Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Κερδήθηκε η πρώτη "μάχη" για τις ατομικές συμβάσεις

Το εκβιαστικό δίλημμα "ή υπογράφεις μείωση των αποδοχών σου κατά 10% ή απολύεσαι" έθεσε η διοίκηση της εφημερίδας "Έθνος" στους εργαζόμενους δημοσιογράφους χθες, παρά την προχθεσινή απόφαση της γενικής τους συνέλευσης να μην δεχθούν μειώσεις μισθών, να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και να διαπραγματεύονται συλλογικά μόνο μέσω της ΕΣΗΕΑ.

Η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων στην εφημερίδα "Έθνος" αποφάσισε μόνο συλλογική διαπραγμάτευση μέσω της ΕΣΗΕΑ και να μην δεχτεί μειώσεις μισθών

Με το εκβιαστικό δίλημμα επιχειρείται να καταργηθούν οι συμφωνημένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να εισαχθούν ατομικές, όχι μόνο με μειωμένες απολαβές, αλλά και με δυσμενέστερους όρους εργασίας, αφού, όπως έγινε κατανοητό, όσοι υπογράψουν ατομικές συμβάσεις απεμπολούν όλα τα δικαιώματά τους που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ατομική σύμβαση υπέγραψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι περισσότερα από 5-6 άτομα, ορισμένοι εκ των οποίων στελέχη της εφημερίδας. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αυτή τη φορά έδρασε άμεσα, με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του "Έθνους" στο Χαλάνδρι, οπότε κατάφερε να αποτρέψει τη δυσμενή για τους εργαζόμενους εξέλιξη.

Προηγουμένως, με εξώδικη διαμαρτυρία της προς την Ένωση Εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) η ΕΣΗΕΑ διαμαρτυρήθηκε για τη στάση του Φ. Μπόμπολα, αντιπροέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών, ο οποίος δυναμιτίζει τις διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση, ενώ κάνει σαφές ότι την ευθύνη για την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ θα έχει η πλευρά της εργοδοσίας.

Ο εκβιασμός των εργαζομένων δημιούργησε κλίμα έντασης στην εφημερίδα. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με τον Φ. Μπόμπολα εκείνος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στην απόφασή του να επιβάλει ατομικές συμβάσεις θα επιμείνει, διότι σκοπεύει να επενδύσει στην εφημερίδα και γι' αυτό πρέπει να την εξυγιάνει.

Στη μαραθώνια σύσκεψη που ακολούθησε, μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Επέμειναν στην απόφασή τους να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, ενώ εξουσιοδότησαν την ΕΣΗΕΑ να κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση στην περίπτωση που η εργοδοσία επιμείνει στα σχέδιά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: