Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Μέτωπο αντίστασης της αριστεράς του Νότου

Τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση ενός μετώπου αντίστασης και συντονισμού των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων του Νότου έγιναν στη συνάντηση που είχε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς Φρανσίσκο Λούσα. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την αναγκαιότητα του συντονισμού δράσης και αναζητούνται οι πρακτικοί τρόποι συνεννόησης.

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος κατά την εκδήλωση που διοργανώνει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα με τη συμμετοχή σημαντικών οικονομολόγων στις 27 Φεβρουαρίου. Μια από τις σκέψεις που έπεσαν στο τραπέζι και αναζητούνται οι τρόποι υλοποίησης είναι η πανευρωπαϊκή μέρα κοινής δράσης ή και απεργίας των συνδικάτων.

Πάντως, το Μπλόκο, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνάντηση της Αθήνας, θα εκπροσωπηθεί από τρία στελέχη, ανάμεσά τους και δυο ευρωβουλευτές, τη Μαρίζα Ματίας και τον Μιγκέλ Πόρτας.

Στις δηλώσεις που έκανε ο Αλ. Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Φ. Λούσα τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα της Ευρώπης. αντίθετα, είπε, "το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε". Υπογράμμισε ότι "δεν πρέπει να αφήσουμε μόνο τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τις κερδοσκοπικές δυνάμεις της αγοράς, να αλωνίζουν" επισημαίνοντας ότι ήρθε η ώρα να μπορούν στο γήπεδο και οι δυνάμεις της εργασίας.

"Οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους. Και πρώτη ευκαιρία γι’ αυτή την κατεύθυνση είναι ο συντονισμός της δράσης των εργαζόμενων των χωρών του Νότου, των χωρών εκείνων που βρίσκονται πρώτες στη λίστα να γίνουν πειραματόζωα στις άγριες κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Μπλόκο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για έξοδο από την κρίση επισημαίνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πως αυτοί που προκάλεσαν την κρίση προσπαθούν να μεταφέρουν τα βάρη στους πιο φτωχούς.

"Αυτές οι θυσίες δεν μπορούν να είναι αποδεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Πορτογαλία αλλά ούτε και από ολόκληρη την Ευρώπη" είπε ο Φ. Λούσα συμπληρώνοντας ότι "πρέπει να απαιτήσουμε από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση και για την κατάρρευση των εθνικών οικονομιών αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας να πληρώσουν τις ζημιές".

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, στην οποία μετέχουν ο διευθυντής του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς" Χάρης Γολέμης και ο υπεύθυνος του τμήματος ευρωπαϊκής πολιτικής Γιάννης Μπουρνούς, θα επισκεφτεί σήμερα το πρωί την Ισπανία και θα έχει συναντήσεις με τον γ.γ του Κ.Κ. Ισπανίας Jose Luis Centella και τον εθνικό συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας Cayo Lara.

Το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ επιστρέφει από τη διήμερη περιοδεία του σε Πορτογαλία και Ισπανία και θα μιλήσει στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πανελλήνιο, ενώ το Σάββατο θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και θα συμμετάσχει στην ημερίδα που διοργανώνει η Β' Θεσσαλονίκης με θέμα "Λίμνη Κορώνειας: Έργο οικολογικής προτεραιότητας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: