Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΡΙΖΑ: Το πιο επαχθέσ κυβερνητικό πρόγραμμα απο τη μεταπολίτευση

Κάλεσμα για «γενικό ξεσηκωμό» και «μαζικό ενωτικό αγώνα» πραγματοποιεί η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με μία ιδιαίτερα επικριτική ανακοίνωση για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Στην ανακοίνωση τονίζεται η ανάγκη «να ακυρωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας αλλά και το Ευρωπαικό Σύμφωνο Σταθερότητας», κάνοντας λόγο για δημιουργία ενός μεγάλου συντηρητικού συνασπισμού (κυβέρνηση-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΣΕΒ).

Επιπλέον σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα είναι «οπισθοδρόμηση για την ελληνική κοινωνία, διογκώνουν την ανεργία, διαλύουν το ασφαλιστικό, προκαλούν μια τεράστια αναδιανομή προς όφελος των πλουσίων, μειώνουν δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και καταστρέφουν δικαιώματα τους».

Ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποίησε την ψήφο του ελληνικού λαού για να εφαρμόσει τελικά ένα πρόγραμμα πολύ χειρότερο από αυτό της Νέας Δημοκρατίας και το πλέον αντεργατικό και επαχθές από όλα όσα εφαρμόστηκαν την μεταπολιτευτική περίοδο».

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν είναι δίκαια, είναι σκληρά, ταξικά και άδικα και στρέφονται αποκλειστικά κατά των λαϊκών στρωμάτων, σημειώνεται στην ανακοίνωση .

Τονίζεται επίσης η ανάγκη για δημιουργία ενός «ισχυρού κοινωνικού πολιτικού μετώπου της αριστεράς και των δυνάμεων της εργασίας, ένα μέτωπο ανατροπής των αντεργατικών πολιτικών και διεκδίκησης εναλλακτικών λύσεων».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι υπάρχει «εναλλακτική λύση», η οποία θέτει ως προτεραιότητα :

-Την καταπολέμηση της ανεργίας ,την ενίσχυση των μισθών και των συντάξεων, την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους,

-Την προώθηση της πλήρους, σταθερής και ασφαλισμένης εργασίας,

-Την επιβολή μεγαλύτερων φόρων στους πλούσιους και το κεφάλαιο και την ριζοσπαστική φιλολαϊκή φορολογική μεταρρύθμιση .Στην λήψη άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση της παραοικονομίας και της εισφοροδιαφυγής,

-Τον έλεγχο της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος με πρώτο βήμα την δημιουργία ισχυρού δημόσιου πυλώνα,

-Την ανάκτηση από το Δημόσιο της στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν. Στην προώθηση του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου,

-Τη δημιουργία συμμαχιών για να αλλάξει ριζικά το νεοφιλελεύθερο και καταπιεστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο που λεηλατεί αντί να βοηθά τις χώρες με ασθενέστερες οικονομίες. Για την κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας

Παράλληλα, στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΣΥΝ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης προς τιμή του αγωνιστή της Αριστεράς Πάνου Δημητρίου, ο πρόεδρος του κόμματος δήλωσε ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να πάρει διαζύγιο, οριστικό από τις κοινωνικές δυνάμεις που το στήριξαν για να έρθει στην εξουσία, και αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα μεγάλο συντηρητικό συνασπισμό για να προχωρήσει με συναίνεση οικονομικές επιλογές που ισοπεδώνουν την κοινωνία».

Υποστήριξε ακόμη ότι «απέναντι σε αυτόν το μεγάλο συντηρητικό συνασπισμό, πολύ γρήγορα θα υψώσει το ανάστημα του ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός από κοινωνικές δυνάμεις που βρίσκονται σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής, κυρίως, όμως, με πυρήνα την Αριστερά που αγωνίζεται για να κάνει κτήμα του λαού το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο που δεν θα έχει την κοινωνία ισοπεδωμένη, θα υψώσει ανάστημα απέναντι στις διαθέσεις των κερδοσκόπων και των αγορών και θα προβάλλει ως εναλλακτική πολιτική την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας με ανάπτυξη ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες να ζουν ζωή με αξιοπρέπεια και όχι επιβίωση», προσθέτοντας ότι ήμερα είναι ανάγκη να εμπιστευθούν οι πολίτες τον κόσμο της Αριστεράς «και όχι τους μεσσίες που θα έρθουν να μας σώσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: