Ένα κρίσιμο για την παγκόσμια οικονομία τριήμερο αρχίζει σήμερα στο Χάντσβιλ του Καναδά με πρώτη να πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής των επτά πιο ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη και της Ρωσίας (G8).
Οι εργασίες του αποκαλούμενου G8 θα διαρκέσουν μιάμιση περίπου μέρα, κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται να συζητηθούν θέματα αναπτυξιακής πολιτικής. Στο επίκεντρο της ατζέντας της συνόδου θα βρεθεί η αντιμετώπιση της παιδικής και μητρικής θνησιμότητας. Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της ειρήνης και ασφάλειας, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Μία ημέρα αργότερα, αύριο το βράδυ, θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες διαβουλεύσεις του G20, δηλαδή των ηγετών των ανεπτυγμένων και αναδυομένων οικονομιών του πλανήτη. Οι χώρες του G20 είναι υπεύθυνες για το 90% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής και το 80% του διεθνούς εμπορίου.
Κύριο θέμα της συνόδου για ακόμα μία φορά θα είναι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και στο επίκεντρο θα βρεθεί το ζήτημα της ρύθμισης των αγορών, με την Ευρώπη να τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος της κρίσης, μια πρόταση που αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις οι υπόλοιποι συμμετέχοντες.
Τις συνεδριάσεις σκιάζει η αντιπαράθεση που εξελίσσεται μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. σχετικά με τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως τη Γερμανία ότι με την πολιτική της που ρίχνει το βάρος στη σταθεροποίηση και τα πακέτα περικοπών που επιβάλλονται σωρηδόν στα κράτη-μέλη της Ένωσης, πλήττεται η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη μεριά της, απορρίπτει τις κατηγορίες και υπεραμύνεται των επιλογών της, υποστηρίζοντας ότι έχει τον έλεγχο επί των χρεωμένων κρατών-μελών της. «Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε μία όξυνση της αντιπαράθεσης», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην πρωινή εκπομπή του Πρώτου Γερμανικού Καναλιού (ARD). «Είχα μία μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο στην προετοιμασία της συνόδου της G20 και εκεί έγινε ακόμα μία φορά σαφές ότι η Γερμανία το 2010 κάνει πολύ περισσότερα απ’ ότι ο μέσος όρος για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Διαθέτουμε και αυτή τη χρονιά περίπου το 2,1% του ΑΕΠ σε αναπτυξιακά μέτρα και έκανα ακόμη μία φορά σαφές ότι τα μέτρα περικοπών έχουν αναπτυξιακό προσανατολισμό, ότι στοχεύουμε να δώσουμε δουλειά σε περισσότερους, κάτι που θα ενισχύσει και την εσωτερική κατανάλωση, ότι δίνουμε περισσότερα για την έρευνα και την εκπαίδευση και δεν κόβουμε τίποτα από τις επενδύσεις σε έργα. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η δομή του πακέτου περικοπών είναι τέτοια που δεν αντιστρατεύεται την ανάπτυξη - το αντίθετο μάλιστα», είπε η Μέρκελ. Όσο για το τηλεφώνημα με τον Ομπάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «φάνηκε ακόμη μια φορά πως κάθε χώρα έχει φυσικά προβλήματα και επισήμανα ότι στο πεδίο της ανεργίας έχουμε μια πολύ καλή εξέλιξη. Πιστεύω ότι τα επιχειρήματα αυτά ακούστηκαν».
«Το συνολικό δημόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης είναι μικρότερο από το χρέος της Ιαπωνίας ή των ΗΠΑ», δήλωνε στο ίδιο μήκος κύματος χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Τορόντο του Καναδά. Στο μεταξύ, οι αρχές του Τορόντο ανακοίνωσαν χθες ότι συνέλαβαν ένα άτομο μετά από έρευνα σε αυτοκίνητο κοντά στο σημείο της Συνόδου Κορυφής των G-20 και ανακάλυψαν όπλα και επικίνδυνα υλικά.
Σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι oι περικοπές έχουν στόχο «να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, διότι εάν δεν λάβουμε μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων μας, τότε θα υποφέρουμε από την αργή και χαμηλή οικονομική ανάπτυξη» ενώ κάλεσε την Κίνα να μειώσει τους περιορισμούς που θέτει στις ξένες επενδύσεις και να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τις ξένες ευρεσιτεχνίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου