Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Φοιτητικές Εκλογές 2011: Ελπίδες από τη συμμετοχή, στα ίδια οι παρατάξεις

Ελπίδες για το φοιτητικό κίνημα γεννά η σχετική άνοδος σε αρκετούς συλλόγους της συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές, κόντρα στο κλίμα αποπολιτικοποίησης που είχε δημιουργηθεί κατά την προεκλογική περίοδο.

Άνοδος ΑΡΕΝ, ΔΑΠ και ΕΑΑΚ, πτώση ΠΑΣΠ και ΠΚΣ - Πρωτιά της ΑΡΕΝ στην Ιατρική Ηρακλείου!

Αν και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε λίγες μόνο σχολές της Αθήνας και της Περιφέρειας, οι εκτιμήσεις των παρατάξεων μιλούν για μικρές διαφοροποιήσεις στα ποσοστά σε σχέση με πέρσι: Κερδισμένες είναι η Αριστερή Ενότητα, τα ΕΑΑΚ αλλά και η ΔΑΠ.

Η ΠΑΣΠ, παρά τον στόχο που είχε θέσει να “ισοφαρίσει” τη ΔΑΠ, παρουσίασε πτώση, όπως και η ΠΚΣ, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις “πέφτει” σημαντικά. Στα πρώτα αποτελέσματα αξίζει να σημειωθεί η πρωτιά της ΑΡ.ΕΝ. στην Ιατρική Ηρακλείου, όπου συγκέντρωσε 128 ψήφους (+16 από πέρσι)!

Η ημέρα των εκλογών πάντως κύλησε χωρίς πολλά ευτράπελα αλλά και χωρίς τις “συνήθειες” των περασμένων ετών, τις εντάσεις δηλαδή μεταξύ παρατάξεων για... αφίσες.



Νοθεία ΔΑΠ σε πολλές σχολές

Βέβαια σε σχολές - κάστρα του δικομματισμού εμφανίστηκαν και πάλι φαινόμενα διαφθοράς που ουσιαστικά αλλοιώνουν το αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των ΤΕΦΑΑ Αθήνας, όπου η αυτοδύναμη ΔΑΠ δεν επέτρεψε (!) στην ΑΡ.ΕΝ. να συμμετέχει στις εκλογές, αλλά και στο Οικονομικό της Νομικής, όπου με στόχο να κατακτήσει την αυτοδυναμία δεν δίστασε να επιτεθεί βίαια στους εκπροσώπους της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και να προχωρήσει σε νοθεία σκίζοντας και ακυρώνοντας έγκυρα ψηφοδέλτια, πρωτίστως της ΑΡ.ΕΝ.!

Στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο νεαροί έσπασαν τα τραπεζάκια των παρατάξεων κι έτσι αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε “κλειστές” καταμετρήσεις με εκπροσώπους από σχήματα, ώστε να αποφευχθούν τα... χειρότερα.

Η συμμετοχή στην Αθήνα παρουσίασε μικρές αποκλίσεις. Οι μεγάλες κάλπες, που κυμαίνονται στις 3 με 4 χιλιάδες συμμετέχοντες, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η Φιλοσοφική, το Πάντειο κ.ά., “τσίμπησαν” σε σχέση με πέρσυ γύρω στις 100 ψήφους. Αντίθετα οι μικρότεροι σύλλογοι, όπως οι Πολιτικοί Μηχανικοί, το Οικονομικό και Πολιτικό του ΕΚΠΑ αλλά και η Νομική παρουσίασαν μικρή πτώση σε σχέση με πέρσι της τάξης του -8%.

Στην Περιφέρεια μικρή ήταν η υποχώρηση της συμμετοχής στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, ενώ “τσιμπημένη” ήταν στην Πάτρα, στα ίδια στον Βόλο, την Κομοτηνή και τα Γιάννενα.

Δημοσιεύουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα επισημαίνοντας ότι οι "κρίσιμες" πολιτικά κάλπες (λόγω μεγέθους) ολοκληρώνουν παραδοσιακά τις καταμετρήσεις ύστερα από πολλές ώρες, αν όχι μέρες. Μηχανολόγοι Μηχανικοί Βόλου: ΑΡΕΝ 44 (από 25 πέρσι), ΔΑΠ 72 (41), ΠΑΣΠ 14 (36), ΠΚΣ 28 (29), ΕΑΑΚ 2 (0). ΕΜΜΕ Θεσσαλονίκης: ΑΡΕΝ 16 (9), ΔΑΠ 0 (9), ΠΑΣΠ 49 (66), ΠΚΣ 17 (35), ΕΑΑΚ 6 (16). Βιολογικό Ηρακλείου Κρήτης: ΑΡΕΝ 21 (+8), ΔΑΠ 29 (+5), ΠΑΣΠ 45 (+11), ΠΚΣ 10 (+2), ΕΑΑΚ 34 (-25). ΤΕΙ Ρεθύμνου: ΑΡΕΝ 55 (49), ΠΚΣ 66 (40), ΕΑΑΚ 10 (14). Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών θα δημοσιευθούν στο αυριανό φύλλο.



Νεολαία ΣΥΝ: Θετική η άνοδος της ΑΡΕΝ

Στην πρώτη ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα η Νεολαία ΣΥΝ χαιρετίζει τη διατήρηση αλλά και διαφαινόμενη αύξηση των δυνάμεων της ΑΡΕΝ σε σημαντικούς συλλόγους, ενώ καταγγέλλει τις ακραίες αντιδημοκρατικές πρακτικές της ΔΑΠ. Κάνει λόγο για “ήττα της κυβερνητικής ΠΑΣΠ” αλλά και για “ναυάγιο” του σχεδίου της ΠΚΣ, που επεχείρησε να διασπάσει το φοιτητικό κίνημα με τη στάση αποχής της από τις διαδικασίες των συλλόγων (αποχές από τις γενικές) και την προσπάθεια συγκρότησης παράλληλης, ανταγωνιστικής δομής (ΜΑΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: