Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς μάς δουλεύουν ψιλό γαζί με την κάθαρση

Σε αναμέτρηση Τσίπρα - Καστανίδη εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ενώ Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς, παρά τα όσα λένε για διαφάνεια, έλαμψαν διά της απουσίας τους. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την απουσία των δύο μονομάχων του δικομματισμού και συμπέρανε ότι "Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς, που διαβεβαιώνουν ότι είναι πρόθυμοι να ματώσουν μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Απόδειξη το αποτέλεσμα της Εξεταστικής. Στην πιο καραμπινάτη υπόθεση η Εξεταστική κατέληξε σε 5 πορίσματα και το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε μόνο πρόσωπα της Ν.Δ. και η Ν.Δ. μόνο πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ".

Την ίδια παρατήρηση έκανε περίπου και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος χαρακτήρισε "σκάνδαλο μεγαλύτερο του σκανδάλου" το ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν έχουν τη δύναμη να ομολογήσουν ότι έφταιξαν οι δικοί τους. Υποστήριξε ακόμη ότι δεν βρέθηκε ποιος ενθυλάκωσε χρήματα και ότι στην ουσία έχουμε "μετακίνηση αξιών" από το στενό δημόσιο τομέα. που είναι το κράτος, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. που είναι το Βατοπέδι.



Η αδύναμη μνήμη του Χ. Καστανίδη...

Ενοχλημένος από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά όχι του ΛΑΟΣ...) ο Χάρης Καστανίδης κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κ.Ο. για αλαζονεία και του σύστησε να έχει "αίσθηση πολιτικού μέτρου". Αυτοί που απευθύνονται χρησιμοποιώντας τη λέξη "ντροπή" θα είναι χρήσιμο να θυμούνται ότι στην πρόσκληση για συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αντικείμενο την διαφάνεια ήταν απόντες, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και ψήφισε τον νόμο για τη διαφάνεια. Σημείωσε επίσης ότι εντός των ημερών κατατίθεται το σχέδιο για την πολιτική ευθύνη των υπουργών.

Απαντώντας ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο υπουργός ξεπέρασε όχι μόνο το θέμα των διαφορετικών πορισμάτων, αλλά κυρίως το ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αναγνωρίζουν τις ευθύνες των υπουργών τους. "Είστε υπουργός του ΠΑΣΟΚ, όχι οικουμενικής κυβέρνησης, τουλάχιστον ακόμα", είπε και υπενθύμισε ότι η συνάντηση υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία δεν προσήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την οικονομία μετά την ψήφιση του Μνημονίου. "Είναι τιμή μας που δεν μπαίνουμε στο κάδρο της απαξίωσης και της συνενοχής", τόνισε.

"Έκαστος ό,τι κατανοεί και απαντά", απάντησε (με το αλαζονικό ύφος που λίγο νωρίτερα επέκρινε) ο Χ. Καστανίδης και ρώτησε αν το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται από τον ΣΥΡΙΖΑ για ένα πόρισμα, γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένα πόρισμα.

Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας είχε τονίζει ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν "σε λελογισμένη κάθαρση", που αφορά όσους είναι απόστρατοι της πολιτικής ή είναι βαρίδια στο πολιτικό σύστημα. "Θαρρείτε ότι θα μας ταΐσετε με σκανδαλοθηρία και θα ξεχάσουμε τον πόνο μας;" αναρωτήθηκε και σημείωσε ότι τα δύο κόμματα κοκορομαχούν στα δελτία των 8 και παίζουν πόκερ για την κλήση του Σημίτη ή του Καραμανλή, ενώ η χώρα βουλιάζει. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση στην Υγεία, που την χαρακτήρισε ως ντροπή.

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου είπε ότι πρόκειται για ένα "από τα μεγαλύτερα δικομματικά και διαχρονικά σκάνδαλα της μεταπολίτευσης" και επεσήμανε ότι είναι το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τη διαπλοκή και τη διαφθορά. "Η χώρα έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες για να περάσουν καλά οι μεγαλοκατασκευαστές και για να ανταλλάσσουν ακίνητα οι μοναχοί", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σκάνδαλο της Σκύρου, όπου η μονή Μεγίστης Λαύρας διεκδικεί εκτάσεις λέγοντας: "Εκτός από τα ταπιά του σουλτάνου, υπάρχουν και τα χρυσόβουλα του Νικηφόρου Φωκά". Υπενθύμισε δε ότι δικηγόρος της μονής ήταν τ. βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, που μάλιστα το ΠΑΣΟΚ τον είχε μέλος της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι.



Ε. Αμμανατίδου

Η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου υπογράμμισε ότι το υπόστρωμα πάνω στο οποίο δημιουργήθηκε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι η διαχρονική νοσηρή σχέση αλληλεξάρτησης και συνενοχής πολιτικής και Εκκλησίας και η διαπλοκή που αναπτύσσεται γύρω απ' αυτήν. Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν το θέμα από το 1998 με ερωτήσεις του Γιάννη Δραγασάκη και σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα σκάνδαλα, όπως της Μ. Λαύρας και της μονής Τοπλού. Από την Εξεταστική ενισχύθηκαν τα στοιχεία προσωποποιημένης πολιτικής ευθύνης και διασαφηνίσθηκαν οι ποινικές ευθύνες που αφορούν τους υπουργούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τόνισε και υπογράμμισε ότι ακόμα το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς και δεν έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

* Σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης εκτιμά πως "επιβεβαιώθηκε απόλυτα ότι ο πολιτικός αμοραλισμός των δύο πόλων του δικομματισμού ζει και βασιλεύει", καθώς "μέσα από απίστευτους συμψηφισμούς κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα αθωώνει τη δική του περίοδο και ανθρώπους και επιρρίπτει ευθύνες στους αντιπάλους. Ουσιαστικά δηλαδή, παρουσιάζεται ότι το σκάνδαλο είναι αποτέλεσμα ατυχών συγκυριών, λανθασμένων υπηρεσιακών εισηγήσεων, για τις οποίες πρέπει να δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη μόνο υπηρεσιακοί παράγοντες, αφού δεν υπάρχει κανένας ηθικός αυτουργός".

Δεν υπάρχουν σχόλια: