Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ορατός ο κίνδυνος εκποίησης δημόσιας περιουσίας λέει ο Αλ. Τσίπρας

Με αναγκαστική εκποίηση κινδυνεύει περιουσία του Δημοσίου σε περίπτωση καταγγελίας, από πλευράς των δανειστών, της σύμβασης που υπέγραψε η Ελλάδα με τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και το KfW, τονίζει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρει, "με το νόμο 3845/2010 παρασχέθηκε στον υπουργό Οικονομικών εξουσιοδότηση και για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης της Ελληνικής Δημοκρατίας και των κρατών μελών της Ευρωζώνης και του KfW. Στη συνέχεια με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στις 7-5-2010 ο παραπάνω νόμος συμπληρώθηκε με το Ν. 3847/2010 στον οποίο ορίστηκε ότι η εν λόγω δανειακή σύμβαση ισχύει από την ημερομηνία υπογραφής της".

Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζει: "Με βάση τα άρθρα 2.3, 2.4., 2.5. και 13 της εν λόγω δανειακής σύμβασης οι δανειστές μας μπορούν να εκχωρήσουν ή να μεταβιβάσουν με κάθε τρόπο οποιαδήποτε από τα δικαιώματά τους, υπό την προϋπόθεση προηγούμενης γραπτής συναίνεσης όλων των δανειστών, ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιτάξει αντιρρήσεις στο ζήτημα αυτό. Αντίθετα η Ελλάδα δεν μπορεί να εκχωρήσει ή να μεταβιβάσει τα δικαιώματά της, χωρίς τη συναίνεση των δανειστών της. Επίσης όπως προκύπτει τόσο από το άρθρο 14.5 της δανειακής σύμβασης, όσο και από το σημείο 10 του παραρτήματος 4 «Υπόδειγμα νομικής γνωμοδότησης», η χώρα μας παραιτήθηκε σε σχέση με την ίδια και τα περιουσιακά της στοιχεία από κάθε ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης - συντηρητικής ή αναγκαστικής - ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη δανειακή αυτή σύμβαση, γεγονός που σημαίνει ότι δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης υλικής ή πολιτιστικής αξίας κινδυνεύει με αναγκαστική εκποίηση σε περίπτωση καταγγελίας της συμβάσεως από τους δανειστές μας και μη εξόφλησής τους".

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας ερωτά τον πρωθυπουργό εάν γνώριζε το περιεχόμενο της εν λόγω δανειακής σύμβασης που επρόκειτο να υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών και συμφώνησε και αν ναι γιατί δεν ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για το ακριβές περιεχόμενό της.

Ακόμηα, ερωτά ποιες σχετικές οδηγίες είχε δώσει στον υπουργό Οικονομικών για τη τελική διαμόρφωση των εν λόγω επίμαχων άρθρων αλλά και εάν προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να μην ισχύσουν οι απαράδεκτοι και επικίνδυνοι όροι αυτής της δανειακής σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: