Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Μαίνονται οι "δελφινομαχίες" στην κυβέρνηση

Με αμείωτη ένταση ξεδιπλώνονται οι προσωπικές στρατηγικές υπουργών, καθώς τα “αλληλοκαρφώματα” στην κυβέρνηση δίνουν και παίρνουν, μετά τις απλώς υπαινικτικές αναφορές του Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης. Εκεί, δηλαδή, όπου υποτίθεται ότι θα έστελνε μήνυμα για να “μαζέψει τα λουριά" και να σταματήσει τις -σε πλήρη εξέλιξη- δελφινομαχίες...

Ραγκούσης καρφώνει Λοβέρδο, Κατσέλη κατά Παπακωνσταντίνου, Πάγκαλος εναντίον Βενιζέλου

Παρότι στον Γ. Παπανδρέου αποδίδεται η φράση “δέχομαι ιδέες από όλους, αλλά υποδείξεις από κανέναν”, οι υπουργοί φαίνεται ότι δεν πήραν το μήνυμα. Αντιθέτως, παρά την παραλίγο κρίση μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου, όταν ο τελευταίος υποχρεώθηκε από τον πρωθυπουργό να ανασκευάσει τη διαρροή του περί “ανάγκης ανάκτησης της ικανότητας πολιτικής διεύθυνσης της χώρας”, που ξύπνησε μνήμες του 2007, φαίνεται ότι πράγματι η... πολιτική διεύθυνση της χώρας -ή έστω της κυβέρνησης- έχει χαθεί.


Ο Γ. Παπανδρέου μετέβη χθες στο Όσλο και σήμερα μετέχει σε συνέδριο για την “προοδευτική διακυβέρνηση”. Όμως, ενώ ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου ψάχνει τον... 4ο δρόμο προς τον σοσιαλισμό, στην κυβέρνηση και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι ο πρωθυπουργός και τον έλεγχο έχει χάσει, και τις “υποδείξεις” Λοβέρδου και Διαμαντοπούλου ανέχθηκε.



Νέα αλληλοκαρφώματα

Ως “παπανδρεϊκότερος” του πρωθυπουργού εμφανίστηκε χθες στο ρ/σ ΝΕΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, που στοχοποίησε, χωρίς να τον κατονομάσει, τον Ευ. Βενιζέλο. "Τι θα πει πολιτική διεύθυνση; Εάν κάποιος θέλει να πει ότι ο πρωθυπουργός δεν ασκεί ικανοποιητικά τα καθήκοντά του, ας το πει”, είπε ο κ. Πάγκαλος, βάλλοντας κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας. “Δεν έχω να αποδείξω σε κανέναν τίποτα, γιατί με τη στάση μου, ιδίως από το 2007 έως σήμερα, έχω δείξει τι σημαίνει να στηρίζεις τον πρωθυπουργό, την παράταξη, τη χώρα”, ανταπάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Βενιζέλος, επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την προχθεσινή κυβίστησή του. “Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις και κάνουμε προσπάθεια να το ξεπεράσουμε”, παραδέχθηκε και υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης στον ρ/σ ΣΚΑΪ.



Μέτωπο Λοβέρδου - Ραγκούση

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Αν. Λοβέρδος επανήλθε χθες, προεξοφλώντας ότι η πρότασή του για υπογραφή του Μεσοπρόθεσμου θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Όσον αφορά στις “υποδείξεις” που διατύπωσε προς τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι... “έφυγε ένα βάρος από μέσα του”. Όμως, τον κ. Λοβέρδο στοχοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. “Καλές οι τοποθετήσεις αλλά το μείζον είναι η δουλειά και τα αποτελέσματα, είπε, για να προσθέσει ότι “το πρόβλημα δεν είναι στο κράτος, αλλά στον χώρο της υγείας, της ασφάλισης και της πρόνοιας που έχουν πρωτογενείς δαπάνες ύψους 55 δισ.”. “Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί και η προσπάθεια, υπάρχουν περιθώρια για μείωση σπατάλης στην Υγεία”, δήλωσε με νόημα.

Πάντως, τη θέση Λοβέρδου για υπογραφή των νέων μέτρων από όλα τα μέλη της κυβέρνησης επιχείρησε να αποδομήσει η υπουργός Εργασίας, Λ. Κατσέλη. “Δεν είναι θέμα υπογραφής, είναι θέμα μίας συνολικής και αξιόπιστης ενημέρωσης”, είπε στο Mega, αφήνοντας αιχμές και για την ελλιπή ενημέρωση που προσφέρει στους υπόλοιπους υπουργούς ο “τσάρος” Γ. Παπακωνσταντίνου για τις μυστικές διαπραγματεύσεις, όπως η σύσκεψη του Λουξεμβούργου. Μάλιστα, η κ. Κατσέλη προεξόφλησε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν εγγυήσεις πάνω στη δημόσια περιουσία”, αν και σε αυτή τη φάση, καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι “κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα” -πολλώ δε μάλλον που στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο φαίνεται να ωριμάζει η ιδέα για νέο Μνημόνιο, κατά πολύ σκληρότερο από το σημερινό, που θα εφαρμοστεί εξαρχής, ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει τα περίπου 60 δισ. ευρώ που χρειάζεται μετά τα μέσα του 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: