Περίπου 130 ακτιβιστές παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές, οι οποίοι αναμένεται να απελευθερωθούν τις επόμενες ώρες. Ήδη ομάδα 77 ατόμων οδηγείται με λεωφορεία στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, απ' όπου φεύγουν σταδιακά οι απελευθερωθέντες. Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, οι ισραηλινές αρχές, μετά τις διεθνείς πιέσεις, δεν απαιτούν από τους ακτιβιστές να υπογράψουν το επίμαχο χαρτί που ζητούσαν μέχρι χθες.
Η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα C 130 για να μεταφέρει τους Έλληνες πίσω στη χώρα μας, ενώ το πρωί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Ζέππος, κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Αθήνα και του τόνισε ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα, καθώς, όπως κατήγγειλαν ορισμένοι κρατούμενοι, υπέστησαν βία κατά την κράτησή τους.
Οι ακτιβιστές δεσμεύτηκαν εκ νέου να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να σπάσουν τον Ισραηλινό αποκλεισμό στον Παλαιστινιακό θύλακα και να παραδώσουν τα φορτία που μετέφεραν στη Γάζα τις επόμενες ημέρες.
Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει ότι μια πρώτη ομάδα ξένων - περίπου 60 Τούρκοι υπήκοοι - μεταφέρονταν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, από όπου θα απελαθούν.
Επίσης και το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι οι αρχές του Ισραήλ άρχισαν την απέλαση 250 ξένων ακτιβιστών που είχαν συλληφθεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο σταθμός, περίπου 120 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Αλγερινοί και Ινδονήσιοι, θα μεταφερθούν στην μεθόριο με την Ιορδανία, ενώ 60 Τούρκοι θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, από όπου θα επαναπατρισθούν με ειδική πτήση. Άλλοι 70 Τούρκοι κρατούμενοι βρίσκονται στη φυλακή Μπιρσέβα, κατά την ίδια πηγή.
Η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ να απελευθερώσει τους συλληφθέντες εντάθηκε, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλεί οι πολίτες που επέβαιναν στα πλοία να απελευθερωθούν και η ανθρωπιστική βοήθεια να μεταφερθεί στη Γάζα.
Στο στολίσκο των έξι πλοίων επέβαιναν 682 επιβάτες από 42 χώρες.
Ο Πιερ Βετάχ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε ότι η οργάνωση ερευνά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όσοι τραυματίστηκαν και όσοι συνελήφθησαν από τον Ισραηλινό στρατό.
Η απόφαση του Ισραήλ σημειώνεται μετά από δυο ημέρες σκληρών διεθνών επικρίσεων. Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε αναφερθεί σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη νηοπομπή μιλώντας για "τρομοκράτες οπλισμένους με τσεκούρια, μαχαίρια, ρόπαλα, και παρόμοια" όπλα.
Η Γκρέτα Μπερλίν του Κινήματος Ελεύθερη Γάζα δήλωσε ότι η προσπάθεια να σπάσει ο Ισραηλινός αποκλεισμός θα συνεχιστεί. "Γνωρίζαμε τους κινδύνους και θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τις αποστολές αυτών των στόλων", δήλωσε.
"Το [πλοίο υπό σημαία Ιρλανδίας] Rachel Corrie θα βρεθεί εκεί πιθανώς μέσα στην εβδομάδα". Το σκάφος, που μεταφέρει βοήθεια, βρίσκεται ανοικτά της Ιταλίας. Πήρε το όνομά του από την εκλιπούσα Αμερικανίδα Ρέιτσελ Κόρι, η οποία συνεθλίβη το 2003 από εκσκαφέα του Ισραηλινού στρατού προσπαθώντας να εμποδίσει την κατεδάφιση του σπιτιού μιας οικογένειας Παλαιστινίων.
Η Μπερλίν είπε ότι θα συγκροτηθεί και νέος στόλος, ο οποίος θα αναχωρήσει για τη Γάζα τον Ιούλιο.
Το Ισραήλ επέμεινε ότι δε θα επιτρέψει σε κανένα σκάφος να περάσει. "Δε θα αφήσουμε κανένα πλοίο να φθάσει στη Γάζα και να μεταφέρει προμήθειες σε μια περιοχή που έχει γίνει τρομοκρατική βάση που απειλεί την καρδιά του Ισραήλ", δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Μάταν Βιλνάι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου