Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

« Η Μεσόγειος δεν είναι το Ισραήλ»

Ο παλαιστίνιος γιατρός Χαλέντ Καμπάνι ζει εδώ και χρόνια στην Πρέβεζα. Συμμετείχε στην πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα», έζησε τα γεγονότα «από μέσα» και σήμερα τα διηγείται στον «Η.Α.». Σημειωτέον ότι πριν δύο μέρες, το Ισραήλ ανακοίνωσε μερική άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Τι νόημα είχε το «Καράβι για τη Γάζα»;

Το επιχειρήσαμε για να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ. Όπως ίσως γνωρίζετε, ο αποκλεισμός γίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια και 1,5 εκ. άνθρωποι ζουν εκεί σε μια πολύ μικρή έκταση, υπό άθλιες συνθήκες. Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο προϊόντων και ειδών στην περιοχή. Εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα καθαρά πολιτικό μήνυμα στην πράξη μας. Ότι δηλαδή η Μεσόγειος δεν ανήκει στους Ισραηλινούς που κάνουν τον αποκλεισμό, αλλά είναι μια ελεύθερη περιοχή.

Τι ακριβώς έγινε με την επέμβαση του στρατού;

Μας συλλάβανε, μας απαγάγανε μάλλον, 73 ναυτικά μίλια από τη στεριά, έξω από τη δική τους δικαιοδοσία. Μας απήγαγαν χωρίς τη θέλησή μας, μας πήραν στοιχεία και δακτυλικά αποτυπώματα. Οδηγηθήκαμε στις φυλακές της Μπερ Σεβά κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Νταϊμόνα, 10 χλμ, περίπου μακριά του. Ήμασταν 32 Έλληνες και μας φέρθηκαν σα να είμαστε οι χειρότεροι εγκληματίες. Προσπαθούσαν να αποσπάσουν πληροφορίες από κάποιους εξ ημών. Εμείς αντιδρούσαμε και ανυπακούσαμε. Μας απείλησαν με «πολύ ξύλο», προσωπικά που έλεγαν ότι «η αυλή είναι γεμάτη φρουρούς» και ότι θα με έδιναν σε αυτούς. Τελικά μας απέλασαν, αφού για τρεις μέρες δεν είχαμε καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Εγώ ήμουν στη «Σφενδόνη», το ελληνικό πλοίο, μαζί με άλλα 50 άτομα. Επιτέθηκαν με όλα τους τα όπλα, τα πλοία είχαν νεκρούς όπως ξέρετε και εμένα δεν με άφησαν να κάνω το καθήκον μου ως γιατρός, να περιθάλψω τους τραυματίες. Μου επιτέθηκαν με όπλα ηλεκτροσόκ και σφαίρες από καουτσούκ. Με πήραν από το πλήθος και με χτυπούσαν σε ζωτικά σημεία, στο κεφάλι, το λαιμό, τα νεφρά. Μου έσπασαν τον αντίχειρα. Εμείς αντισταθήκαμε ειρηνικά στη βάρβαρη επίθεση. Τους τάραξε η ειρηνική αντίσταση και γι αυτό άνοιξαν πυρ και σκότωσαν ανθρώπους.

Πέτυχε τους στόχους της η προσπάθεια;

Νιώθουμε ότι αποκαλύφθηκε σε σημαντικό βαθμό το πραγματικό πρόσωπο του Ισραήλ. Ξαναήρθε το πρόβλημα της Γάζας στην επιφάνεια, η αλήθεια είναι ότι είχε ξεχαστεί κάπως. Η προσπάθεια είχε διεθνή απήχηση και μην ξεχνάτε ότι πρόβλημα παραμένει. Υπάρχουν 11.000 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ ως «αιχμάλωτοι πολέμου».

Υπάρχουν όμως και ισραηλινοί που αντιτίθενται στην πολιτική της κυβέρνησής τους

Ναι, είναι αλήθεια και τους συμπαραστεκόμαστε. Μπορώ να σας πω ότι μαζί στο πλοίο ήμουν με έναν εβραίο γιατρό από τη Σουηδία που ήταν φιλοπαλαιστίνιος και στις κουβέντες μας, παρομοίαζε τις πρακτικές του ισραηλινού στρατού με αυτές του Ολοκαυτώματος. Πρέπει να πούμε ότι δεν μπορεί να μας κατηγορεί η ισραηλινή κυβέρνηση για αντισημιτισμό. Δεν είμαστε αντισημίτες, το πρόβλημα είναι πολιτικό και ανθρωπιστικό, εξ αιτίας του τρόπου που συμπεριφέρεται το ισραηλινό κρά

Δεν υπάρχουν σχόλια: