Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, καθώς σε περίπου έναν μήνα από τώρα -25 και 26 Ιουνίου- έχει προγραμματιστεί η διοργάνωσή της στην Αθήνα. Οι δυνάμεις του συμμαχικού σχήματος είναι κοντά στην κατάληξη του κειμένου που θα αποτελέσει επικαιροποίηση του πολιτικού του πλαισίου, ενώ, εκτός αυτού, μένει να συζητηθεί και το οργανωτικό κομμάτι, το οποίο παραμένει ανοιχτό.
Την ίδια ώρα που κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν νέα επιδρομή στα δικαιώματα των εργαζομένων, που ο αυταρχισμός βρίσκεται σε έξαρση και όλα τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι ανοιχτά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ρίχνει το βάρος στην ενίσχυση των κοινωνικών αντιστάσεων και κινημάτων, επιλογή που όπως φαίνεται αποτυπώνεται θετικά στα επίπεδα ανάκαμψης και συσπείρωσης που εμφανίζει. Στο μεταξύ τα στελέχη των κεντρικών οργάνων του σχήματος στρέφουν την προσοχή τους και στις εσωτερικές διεργασίες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη “να αποτυπωθεί η βούληση για ένα νέο ουσιαστικό ξεκίνημα στον ΣΥΡΙΖΑ”.
Μιλώντας στην “Αυγή”, στελέχη του σχήματος, τονίζουν ότι η επικαιροποίηση της πολιτικής συμφωνίας του σχήματος αποτελεί “εγγύηση για να μην επαναληφθούν παρόμοια λάθη που έγιναν στο παρελθόν”, αλλά και για συμβολή, όπως συμπληρώνουν, “στην κοινωνική γείωση και στην ενεργοποίηση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ”.
Τη συζήτηση προωθεί το κείμενο
Τα μέλη των πολιτικών οργάνων και οι συνιστώσες του σχήματος έχουν στα χέρια τους το κείμενο - βάση για συζήτηση, αλλά και για επιμέρους προσθήκες και αλλαγές. Όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για μια συνθετική προσπάθεια, η οποία φαίνεται να βρίσκει, παρά τις κάποιες διαφορές και διαφωνίες, αποδοχή από όλες τις πλευρές. Ωστόσο εκκρεμεί η τελική του κατάληξη.
Σύμφωνα με το κείμενο “η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εξελιχθεί στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης”. Για τον λόγο αυτό σημειώνεται πως πρέπει “να ανατραπεί η πολιτική της, να ηττηθεί και να φύγει”. Επίσης τονίζεται ότι πρέπει “να αποδυναμωθεί συνολικά ο δικομματισμός και να αδρανοποιηθούν τα εφεδρικά σενάρια διαμόρφωσης μνημονιακών πλειοψηφιών”. Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τον αγώνα με στόχο “να δημιουργηθούν οι όροι κοινής δράσης, σύγκλισης και συμπαράταξης όλης της αριστεράς και της συνάντησής της με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ”. Ταυτόχρονα σε προτεραιότητα μπαίνει η δημιουργία προϋποθέσεων για τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα, το κείμενο θέτει ως αιχμές την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο, την απόρριψη του Συμφώνου για το Ευρώ μέσα από δημοψήφισμα, τη ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος και τη ριζική αντιμετώπιση της παγίδας του χρέους. Επίσης κάνει λόγο για την ανάγκη εθνικοποίησης- κοινωνικοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη δημοκρατική αναμόρφωση του κράτους και του πολιτικού συστήματος. Καταλήγοντας, το κείμενο σημειώνει πως το πρωταρχικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος που θα συμπυκνώνει το αίτημά του στο κεντρικό μήνυμα: “δεν χρωστάει ο λαός, το χρέος και την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία”.
Ο ΣΥΝ και το κείμενο
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται όλες οι συνιστώσες να αποφασίσουν για το κείμενο του πολιτικού πλαισίου.
Η ΚΠΕ του ΣΥΝ θα το συζητήσει το επόμενο Σαββατοκύριακο, με τις επιμέρους διαφορές να είναι ωστόσο διακριτές. Στελέχη του “Αριστερού Ρεύματος” τόνιζαν στην “Αυγή” ότι “το πλαίσιο του ΣΥΝ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ θα 'πρεπε να είναι πιο σαφές στο ζήτημα του χρέους”, ενώ προσέθεταν ότι η ριζοσπαστική αριστερά “πρέπει να έχει συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση απέναντι σε κάθε μορφής 'μνημόνια'”. Όσο για τη στάση που θα κρατήσουν στην ΚΠΕ, σημείωναν πως “το Α.Ρ. έχει την πολιτική του τοποθέτηση, την οποία έχει κάνει γνωστή στα όργανα του ΣΥΝ”.
Τα οργανωτικά ζητήματα
Σε ό,τι αφορά το οργανωτικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, οι διεργασίες συνεχίζονται. Όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται διεύρυνση της δημοκρατικής λειτουργίας του σχήματος, όμως δεν έχουν ξεπεραστεί ορισμένοι σκόπελοι και διαφωνίες σχετικά με ορισμένα ζητήματα. Το βέβαιο είναι ότι οι πολώσεις του παρελθόντος δεν υφίστανται πλέον, τα ερωτήματα όμως που αφορούν τις αρμοδιότητες των συνελεύσεων και της συνδιάσκεψης, την εκλογή και τον τρόπο εκλογής στα όργανα, στα σώματα κ.ά. παραμένουν.