Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Δίκη Κορκονέα: Αποκλείεται να ισχύει ο ισχυρισμός περί εποστρακισμού, λέει ο ιατροδικαστής

Συνεχίστηκε χθες η κατάθεση του ιατροδικαστή και τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Συμεών Μεσογίτη, ενώ οι δυο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι μετά την παρέλευση του 18μήνου και για πρώτη φορά χθες προσήλθαν στο δικαστήριο χωρίς χειροπέδες αλλά με ισχυρή αστυνομική συνοδεία.

Ο ιατροδικαστής κ. Μεσογίτης απέρριψε κατηγορηματικά τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του Επαμεινώνδα Κορκονέα περί πυροβολισμού του στον αέρα. «Το αποτύπωμα της βολίδας και η παραμόρφωση που αυτή έχει υποστεί δεν αφήνει κανένα περιθώριο να θεωρήσουμε ότι προσέκρουσε με τη μύτη σε κάποιο ψηλό σημείο και εν συνεχεία είχε καθοδική πορεία μέχρι να καταλήξει στο σώμα του Αλέξανδρου. Τα ευρήματα είναι αντικειμενικά. Αποκλείεται κατηγορηματικά να ισχύει ο ισχυρισμός πρόσκρουσης της σφαίρας σε ψηλό σημείο». Για τον εποστρακισμό της σφαίρας, ο κ. Μεσογίτης σχολίασε πως «και οι εποστρακισθείσες βολίδες είναι θανατηφόρες», καθώς «αν κάποιος πυροβολήσει προς τη μεριά πλήθους και η βολίδα τελικώς σταματήσει σε κάποιο εμπόδιο, η πρόσκρουση σε αυτό είναι τυχαία».

Ο κ. Μεσογίτης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο θύμα που «είχε όψη σαν να κοιμόταν», ήταν «φροντισμένο» και στα ρούχα του «δεν βρέθηκαν ίχνη από εύφλεκτες ουσίες». Οι περιγραφές αυτές, όπως εξήγησε ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ήταν η αιτία που οι γονείς και η αδερφή του δεν προσήλθαν στο δικαστήριο, καθώς δεν άντεχαν συναισθηματικά να ξαναβιώσουν τέτοιες στιγμές.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Αλέξης Κούγιας, συνέχισε στην ίδια προκλητική γραμμή αμφισβητώντας τον μάρτυρα και κατηγορώντας τον μάλιστα για ψευδορκία. Η υπεράσπιση ζήτησε επίσης ξανά τη διενέργεια αυτοψίας παρουσία όλων των παραγόντων της δίκης καθώς δεν έχουν - κατά την άποψή του- διευκρινιστεί με ακρίβεια οι πιθανές θέσεις θύτη και θύματος, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον νομικό χαρακτηρισμό (δόλο ή αμέλεια) της πράξης του Κορκονέα.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ζωή και Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσαν σχετικά με την αποφυλάκιση των δυο κατηγορούμενων ειδικών φρουρών: «Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας αποκαλύπτεται η αλήθεια για τη δολοφονία του Αλέξανδρου και τίποτε δεν μπορεί να τη συσκοτίσει. Η υπερασπιστική τακτική του κατηγορουμένου κ. Κορκονέα, για χαλκευμένη κατηγορία από τη μητέρα του παιδιού, κ. Τσαλικιάν, αλλα και οι συνεχείς προσβολές τόσο της μνήμης του νεκρού όσο και των οικείων του, δεν αποπροσανατολίζουν κανέναν, απεναντίας προκαλούν το κοινό αίσθημα. Ο,τι και να κάνουν οι κατηγορούμενοι, η δίκη θα τελειώσει, θα λογοδοτήσουν για την πράξη τους και θα υπάρξει δικαίωση για τη μνήμη του μικρού Αλέξανδρου που έχει πια συμβολική-ιστορική ένταξη στη ζωή μας».

Οι κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν στις 06.00 το πρωί της Κυριακής από τις φυλακές Μαλανδρίνου και πλέον θα διαμένουν, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, σε σπίτι στην Άμφισσα ενώ τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι που προβλέπουν: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση μετακίνησης πέραν των ορίων της πόλης της Αμφισσας, διαμονή εντός της Αμφισσας σε δηλωθείσα διεύθυνση και εμφάνισή τους στο Αστυνομικό Τμήμα Αμφισσας δύο φορές την ημέρα, στις 8 το πρωί και στις 10 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: