Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ

Στην οροσειρά της Πίνδου και ειδικότερα στην περιοχή του Γράμμου, στους νομούς Ιωαννίνων και Καστοριάς θα γίνει η πρακτική εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος δασοπυρόσβεσης, η υλοποίηση του οποίου αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τις δυνάμεις που συμμετέχουν στη πυρόσβεση.Φιλοδοξία του εγχειρήματος, που φέρει την επωνυμία «Κάλχας» και εγκρίθηκε από την Ε.Ε., είναι να θωρακιστούν ευαίσθητες οικολογικά και περιβαλλοντικά περιοχές, όπως τα δάση του Γράμμου, που πριν από δύο χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας μεγάλης πυρκαγιάς, που στάθηκε αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τα επίγεια μέσα, ενώ και η εναέρια πυρόσβεση γινόταν με δυσκολία.Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει στη φιλοσοφία του την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά την αντιμετώπιση αυτών από την στιγμή που θα ξεσπάσουν. Εστιάζει στη σωστή διαχείριση της πυρκαγιάς, ενημερώνοντας τις αρχές και τις υπηρεσίες πυρόσβεσης με μεγάλη ακρίβεια την πορεία εξέλιξης της πυρκαγιάς.Με αυτόν τον τρόπο θα καθοριστούν τα πιο επικίνδυνα σημεία των δασικών περιοχών, όπως επίσης και η ταχύτητα με την οποία μπορεί να εξαπλώνεται η πυρκαγιά, με βάση το είδος της βλάστησης.Το πρώτο στάδιο του προγράμματος ξεκινά στις αρχές Μαρτίου με την ομάδα από το Τμήμα Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν να εγκαθίσταται στην περιοχή αποτυπώνοντας τα χλωριδικά είδη στο Γράμμο. Η καταγραφή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ θα ληφθούν υπόψιν και τα μετεωρολογικά δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας στην περιοχή.Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν ακόμη το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, η Terra Nova, ο Αρκτούρος και η Μαράκ Electronics.

Στον… αστερισμό
της κλιματικής αλλαγής
Η οροσειρά της Πίνδου αποτελεί, όπως σημείωσε ο συντονιστής του προγράμματος Life κ. Χαρουτουνιάν τον «θερμοστάτη» της χώρας.Τα δάση της Πίνδου, όπως είχε αποδειχθεί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κλιματική ισορροπία όμως οι κλιματικές αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα και αυτό αποδείχθηκε με τις πυρκαγιές του 2008.Σε πρώτη φάση, μετά την καταγραφή, η ερευνητική ομάδα θα καταλήξει στην επιλογή δέκα σημείων στα οποία θα στηθούν μετεωρολογικοί σταθμοί, με συγκεκριμένες κατασκευές και προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα μέσω συστήματος παρακολούθησης GSM θα είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο και κυρίως στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, που θα μπορούν να λαμβάνουν τις σχετικές πληροφορίες ακόμη και από το κινητό τηλέφωνο.
Έτσι, θα προσλαμβάνουν όλα τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών, έχοντας στοιχεία για τη διεύθυνση, την ταχύτητα και το μήκος των ανέμων.«Είναι γεγονός, ότι στις περισσότερες πυρκαγιές, οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν γίνει από λανθασμένους χειρισμούς και ελλιπή ενημέρωση», τόνισε ο κ. Χαρουτουνιάν.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: