Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ο "Στόλος της Ελευθερίας" συνεχίζει για Γάζα παρά τις απειλές του Ισραήλ

Παρά την τρομοκρατική εκστρατεία του ισραηλινού κράτους ότι δεν θα επιτρέψει στα 9 σκάφη του "Στόλου της Ελευθερίας" να προσεγγίσουν τη Γάζα, τα 700 μέλη από 40 χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή αποστολή συνεχίζουν το ταξίδι τους με μοναδικό στόχο την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό λαό της Λωρίδας της Γάζας.

Η αποστολή συνιστά ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα αλληλεγγύης που έχει εγκαινιάσει από τον Αύγουστο του 2008 η κίνηση του Free Gaza Movement, όταν με δύο πλοία 44 ακτιβιστές από 13 χώρες έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας. Από τότε άλλες 4 φορές σκάφη του Free Gaza έσπασαν τον αποκλεισμό, ωστόσο μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2008, οι αποστολές αντιμετωπίζονται με πολεμικά μέσα, όπως συνέβη με το διεμβολισμό του «Dignity», το Δεκέμβρη του 2008, την απειλή με βύθιση του «Αρίωνα» τον Ιανουάριο του 2009 και την κατάληψη του σκάφους τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

Η τωρινή αποστολή, η οποία είναι η μεγαλύτερη απ' όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, απειλείται επίσης με βίαιο μπλόκο από το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ. Την Παρασκευή, εξάλλου, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα επιτέθηκε με οξύ τρόπο στην ελληνική αποστολή "Ένα καράβι για τη Γάζα", η οποία συμμετέχει με δύο σκάφη, το φορτηγό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» και το επιβατηγό "Σφενδόνη".

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Τάσος Κουράκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης και ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης. Τα 9 πλοία μεταφέρουν οικοδομικά υλικά και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας, στην οποία έχει επιβάλει το Ισραήλ ασφυκτικό αποκλεισμό από τον Ιούνιο του 2007.

Η ελληνική αποστολή διαθέτει και δικτυακό τόπο που λειτουργεί ως ψηφιακό ημερολόγιο στη διεύθυνση http://digitalship.shiptogaza.gr/. Το "Ψηφιακό Καράβι" παρέχει Live Streaming, καθώς και σύνδεση με την σελίδα ειδήσεων στο Facebook, στο Twitter και chat, ενώ θα είναι δυνατή η παρακολούθηση του στίγματος του καραβιού μέσω του Google Maps.

Δεν υπάρχουν σχόλια: