Τρίτη 1 Ιουνίου 2010
Ισραηλινός υφυπ. Αμυνας: Δεν σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές αλλά 9 αλήτες
Αμετανόητοι οι ισραηλινοί
- Εν ψυχρώ εκτέλεση τουλάχιστον 19 ακτιβιστών - Δεκάδες οι τραυματίες
- Στο Ισραήλ σήμερα τούρκοι που ζητούν επαναπατρισμό των θυμάτων
- Αμερόληπτη έρευνα γιά την επίθεση, ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ιχνος μεταμέλειας για την σφαγή που διέπραξαν δεν λένε να δείξουν οι ισραηλινοί.
Αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις του υφυπουργού Άμυνας Ματάν Βιλνάι, ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πλοίο, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, να πλησιάσει τη Λωρίδα της Γάζας.
"Οι στρατιώτες αντέδρασαν όπως έπρεπε. Θεωρούσαν ότι είχαν να κάνουν με υπέρμαχους ενός ανθρωπιστικού σκοπού, αλλά, τελικά, είχαν να κάνουν με αλήτες. Δεν σκοτώθηκαν εννιά ειρηνιστές, αλλά εννιά αλήτες", δήλωσε ο υφυπουργός.
"Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, αναγνωρίζω όμως πως η ζωή εκεί είναι δύσκολη", ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέπει σε κανένα πλοίο να φτάσει στη Γάζα για να ανεφοδιάσει «την περιοχή αυτή η οποία έγινε βάση των τρομοκρατών και απειλεί την καρδιά του Ισραήλ", τόνισε.
24 ώρες μετά την δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού στη αποστολή του ¨Στόλου Ελευθερίας" και τα πράγματα δεν λένε να ηρεμήσουν. Η διεθνής κατακραυγή είναι μεγάλη με όλες σχεδόν τις κυβερνήσης του κόσμου να καταγγέλλουν την πράξη αυτή.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε τη διεξαγωγή αμερόληπτης και αξιόπιστης έρευνας για την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής.
Το Συμβούλιο ζητεί επίσης την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πολιτών που είναι υπό κράτηση στο Ισραήλ, συνεχίζει το κείμενο της διακήρυξης, η οποία δεν έχει δεσμευτική ισχύ, αλλά για την υιοθέτηση της απαιτήθηκε η ομοφωνία των 15 κρατών μελών του Σ.Α..
Την υιοθέτηση της διακήρυξης καθηστερούσε μία διαφωνία ανάμεσα στην Τουρκία, που είχε αναλάβει την διατύπωσή της, και στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσπαθούσαν να μετριάσουν το ύφος του κειμένου.
Η μαραθώνια σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισε τη Δευτέρα λίγο μετά τις 13:00 ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσε πάνω από 12 ώρες.
Οι διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο του κειμένου άρχισαν μετά τη δημόσια συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά την οποία η πλειοψηφία των κρατών ζήτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας και την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Εξάλλου στις 9.30 το πρωί έφτασαν στην Αθήνα οι πρώτοι 6 από τους 34 Έλληνες που μετείχαν στην αποστολή.
Οι 6 απελάθηκαν από το Ισραήλ -μαζί με άλλους 42 ακτιβιστές- ενώ οι υπόλοιποι 480 κρατούνται στη φυλακή Ασόντ στο Νότιο Ισραήλ.
Επίσης άλλοι 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο, σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί και έξι ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.
Η Τουρκία απαίτησε αργά χθες βράδυ από το Ισραήλ να επαναπατρίσει τις σορούς των ακτιβιστών υπέρ της Γάζας, που έπεσαν νεκροί. Επιπλέον ζήτησε να απελευθερωθούν οι εκατοντάδες συλληφθέντες και τα έξι πλοία της αποστολής.
«Πρόκειται για μία εθνική υπόθεση. Θα εξετάσουμε τι θα κάνουμε», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν τη διακοπή της επίσημης επίσκεψής του στη Χιλή. «Τα πλοία και όλοι οι ακτιβιστές θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Θέλουμε πλήρη πληροφόρηση για τα θύματα. Απαιτούμε άμεση μεταφορά των σορών και άμεση βοήθεια για τους τραυματίες», τόνισε ο Ερντογάν.
Επίσης, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν αντίποινα στην εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλειά της.
Σήμερα, αντιπρόσωποι της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου θα μεταβούν στο Ισραήλ για να επιδιώξουν τη μεταφορά των σορών και των τραυματιών στην Τουρκία.
Μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι είναι ελεύθεροι όσοι επέβαιναν στη νηοπομπή. Όπως είπε, όλοι οι Έλληνες της αποστολής είναι καλά στην υγεία τους.
Για τεράστια παραβίαση του διεθνούς Δικαίου από το Ισραήλ έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Να προσαχθούν «ως εγκληματίες πολέμου» στη διεθνή δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι «για το βάρβαρο έγκλημα πειρατείας», ζήτησε η Παλαιστινιακή Αρχή.
Τριήμερο πένθος κήρυξε στα παλαιστινιακά εδάφη ο Μαχμούντ Αμπάς.
Σε πολλές πόλεις του κόσμου διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ. Από τη Ν.Υόρκη μέχρι το Λονδίνο, την Χάγη, το Παρίσι, το Κάιρο, την Λευκωσία και φυσικά και έδω στην Αθήνα.
Η Κίνα ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. "Η Κίνα είναι συγκλονισμένη από την επίθεση του Ισραήλ στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα και είχε ως συνέπεια βαριές απώλειες", δήλωσε ο Γιανγκ Τάο, πρόξενος της μόνιμης αποστολής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη και ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Κύπρος, Λευκωσία. ΦΩΤΟ REUTERSΚύπρος, Λευκωσία. ΦΩΤΟ REUTERS
«Καταδικάζουμε τις ενέργειες του Ισραήλ που είχαν ως στόχο τους, πολίτες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς», δήλωσε ο Γιανγκ και πρόσθεσε «είμαστε υπέρ της άμεσης αντίδρασης του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Μιλώντας για το περιστατικό, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντζ τόνισε στο δίκτυο ΤRT «δεν μπορούμε να κηρύξουμε πόλεμο -αυτό δεν θα ήταν σωστό».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου