Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Άμεσες ενέργειες για τη διάσωσή τους

H έλλειψη πολιτικής βούλησης και η κλιματική αλλαγή απειλούν τους υγροτόπους, επισημαίνει ο ΣΥΝ με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί πως απαιτούνται "άμεσες ενέργειες για την προστασία τους, όπως η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με την επέκταση του κτηματολογίου και του δασολογίου. Η εφαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με το ότι οι υγρότοποι συνήθως είναι σε περιοχές - φιλέτα για τη δόμηση, νόμιμη και αυθαίρετη. Στο άμεσο μέλλον το στοίχημα για βιώσιμη ανάπτυξη θα παιχτεί κυρίως σε τρεις τομείς: στην πολιτική γης, στην αυτάρκεια των υδατικών πόρων και στην ενέργεια. Το πόσο θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τους υγροτόπους θα είναι ενδεικτικό, αν μπορέσουμε να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη". Εξαίρει δε τη συμβολή των περιβαλλοντικών οργανώσεων, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του WWF, όσο και του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), που ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην ανάδειξη των υγροτόπων. Το ΕΚΒΥ θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του Συνασπισμού με επικεφαλής τον γραμματέα της β΄ Ν.Ε. Θεσσαλονίκης, Κ. Βουδούρη, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, η οποία θα συναντηθεί με τη διευθύντρια Ευ. Αλεξανδρίδου, θα ενημερωθεί για το έργο του και θα συζητήσει για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, τις πιέσεις που δέχεται τα Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα καθώς και το πρόβλημα της λίμνης Κορώνειας.



Να προστατευτούν οι υγρότοποι πριν καταστραφούν!



Άμεσα μέτρα για την προστασία των υγροτόπων ζήτησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος, κατά την επίσκεψή του στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής των δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, η οποία είναι ενταγμένη στη Σύμβαση Ραμσάρ και στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Παρά ταύτα αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές όπως εκτεταμένες αποθέσεις μπάζων και σκουπιδιών, τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων και αμφιβόλου νομιμότητας αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Για την προστασία των υγροτόπων ο Μ. Τρεμόπουλος θεωρεί αναγκαία την επεξεργασία συνεκτικής πολιτικής για τη βιώσιμη διαχείριση και προστασία όλων των υγροτόπων, εντός και εκτός του δικτύου Natura 2000 σε συνδυασμό με τη λειτουργία φορέων διαχείρισης, οι οποίοι θα έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες σε θέματα πολιτικής και σχεδιασμού, τη λειτουργία ενιαίου φορέα για την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, τη διαμόρφωση των κατάλληλων νομοθετικών και οικονομικών εργαλείων στήριξης της διαχείρισής τους, τη χρηματοδότηση των φορέων διαχείρισης από εθνικούς πόρους σε μόνιμη βάση και τη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό. Επιπλέον ζητεί την οριοθέτηση και τον χαρακτηρισμό εθνικών πάρκων με προεδρικό διάταγμα και όχι με ΚΥΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: