Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΧΥΤΥ στα λατομεία Μαρκόπουλου προτείνει η Κερατέα

Την κατασκευή Χώρου Υγειονομική Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στα λατομεία Μαρκόπουλου θα προτείνει ο δήμος Λαυρεωτικής. Παράλληλα, θα υποδείξει ως χώρο για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων δυναμικότητας 80.000 τόνων το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Κερατέας.

Το δημοτικό συμβούλιο Μαρκόπουλου συνεδριάζει το απόγευμα της Τρίτης προκειμένου να αποφασίσει αν θα αποδεχτεί την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής της Κερατέας. Αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Βήμα» θεωρούν ότι η κατασκευή ΧΥΤΥ στα λατομεία θα βοηθούσε στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου τοπίου.

Εάν το δημοτικό συμβούλιο Μαρκόπουλου δεν αποδεχτεί την πρόταση, ο δήμος Λαυρεωτικής θα προτείνει χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στην παλιά χωματερή της Κερατέας, η οποία απέχει περίπου 6 χλμ. από την πόλη και έκλεισε πριν από λίγους μήνες. Ανοιχτό είναι όμως το ενδεχόμενο εμπλοκής με δεδομένο ότι η έκταση βρίσκεται στη Β' ζώνη του αρχαιολογικού χώρου Οβριόκαστρου.

Πάντως, ο δήμος Λαυρεωτικής φαίνεται περισσότερο διαλλακτικός αναφορικά με τη δυναμικότητα της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, στη διάρκεια συνάντησης με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη επέμεινε στην κατασκευή μονάδας δυναμικότητας 30.000 τόνων ετησίως (δηλαδή μόνο για τα απορρίμματα της Λαυρεωτικής και του Σαρωνικού). Στην τελική πρόταση, όμως, φαίνεται να αποδέχεται τη δημιουργία εργοστασίου 80.000 τόνων ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων προβλέπει μονάδα για επεξεργασία 125.500 τόνων ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: