Αντιδράσεις προκαλεί στη Παιδεία το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Σταθερότητας καθώς προβλέπει μείωση του αριθμού των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατά 70% και μονίμων κατά 50% για το σχολικό έτος 2010-11.
Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 70.000 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους προσλήψεων του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για το σύστημα προσλήψεων η πρόσληψη θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, όπου για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον διαγωνισμό θα προσμετράται για τον διορισμό του και η προϋπηρεσία του, ενώ οι πίνακες προσλήψεων εκπαιδευτικών θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010. Επιπλέον, οι προσλήψεις θα γίνονται από το υπουργείο Παιδείας σε επίπεδο αρμόδιας Διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2010 θα προσληφθούν «7.000 έως 8.000 λιγότεροι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί», ουσιαστικά δηλαδή υπάρχει περικοπή στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εκπαιδευτικών που ανέρχεται στο 70%. Σημειώνεται ότι το «Πρόγραμμα» μπορεί κάνει λόγο για διορισμό 3.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται από το θεσμοθετημένο πλαίσιο να διορίσει τη σχολική χρονιά 2010-2011 περίπου 6.000 δασκάλους και καθηγητές, όσοι πάνω κάτω διορίστηκαν και τη χρονιά 2009-2010.
Απεργιακές κινητοποιήσεις εν όψει
Η νέα τάξη πραγμάτων που επιθυμεί να ορίσει το υπουργείο προκαλεί την έντονη αντίδραση των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αποφάσισαν 24ωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιεί την πανελλαδική της απεργία και η ΑΔΕΔΥ. Απεργία όμως θα πραγματοποιήσουν και στις 8 Μαρτίου, ενώ απόφαση για κινητοποιήσεις καλούνται να πάρουν και οι δάσκαλοι σε συνεδριάσεις των συλλόγων τους που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.
Η εκτελεστική γραμματεία της ομοσπονδίας ΠΟΣΔΕΠ έχει προγραμματίσει για αύριο συνεδρίαση, αντιδρώντας στα σχέδια για μείωση κατά 10% κατά μέσο όρο, των επιδομάτων και ειδικών αμοιβών σε όλο τον δημόσιο τομέα. Κατά την συνεδρίαση αναμένεται να δηλώσει συμμετοχή κατ’ αρχήν στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για την επόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. Στην ίδια απεργία συμμετοχή έχουν δηλώσει και οι ομοσπονδίες της πρωτοβάθμιας (ΔΟΕ) και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).
Η γραμματέας της ομοσπονδίας, Ευγενία Μπούρνοβα, δήλωσε στην εφημερίδα Καθημερινή, ότι οι αντιδράσεις προκαλούνται επειδή η συρρίκνωση των απολαβών των πανεπιστημιακών θα είναι σημαντική, καθώς τα επιδόματα κυμαίνονται από 32,3% έως και 44,5% του συνόλου των μηνιαίων απολαβών και τα υπόλοιπα είναι ο βασικός μισθός. Με βάση τον πίνακα της ΠΟΣΔΕΠ, οι πανεπιστημιακοί λαμβάνουν χρονοεπίδομα, επίδομα βιβλιοθήκης, ερευνητικό και δώρα, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται το επίδομα γάμου. Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΣΔΕΠ, το ποσοστό των επιδομάτων επί του συνόλου των αποδοχών είναι μεγαλύτερο στους νεότερους πανεπιστημιακούς και μειώνεται όσο η προϋπηρεσία αυξάνεται. Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ εκτός από τη συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, δεν αποκλείει και νέες κινητοποιήσεις. Μάλιστα, οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι βασικό τους αίτημα εδώ και μία δεκαετία είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, ώστε να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις στη μισθολογική κλίμακα των διδασκόντων.
Ένα από τα βασικά αιτήματα των εκπαιδευτικών η πρόσληψη όλων των αναπληρωτών και ωρομισθίων που είναι εγγεγραμμένοι στους υπάρχοντες πίνακες, ενώ προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους μετά τις 10 Μαρτίου και ως το τέλος του σχολικού έτους.
Κινητοποιήσεις σκέπτονται και οι καθηγητές των ΤΕΙ αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεκάδων ειδικοτήτων τους που εκκρεμούν. Τέλος, οι καθηγητές πανεπιστημίου επίσης θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου για τις περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Πιέζουν για τα πτυχία τα Πολυτεχνεία
Εντείνουν τις πιέσεις τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές της χώρας, ώστε τα πτυχία των αποφοίτων τους να καταταγούν στο επίπεδο 7, δηλαδή το πτυχίο τους να είναί ίσο με μεταπτυχιακό τίτλο.
Από το 2009, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο χορηγεί στους αποφοίτους του συμπληρωματικά πιστοποιητικά μαζί με το πτυχία, όπου αναγράφεται ότι οι σπουδές διάρκειας 5 ετών των Πολυτεχνικών Σχολών αντιστοιχούν σε μεταπτυχιακό τίτλο.
Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει και τα υπόλοιπα Πολυτεχνεία. Το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο διαβαθμίζει τα επαγγελματικά προσόντα των εργαζομένων σε 8 επίπεδα, με βάση τον τίτλο σπουδών.
Την Δευτέρα, οι πρυτάνεις Πολυτεχνείων και οι κοσμήτορες Σχολών θα πραγματοποιήσουν μια συνέλευση, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ, Γ. Αλαβάνου, και του πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους για την αναγνώριση των διπλωμάτων πανεπιστημιακών σπουδών 5ετούς διάρκειας ως ισοδυνάμων με Master.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου