Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Οι φιλόζωοι ντύνονται στα μαύρα

Οι φόλες σε αδέσποτα σκυλιά έχει πάρει πια διαστάσεις επιδημίας. Κάθε πόλη έχει γίνει μάρτυρας μαζικών εξοντώσεων ζώων από ασυνείδητους πολίτες που ενοχλούνται μόνο και μόνο από την ύπαρξη των αδέσποτων.

Κάθε πόλη αποκτά, ευτυχώς, όλο και περισσότερο πολίτες που είναι διατεθειμένοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βάλουν ένα στοπ σε τέτοια φαινόμενα βίας. Το Σάββατο 26 Ιουνίου στις πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες και τα Γιάννενα, θα πραγματοποιηθεί έξω από τα δημαρχεία σιωπηλή διαμαρτυρία για τις φόλες από ζωόφιλους, από ανθρώπους που προσπαθούν να παλέψουν για τη ζωή των αδέσποτων. Αφορμή για αυτή την πανελλαδική κινητοποίηση αποτέλεσε η δηλητηρίαση ζώων στην Κω, αλλά και σε άλλα νησιά.

Η διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο της πόλης θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ, όπως και στις υπόλοιπες πόλεις. Τα Γιάννενα έχουν στο ενεργητικό τους, τα τελευταία χρόνια, αρκετά περιστατικά δηλητηρίασης αδέσποτων ζώων. Το τελευταίο περιστατικό που αφορούσε τη μαζική εξόντωση σκύλων στην πανεπιστημιούπολη, φαίνεται ότι ευαισθητοποίησε επιτέλους και τις τοπικές αρχές. Πριν από λίγες ημέρες, το Πανεπιστήμιο, η Νομαρχία και ο Δήμος ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η λειτουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων με τη συνδρομή εθελοντών. Όπως έχει σημειωθεί ξανά στον «Η.Α.», ένα καταφύγιο χρειάζεται πολλά παραπάνω από την εθελοντική εργασία. Χρειάζεται κυρίως να υπάρχει μια πολιτική με έμφαση στη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, ένα πρόβλημα που θίγει τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των ζώων.

Οι ζωόφιλοι λοιπόν το ερχόμενο Σάββατο θα δώσουν το παρών έξω από το Δημαρχείο. Όλοι τους θα φορούν μαύρα ρούχα σε ένδειξη πένθους για τα αδικοχαμένα τετράποδα, θα συνοδεύονται από τους τετράποδους φίλους τους και θα ανάψουν κεράκια σε σχήμα «στοπ», στέλνοντας το μήνυμα να σταματήσουν οι φόλες. Έξω από το Δημαρχείο θα παραμείνουν για μία ώρα διαμαρτυρόμενοι σωπηλά για τα ζώα που χάνονται κάθε μέρα από την απάνθρωπη τακτική της φόλας. Θα κλείσουν την διαμαρτυρία τους διαβάζοντας μια προσευχή ειδικά γραμμένη για τα ζώα. Όλοι τους απαιτούν από την πολιτεία να θεσπίσει αυστηρότερους νόμους σχετικά με το δηλητηριασμό των ζώων, από τα Δημαρχεία να τηρούν τα προγράμματα στειρώσεων και φροντίδας των αδέσποτων και από την Αστυνομία να αναλάβει τις υποχρεώσεις τους για τις περιπτώσεις καταγγελίας δηλητηρίασης ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: