Ενδοκυβερνητικά μαχαιρώματα είχαμε με αφορμή το “τις ευθύνεται” για την ανησυχητική έκρηξη του πληθωρισμού. Στελέχη των δύο συναρμοδίων υπουργείων, του Οικονομικών και του Οικονομίας, κατηγορούν το καθένα το “αντίπαλο” χαρτοφυλάκιο για ένα ζήτημα το οποίο προβλημάτισε χθες και την αντιπροσωπεία της τρόικας (ΔΝΤ - Κομισιόν - ΕΚΤ), η οποία ήλθε στην Αθήνα για να επιθεωρήσει την ελληνική οικονομία, την έκρηξη των τιμών.
Το περιβάλλον της Λ. Κατσέλη υπολογίζει πως για την εκτίναξη του πληθωρισμού -5,4% εθνικός τιμάριθμος και 5,3% εναρμονισμένος- ευθύνονται για το μεν 4% οι φόροι και για το υπόλοιπο 1,3% άλλοι παράγοντες. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αντίθετα, επιρρίπτουν την ευθύνη σε καρτέλ, έλλειψη ανταγωνισμού και εμπορικές μισθώσεις!
Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επισημάνθηκε στους ξένους εμπειρογνώμονες ότι για την επιτάχυνση του πληθωρισμού ευθύνεται πρωτίστως η έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των ενοικίων, τα οποία, όπως επισημάνθηκε, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.
Από πλευράς υπουργείου Οικονομίας, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, επισημάνθηκε ότι από το ποσοστό 5,3% του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Μάιο το 4% αντανακλά αμιγώς έναν “κρατικογενή” πληθωρισμό (την επίδραση των φόρων) και το 1,3% τους υπόλοιπους παράγοντες, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει τους εμπειρογνώμονες ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ πως, με τη ρύθμιση που έχει ψηφιστεί για τις εμπορικές μισθώσεις, θα δοθεί η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων, δίνοντας σήμα για μειώσεις ενοικίων και στις ιδιωτικές κατοικίες.
Ακόμη η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε και για θέματα όπως το πάγωμα των διδάκτρων, η δημιουργία αντιμονοπωλιακής διεύθυνσης στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και αγορανομικές διατάξεις.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον επικεφαλής του ΣΟΕ Γ. Ζανιά και υπηρεσιακούς παράγοντες, διατυπώθηκε προβληματισμός για την πορεία της ανάπτυξης και για πληθωρισμό.
Αναφορικά με το κεφάλαιο “ανάπτυξη”, από το υπουργείο Οικονομικών επιχειρήθηκε να δοθεί μια λιγότερο απαισιόδοξη εικόνα, με στοιχεία όπως ότι η ύφεση 2,5% το α’ τρίμηνο συνοδεύεται από αύξηση 4,4% των παραγγελιών στη βιομηχανία και από αύξηση του τζίρου των καταλυμάτων και εστιατορίων κατά 2,9%, ωστόσο δεν τίθεται ζήτημα αναθεώρησης της εκτίμησης για ύφεση κατά 4%.
Όσον αφορά τα έσοδα, στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι οι εισπράξεις ΦΠΑ στο τρίμηνο Φεβρουαρίου - Απριλίου, όταν το μέτρο των αποδείξεων είχε αρχίσει να αποδίδει, εμφανίζουν αύξηση 6%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου