Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Φέρνουν μέτρα που... "σφάζουν ενδεχομένως και ανθρώπους"

Πρόγευση για το τι θα περιλαμβάνουν τα μέτρα που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση πριν την 16η Μαρτίου έδωσε ο Θ. Πάγκαλος βάζοντας θέμα άρσης μονιμότητας στο Δημόσιο. Παράλληλα, εξαιτίας της αναταραχής που έχουν δημιουργήσει οι διαρροές για τα συμπληρωματικά μέτρα, προσπαθεί τώρα να τραβήξει τα βλέμματα από τη "μετρολογία", παρουσιάζοντας ως αντιστάθμισμα σε αυτά την ούτως ή άλλως αργοπορημένη αναπτυξιακή πολιτική.

«'Σφάζουμε' υπηρεσίες και ενδεχομένως και ανθρώπους. Η μονιμότητα στο Δημόσιο ισχύει όσο υπάρχουν θέσεις. Αν μια θέση καταργηθεί, τότε εννοείται ότι παύει να ισχύει και η έννοια της μονιμότητας», δήλωσε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά ο Θ. Πάγκαλος. Σχετικά με το εάν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη μονιμότητα στο Δημόσιο, απάντησε μεν αρνητικά, ωστόσο πρόσθεσε ότι "μερικές θέσεις θα μπορούσαμε να καταργήσουμε" και πως "μας δίνει το δικαίωμα αυτό το Σύνταγμα". Είπε ότι πρόκειται για περίπου 100 περιπτώσεις οργανισμών, οι περισσότεροι από τους οποίους "προέρχονται από ένα κατάλογο που είχε συντάξει η κυβέρνηση της Ν.Δ.", ενώ ερωτηθείς πόσους υπαλλήλους αφορούν οι εξελίξεις αυτές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε: "Συνολικά πολύ λίγοι".

"Κόκκινη" γραμμή ο 14ος

Στην κατάργηση του 14ου μισθού έχει θέσει "κόκκινη" γραμμή η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, κάτι που προκύπτει και από τις χτεσινές δηλώσεις των Θ. Πάγκαλου και Χρ. Παπουτσή. Το θέμα όμως παραμένει στο τραπέζι, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό αυτό να συμβεί εάν στην πρώτη αξιολόγηση του ΠΣΑ, η κυβέρνηση "δεν έχει πιάσει τους στόχους της". "Τo ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση", είπε (ΣΚΑΪ) ο Θ. Πάγκαλος, ο δε Χρ. Παπουτσής (ρ/σ FLASH) ότι "στην κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για τον 14ο μισθό, καμία απολύτως".

Συσκέψεις υπό το βλέμμα του τριμερούς κλιμακίου

Ωστόσο, ενώ οι εντολές που έχουν δοθεί στους υπουργούς είναι να κοπεί μαχαίρι η οποιαδήποτε συζήτηση για νέα μέτρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβεβαίωνε στο BBC (την Κυριακή) και για πολλοστή φορά, ότι "εάν πράγματι χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα τα λάβουμε". Ειδικότερα, υπό το βλέμμα του διεθνούς τριμερούς κλιμακίου, που από χθες βρίσκεται στη χώρα, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε διαδοχικές συσκέψεις για την ανάπτυξη και την κοινωνία με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, ζητώντας τους να επιταχύνουν την εφαρμογή των μέτρων.

Δεν αρκεί να παίρνουμε μόνο μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά να δώσουμε και αναπτυξιακή διάσταση στις πολιτικές μας", έλεγαν υπουργοί εξερχόμενοι από το Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη με την κ. Κατσέλη για την ανάπτυξη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η προώθηση πολιτικών πρωτοβουλιών για την απεμπλοκή επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να υλοποιηθούν. Η δε υπουργός παρουσίασε τον νέο σχεδιασμό για τις ΣΔΙΤ. Στη σύσκεψη για τα κοινωνικά, με τον Α. Λοβέρδο, συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Ακόμα, οι: Ά. Διαμαντοπούλου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Μ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν ο καθένας στο υπουργείο του.

Και υπουργικές αντιδράσεις για την Εξεταστική

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για την απόφαση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. "Μια Εξεταστική Επιτροπή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο που μπορεί είτε να οδηγήσει σε υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας είτε να αποτελέσει ένα λυτρωτικό εξυγιαντικό για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να συσταθεί άμεσα η Εξεταστική. Ο δε Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι ίσως η συγκυρία για την Εξεταστική δεν είναι σωστή και πως "θα έπρεπε πρώτα να εξαντληθεί η δικαστική διαδικασία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: