Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Όχι στο νέο χαράτσι του Δήμου για το νερό Όχι στην υποβάθμιση - εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων

Αυξήσεις 40% στο νερό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, μάλιστα, μόνο για τους μικρούς καταναλωτές. Σε μια περίοδο που ο λαός μας στενάζει από τα αλλεπάλληλα μνημόνια, που φέρνουν την φτώχεια, την ανεργία και τα λουκέτα, που και το τελευταίο ευρώ έχει αξία για τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον επαγγελματία, ο Δήμος προσέθεσε κι άλλο ένα βάρος στο φορτίο που κουβαλά οι πολίτες. Χρησιμοποιώντας το γνωστό ψευτοδίλημμα «χρεωκοπία ή αυξήσεις», οδηγήθηκε σε αυτήν την εύκολη λύση, αφού δεν είναι στη λογική του, η διεκδίκηση και η ρήξη με την κυβερνητική πολιτική, την οποία άλλωστε υπηρετεί.
Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι βρισκόμαστε στην αρχή, αντιλαμβάνεται τι θα επακολουθήσει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά την αδυναμία να πληρώσουν τα ΚΤΕΛ για την μεταφορά μαθητών, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τα εισιτήρια οι ίδιοι οι μαθητές, είναι σίγουρο ότι του χρόνου θα βάλουν τους γονείς να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία, τις μανάδες να καθαρίζουν τα νηπιαγωγεία, λόγω έλλειψης καθαριστριών, όπως έγινε στα Τρίκαλα και τους γονείς να δίνουν το φαγητό από το σπίτι για τους Παιδικούς Σταθμούς, όπως έγινε στην Εορδαία Κοζάνης κλπ.
Αποδεικνύεται ότι παρά τα προεκλογικά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» για «ανάπτυξη» και άλλα «ηχηρά παρόμοια», ο Δήμος Ηγουμενίτσας, όλοι οι Δήμοι της Χώρας μετατρέπονται σε Επιχειρήσεις, Ανώνυμες Εταιρείες, φορομπήχτες και μάνατζερ. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος του «Καλλικράτη», όπως το είχαμε προβλέψει: «Όλα τα βάρη στους πολίτες και όλα θυσία στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, διάλυση του όποιου εναπομείναντος δημόσιου τομέα και πλήρης ιδιωτικοποίηση των πάντων».
Στην ίδια συνεδρίαση αποφάσισαν με γενναιοδωρία, να δώσουν 5-7 καντίνες στο Δρέπανο και 2-3 ντουζίνες Άδειες για ομπρελοξαπλώστρες στις παραλίες του Δήμου (από Μακρυγιάλι μέχρι Καραβοστάσι), που εντελώς ανεξέλεγκτα, συνήθως τις επεκτείνουν αυτοί που τις νοικιάζουν, έτσι που να μη μπορεί κανένας το καλοκαίρι να απλώσει μια πετσέτα στην παραλία για να κάνει το μπάνιο του.
Αποφάσισαν επίσης, να δώσουν το χώρο του παραλιακού πάρκου, μπροστά από τα «Πλατάνια», στις απέναντι καφετερίες, για να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους, μετατρέποντας την περιοχή σε «γύφτικο τσαντήρι».
Την ίδια ώρα τα κεντρικά πεζοδρόμια της πόλης είναι μπλοκαρισμένα από τραπεζοκαθίσματα και καφάσια. «Θα βάλουμε πρόστιμα» ήταν η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου. Μόνον που τα πρόστιμα, ανείσπρακτα μαζί με πολλά άλλα εδώ και χρόνια, δεν θα απελευθερώσουν τους δημόσιους χώρους και δεν θα επιτρέψουν τους πεζούς, γέρους, γυναίκες με καροτσάκια και παιδιά να κυκλοφορούν με άνεση και ασφάλεια.
Οι δημόσιοι χώροι απειλούνται. Οι αποφάσεις αυτές της Δημοτικής Αρχής, η παραπομπή της Περιφερειακής οδού από το Δήμο και το κράτος στις καλένδες, η διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ και η απειλή για τη χερσαία ζώνη, ολοκληρώνει μια εικόνα για την πόλη, που δεν είναι καθόλου ανθρώπινη, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που πλήττονται και από τα αλλεπάλληλα κύματα αυξήσεων, ακρίβειας και περικοπών.
Οι εργαζόμενοι, οι ενεργοί πολίτες, οι φορείς θα μείνουμε απαθείς μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ή θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας
• ενάντια στα νέα χαράτσια
• για δημόσιους χώρους ελεύθερους για όλο το λαό

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: