Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Αυξάνουν τη δόση στη συνταγή που σκοτώνει...


Ένας χρόνος παταγώδους αποτυχίας του Μνημονίου δεν τους φτάνει και τώρα ετοιμάζουν νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών, αλλά και συντάξεων, οδηγώντας την ελληνική οικονομία σε κώμα και την κοινωνία σε απόγνωση. Πρωταρχικός στόχος η επιτάχυνση των εκποιήσεων της δημόσιας περιουσίας.

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται η χώρα, με τον πρωθυπουργό να απομονώνεται όλο και περισσότερο και να καταφεύγει σε εκβιασμούς των υπουργών και των βουλευτών με πρόωρες εκλογές, αν δεν εγκρίνουν την αύξηση της αποτυχημένης δόσης του Μνημονίου. Φοβούμενοι μάλιστα την οργή που συσσωρεύεται στην κοινωνία, θα παρουσιάσουν στις αρχές της εβδομάδας μόνο τις προσαρμογές του 2011 ύψους 6 δισ. ευρώ, αφήνοντας για αργότερα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 20 δισ. ευρώ, αφού την κατάρτιση του συγκεκριμένου πλάνου έχει αναλάβει η ίδια η τρόικα! Η προσπάθεια του κ. Παπανδρέου για πολιτική συναίνεση στα μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζει ναυαγεί και οι αποφάσεις που καλείται να λάβει την προσεχή εβδομάδα είναι κρίσιμες για το μέλλον της κυβέρνησής του. Οι φορολογικές επιδρομές με σενάρια που προβλέπουν αύξηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής από 13% στο υψηλό 23% θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων που θα εξουθενώσει τα νοικοκυριά και θα δώσει τη χαριστική βολή σε επιχειρήσεις που λειτουργούσαν οριακά, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε κοινωνική υποστήριξη. Το σοκ δημιουργεί δέος και οι εκποιήσεις υποθέτουν πως θα γίνουν εύκολη υπόθεση. Η προσφυγή σε δημοψήφισμα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας είνα όπλο που όμως προϋποθέτει ηγεσία με σθένος.

Επικίνδυνο παιχνίδι αλληλοεκβιασμών στην Ευρώπη: Οι κυβερνήσεις των ισχυρών οικονομιών εκβιάζουν την Ελλάδα να προχωρήσει γρήγορα σε αποκρατικοποιήσεις και «πελώριες μεταρρυθμίσεις», ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί με διακοπή χρηματοδότησης για να σταματήσει τα σενάρια αναδιάρθρωσης.