Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Διαμαρτυρία Κατοίκων Ελληνικού



Τον τελευταίο καιρό γίναμε θεατές μιας ενορχηστρωμένης επικοινωνιακής προσπάθειας της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεπικουρούμενη από πολλούς τοπικούς δημοσιογράφους (κρατικοδίαιτους και μη), προσπαθεί να διαβάλει τον αγώνα μας, να εμφανίσει εμάς ως ατίθασους, κακούς και παράνομους, που θέλουν ετσιθελικά να περάσουν το δικό τους σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. Και όλα αυτά με σκοπό να μας απομονώσουν και να στρέψουν τον κόσμο εναντίον μας, συκοφαντώντας την προσπάθεια που κάνουμε ενάντια στις αυθαιρεσίες των οργάνων της Πολιτείας, που με τις ενέργειές τους βλάπτουν το περιβάλλον (για το οποίο κάποιοι κόπτονται) και υποβαθμίζει με τον πιο χυδαίο τρόπο τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.Αυτά δεν είναι εκτιμήσεις δικές μας, αλλά των παραγόντων που σήμερα έγιναν εξουσία και ανερυθρίαστα γλείφουν εκεί που πρώτα έφτυναν, γνωρίζοντας ότι το έργο αυτό είναι καθ’ όλα μη νόμιμο.Αυτές τις μέρες τα είδαμε και τα ακούσαμε όλα, τίποτε δεν μας εκπλήσσει. Είδαμε να καλούνται δήμαρχοι και βουλευτές, τον υπουργό και διάφορους φορείς και τέλος είδαμε και δημάρχους που κλείνουν τη χωματερή Δουρούτης κατά παραγγελία.Ένα μόνο δεν είδαμε ακόμη. Εισαγγελείς και ΜΑΤ. Φαίνεται πως όλα αυτά εκεί οδηγούν.Μόνο που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως Εισαγγελείς και ΜΑΤ μπορούν να επέμβουν για την αποκατάσταση της νομιμότητας και όχι της παρανομίας. Γιατί άραγε αποσιωπάται το γεγονός ότι εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις προσφυγές των κατοίκων, της Ιεράς Μονής Τσούκας και του Δήμου Κατσανοχωρίων, κατά των παρανομιών της τότε εξουσίας (Πανοζάχος);Ενδεικτικά σας αναφέρουμε δύο παρανομίες και μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας:
Πρώτη: δεν υπάρχει γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που προαπαιτείται για την εκτέλεση του έργου του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ.
Δεύτερη: ο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ γειτονεύει άμεσα με χείμαρρο ο οποίος εκβάλλει στον Άραχθο ποταμό, ενώ η απόσταση θα έπρεπε να απέχει τουλάχιστον 300 μέτρα.
Οι ανωτέρω προϋποθέσεις τέθηκαν από τον νόμο και όχι από εμάς.Τι θα γίνει λοιπόν όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφανθεί ότι το συγκεκριμένο έργο είναι παράνομο; Πού θα πάνε τα σκουπίδια της περιοχής Ιωαννίνων; Περιμένουμε μία απάντηση στο ερώτημα αυτό, από όλους αυτούς που νοιάζονται (όψιμα οι περισσότεροι) για το περιβάλλον και την υγεία μας.Καλούμε λοιπόν, εμείς πρώτοι, τον κ. Εισαγγελέα να επέμβει για να διαπιστώσει τις παρανομίες που έγιναν από την Πολιτεία στην προσπάθειά της να μας επιβληθεί ένα έργο χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις που απαιτούνται.Άλλωστε όλα μπορούν -ακόμη και τώρα- να διορθωθούν. Το έργο που ξεκίνησε βρίσκεται στα χωματουργικά μόνο (περίπου στο είκοσι τοις εκατό), που σημαίνει πως βρίσκεται ακόμη στην αρχή του.Το περιβάλλον για να προστατευτεί προαπαιτεί την τήρηση των νόμων. Ο κανόνας αυτός στις δημοκρατικές κοινωνίες είναι απαράβατος για όλους, εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους.

Για την Επιτροπή Αγώνα

Ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Ελληνικού

Παναγιώτης Γκρέστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: