Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

7 προτάσεις του Die Linke για τη χρηματοπιστωτική κρίση της Ελλάδας




Πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τη χορήγηση εγγυήσεων για τη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας απαραίτητης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Νομισματική Ένωση, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αριστεράς στη Γερμανία Die Linke και οι βουλευτές Δρ. Barbara Höll, Δρ. Axel Troost, Δρ. Gesine Lötzsch, Δρ. Dietmar Bartsch, Steffen Bockhahn, Roland Claus, Michael Leutert. Στην πρόταση ψηφίσματος υπογραμμίζεται ότι η οικονομική βοήθεια της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και "τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια, δεν ενδείκνυνται για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα".

"Όποιος θέλει να υπερασπιστεί την Ελλάδα ενάντια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οφείλει να περιορίσει αποτελεσματικά την κερδοσκοπία".

Συγκεκριμένα στην πρόταση ψηφίσματος αναφέρεται πως "οι προϋποθέσεις για την οικονομική βοήθεια από πλευράς της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και κυρίως τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια, δεν ενδείκνυνται για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και τον περιορισμό του χρέους". Παράλληλα σημειώνουν η μεγάλη ευθύνη που φέρει η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως "οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύτηκαν την παρελκυστική στάση της καγκελαρίου στοιχηματίζοντας στην πτώχευση της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα τονίζεται ότι "η ανισορροπία των εξωτερικών οικονομικών σχέσεων έναντι της Ελλάδας οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στις γερμανικές εξαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών προς την Ελλάδα". Επίσης αναφέρεται πως "όποιος θέλει να υπερασπίσει την Δημοκρατία -της Ελλάδας- ενάντια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οφείλει να περιορίσει αποτελεσματικά την κερδοσκοπία.



Προτάσεις του ψηφίσματος

Οι προτάσεις που καλείται να υιοθετήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σύμφωνα με το ψήφισμα είναι:

- Να απαγορεύσει άμεσα τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι επενδυτικού κινδύνου (Credit Default Swaps) και τις ανοικτές πωλήσεις στη Γερμανία καθώς και να ταχθεί υπέρ της απαγόρευσής τους σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο Ε.Ε.

- Να επιβάλει άμεσα σε εθνικό επίπεδο τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών καθώς και να στηρίξει την επιβολή του σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο Ε.Ε.

- Να επιβάλει ειδική εισφορά στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές σύμφωνα με το πρότυπο των ΗΠΑ, με την εξαίρεση των ταμιευτηρίων και των κοινοπρακτικών τραπεζών.

- Να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο και επίπεδο Ε.Ε. μορατόριουμ για τους ελληνικούς τίτλους κρατικών ομολόγων σύμφωνα με το οποίο οι δικαιούχοι θα αναβάλουν την εξυπηρέτηση του χρέους κατά τουλάχιστον τρία χρόνια καθώς και να ελεγχθεί, κατά πόσον η επαναδιαπραγμάτευση του εθνικού χρέους της Ελλάδας και η υποχρέωση των ιδιωτικών τραπεζών να διατηρήσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως αναγκαστικό δάνειο μπορούν να συμβάλουν στη διαρκή ανακούφιση των δημόσιων χρηματοοικονομικών της Ελλάδας.

- Να επιβάλει έκτακτη εισφορά σε υψηλά μπόνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

- Να απορρίψει τους όρους που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. και σε αντιδιαστολή να επηρεάσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτύχει την εξυγίανση του προϋπολογισμού ώστε να επιτύχει την εξυγίανση του προϋπολογισμού κυρίως στη βάση των ακόλουθων δύο μέτρων: α) Την ταχεία και ουσιαστική μείωση των εξοπλιστικών και στρατιωτικών δαπανών καθώς και την επιβολή απαγόρευσης των στρατιωτικών εξοπλισμών. Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει δράση και να απαγορεύσει πλήρως τις εξαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών. β) Την επιβολή σαφώς υψηλότερης φορολογίας για τους πλούσιους και εύπορους από ό,τι μέχρι τώρα, τη διασφάλιση της επιβολής της και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς.

- Να προβεί σε θεμελιώδη αλλαγή προσανατολισμού της οικονομικής της πολιτικής που αποσκοπεί στα πλεονάσματα των εξωτερικών συναλλαγών της και στην εκτόπιση άλλων εθνικών οικονομιών μέσω ανταγωνισμού και, κυρίως, να θέσει τέλος στο γερμανικό μισθολογικό ντάμπινγκ και να δρομολογήσει θεμελιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη που θα δεσμεύσουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ισορροπία του εξωτερικού εμπορίου και συντονισμένη οικονομική, μισθολογική και φορολογική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: