Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στην Αθήνα κατεβαίνουν κτηνοτρόφοι της «Δωδώνης» ζητώντας να μην πωληθεί


Αντιπροσωπεία για κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν παραγωγοί, συεταιριστικές οργανώσεις και τοπική αυτοδιοίκηση στα Γιάννενα, ζητώντας συναντήσεις με αρμοδίους για το ζήτημα της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» από την ΑΤΕ αλλά και για το «πάγωμα» των τιμών του παραγωγού. Ύστερα από την επέμβαση των ΜΑΤ το Σάββατο στην κατάληψη των κτηνοτρόφων και την αυτόφωρη διαδικασία στην οποία υπέβαλαν πέντε συνδικαλιστές, τα πνεύματα έχουν ενταθεί.

Η αντιπροσωπεία θα ζητήσει συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Οι πρόσφατες δηλώσεις, εξάλλου, του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, ότι εντός του έτους θα γίνει η πρόσληψη του συμβούλου που θα αναλάβει την πώληση του μεριδίου της ΑΤΕ στη γαλακτοβιομηχανία (η ΑΤΕ έχει το μεγαλύτερο μερίδιό της,) έχουν εξοργίζει τους κτηνοτρόφους,
καθώς ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι η βιομηχανία δεν θα πωληθεί.

Από την άλλη, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας αποφάσισε να μη δώσει αυξημένη τιμή στους παραγωγούς της συνεταιριστικής βιομηχανίας για το γάλα, παρόλο που υπήρχε κερδοφορία. Η απόφασή αυτή, που έγινε γνωστή την περασμένη Δευτέρα, προκάλεσε την αγανάκτηση των συνεταιριστών. Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν την άμεση αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και διορισμένου από την ΑΤΕ, Λευτέρη Κόντου, και την αύξηση της τιμής του γάλακτος για τον παραγωγό. Η κατάληψη συνεχίστηκε έως το πρωί του Σαββάτου.

Το Σάββατο, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν στο κτίριο της διοίκησης της «Δωδώνης Α.Ε.», που τελούσε υπό κατάληψη, ζητώντας στους παρευρισκομένους να αποχωρήσουν. Ο εκπρόσωπος των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, Μιχάλης Τζίμας από τα Ιωάννινα και τέσσερις κτηνοτρόφοι συνδικαλιστές από την Πρέβεζα βρέθηκαν τελικά στο Αυτόφωρο, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι μισή ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπία, που αναμένεται να κατέβει στην Αθήνα, εκτός των άλλων, η βιομηχανία δεν μπορεί να βγει στη δημοπρασία καθώς υπάρχουν νομικά ζητήματα και η ΑΤΕ βρίσκεται στα δικαστήρια με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για το πακέτο μετοχών.

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Η ΠΑΣΥ καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση την επόμενη Τετάρτη, στη Λάρισα, με σκοπό να εξελιχθεί σε κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ με αίτημα να ισχύσει ο παλιός νόμος εισφορά επί των τιμολογίων πώλησης.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές στη Θεσσαλία προτρέπουν τους αγρότες να μην συμπληρώσουν δηλώσεις του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Ο λόγος είναι ότι για πρώτη φορά τους ζητείται να προπληρώσουν ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ, το οποίο παλαιότερα παρακρατούταν από τον έμπορο. Όμως, σε περίπτωση που οι παραγωγοί δεν πληρώσουν ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ δεν παίρνουν αποζημίωση, ενώ το χρέος του βεβαιώνεται και την αρμόδια Εφορία.

Επιπλέον, όπως τονίζει η ΠΑΣΥ, το ύψος των ασφάλιστρων είναι διπλάσιο από τα προηγούμενα χρόνια τη στιγμή που οι παραγωγοί δεν έχουν ακόμα σπείρει. Ωστόσο, μειωμένες θα είναι οι φετινές αποζημιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: