περικοπή του 14ου μισθού και ζητά, μέσω ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, να πληροφορηθεί αν η κυβέρνηση σχεδιάζει κάτι τέτοιο.



"Ο 14ος μισθός δεν είναι ελληνική πολυτέλεια, αλλά πάγια μέθοδος καταβολής των ετήσιων μισθών, που σε όσες χώρες δεν υπάρχει έχει ενσωματωθεί στον μηνιαίως καταβαλλόμενο μισθό", αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του ο Αλ. Τσίπρας, ενώ επικαλούμενος τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ επισημαίνει το χαμηλό επίπεδο του μέσου ελληνικού μισθού σε ευρωπαϊκή σύγκριση.

Στην ίδια ερώτηση ρωτά τον Γ. Παπανδρέου αν σκοπεύει να αναστείλει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (όπως συνήθως προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αλλά και γιατί αναζητά την «τεχνογνωσία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όταν η παγκόσμια εμπειρία λέει πως οι παρεμβάσεις του έχουν οδηγήσει κράτη σε μακροχρόνια ύφεση.

"Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος"

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις του για τα θέματα της οικονομίας, αφού επισήμανε ότι "έπρεπε να περάσουν τέσσερις μήνες για να κατανοήσουν στην κυβέρνηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αγορές αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως πειραματόζωο”, σχολίασε: “Ελπίζουμε να μην χρειαστούν άλλοι τόσοι μήνες για να κατανοήσουν ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος απ' αυτόν της εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε οτι απέναντι στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών και τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει ο δρόμος της κοινής δράσης και της αλληλεγγύης των εργαζομένων της Ευρώπης, των λαών της Ευρώπης απέναντι στις άγριες κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών.

Με βάση και την παραπάνω επιλογή ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναχωρεί σήμερα για τον ευρωπαϊκό Νότο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, προκειμένου από κοινού με τις δυνάμεις της αριστεράς στις χώρες αυτές να υπάρξει συντονισμένη δράση και απάντηση στις πολιτικές που εξαγγέλλονται. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στη Λισσαβώνα με τον επικεφαλής του Μπλόκο της Αριστεράς Francisco Louca και στη Μαδρίτη με τον γενικό γραμματέα του Κ.Κ. Ισπανίας Jose Luis Centella, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον εθνικό συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας Cayo Lara.

Δ. Βίτσας: Ευρωπαϊκός συνασπισμός αντίστασης

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε (ρ/σ Στο Κόκκινο) την ανάγκη να υπάρξει ένα αριστερό μέτωπο, ένας συνασπισμός αντίστασης σε επίπεδο Ευρώπης: "Γιατί αυτά τα μέτρα δεν παίρνονται μόνο στην Ελλάδα. Δεν πέρασαν στην Πορτογαλία, αλλά θα ξαναεπιχειρηθούν. Και φαίνεται στην Πορτογαλία πόσο οι πολιτικοί συσχετισμοί παίζουν έναν σημαντικό ρόλο σε σχέση με το τι θα γίνει και το τι δεν θα γίνει. Το ίδιο και στην Ισπανία, το ίδιο και στην Ιταλία. Αλλά μην ξεχνάτε ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και στη Γερμανία το προηγούμενο χρονικό διάστημα πάρθηκαν σοβαρά τέτοια μέτρα".

Δ. Παπαδημούλης: Αυτονόητη η συμμετοχή της Πτέρυγας στο συνέδριο

Η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική τροχιά σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά, υποστήριξε (Κανάλι 1 Πειραιά) ο Δ. Παπαδημούλης αναφέροντας ότι το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτελέσει "μια αποτελεσματική αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση, να εκφράσουμε έναν κόσμο προοδευτικό, αριστερό του ΠΑΣΟΚ, που απογοητεύεται, που σοκάρεται από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση που ψήφισε". Σημείωσε ότι η θέση του κ. Αλαβάνου να φύγει τώρα η κυβέρνηση αποτελεί κορώνα, ενώ χαρακτήρισε αυτονόητη και επιβεβλημένη τη συμμετοχή της Ανανεωτικής Πτέρυγας στο συνέδριο του ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: