Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Ανακοίνωση Πολιτικής κίνησης Κομοτηνής για την εξέγερση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στη Βένα

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, στη Βένα λειτουργεί ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκατοντάδες μετανάστες στοιβάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες σε μια παλιά αποθήκη τροφίμων, στερούμενοι στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την Τρίτη 2 και την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου οι 124 μετανάστες εξεγέρθηκαν τόσο λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης όσο και λόγω ότι ήδη είχαν ξεπεράσει τους 3 μήνες κράτησης που προβλέπεται από τον νόμο. Με κύριο αίτημα την απελευθέρωση τους οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε χώρους του κέντρου κράτησης και έφτασαν στο σημείο να αυτοτραυματιστούν σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ακουστεί η φωνή τους και να δοθεί λύση στα προβλήματά τους.

Η καταστολή της αστυνομίας ήταν άμεση και είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 42 άτομα ως πρωταίτιοι. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την διαδικασία του αυτόφωρου κατηγορούμενοι για απόπειρα απόδρασης, στάση και φθορά ξένης περιουσίας. Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η δίκη παρωδία απουσία δικηγόρων υπεράσπισης και διερμηνέων. Οι μετανάστες καταδικάστηκαν σε 4 ή 8 μήνες φυλάκισης καθώς επίσης και με δικαστική απέλαση.

Η περίπτωση της Βένα δεν είναι μοναδική. Κέντρα κράτησης μεταναστών υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα (Ροδόπη, Έβρος, Πάτρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Αθήνα και αλλού). Ο επίσημος όρος είναι κέντρα υποδοχής, μία υποδοχή που περιλαμβάνει «προσωρινή» κράτηση των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς χαρτιά σε απάνθρωπες συνθήκες για μήνες ίσως και χρόνια. Αυτό που κάνει εξοργιστική την περίπτωση της Βένα είναι ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο κράτησης δεν αναγνωρίζεται καν από το ελληνικό κράτος.

Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατρέπουν σταδιακά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη συνολικά σε φρούρια αντιμετωπίζοντας τους μετανάστες ως τους χειρότερους εχθρούς της κοινωνικής ειρήνης.

Ως Νεολαία Συνασπισμού Κομοτηνής στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των μεταναστών για δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να καταδικάζεται σε φυλάκιση μόνο και μόνο επειδή πέρασε τα σύνορα χωρίς χαρτιά. Τέλος, εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους 42 συλληφθέντες και ζητάμε την άμεση κατάργηση όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: