Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Αλ. Τσίπρας: Κυβέρνηση και τρόικα ζητούν συναίνεση σε ένα σχέδιο διάλυσης της κοινωνίας

Ζαγάρας Κ.


Την ανάγκη να απομακρυνθεί αμέσως από την εξουσία ο Γ. Παπανδρέου και να καταδικαστεί η κυρίαρχη πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων και της τρόικας, που διαλύει την κοινωνία, υπογράμμισε χθες ο Αλ. Τσίπρας και ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ημερίδα της ευρωομάδας της αριστεράς στην Αθήνα για την κρίση και την ανεργία, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι “έχει ξεπεράσει πια την Θάτσερ και τον Πινοσέτ” και ότι “εξελίσσεται στη μεγαλύτερη απογοήτευση των τελευταίων χρόνων”. Παράλληλα επιτέθηκε στον Αντ. Σαμαρά, που “κλείνει το μάτι στην τρόικα”, και επισήμανε πως χρειάζεται “άλλη κυβέρνηση”, τονίζοντας τη σημασία ενός “νέου συνασπισμού εξουσίας αύριο το πρωί”.

Αναγκαία η εναλλακτική πρόταση της αριστεράς στο αποτυχημένο μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού * Ν. Χουντής: Η κρίση έχει κοινωνικές, κυρίως, συνέπειες

“Σήμερα κυβέρνηση και τρόικα ζητάνε συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις σ' ένα σχέδιο διάλυσης της κοινωνίας”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι “αντί ο κ. Παπανδρέου να ζητεί συναίνεση από τον κ. Σαμαρά προκειμένου να εκβιάσει τον ελληνικό λαό να δεχτεί ένα πρόγραμμα καταστροφής και εκποίησης του δημόσιου πλούτου, θα έπρεπε να ζητήσει τη συναίνεση του λαού”. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα πυρά του εναντίον του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά, αλλά και του Κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι “είχαμε την ατυχία να έχουμε έναν πρωθυπουργό που το έβαλε στα πόδια κι έναν άλλον που, μόλις ανέλαβε, παραδόθηκε στα μεγάλα συμφέροντα πλήρως, παραδόθηκε στη διαπλοκή, παραδόθηκε στις αγορές, στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των πιστωτών”. Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, είπε χαρακτηριστικά ότι “έχει ξεπεράσει πια και την Θάτσερ, έχει ξεπεράσει και τον Πινοσέτ, και φαίνεται τελικά ότι, προκειμένου να κρατηθεί λίγο ακόμα στην εξουσία, είναι αδίστακτος”, ενώ πρόσθεσε με νόημα πως είναι ικανός “ό,τι του ζητήσουν, να το εξαγγείλει”. Μιλώντας για τον Γ. Παπανδρέου επισήμανε ακόμη ότι είναι τόσο αδύναμος και φοβισμένος που δεν μπορεί μόνος του να ανταποκριθεί και ζητάει τη βοήθεια του κ. Σαμαρά, ο οποίος όμως -όπως πρόσθεσε- τραυλίζει προς την τρόικα ότι θα κάνει τα ίδια, όμως δεν θέλει συγκυβέρνηση, αλλά ούτε εκλογές ζητάει και κλείνει το μάτι στην τρόικα και την ικετεύει να μην υπογράψει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και της δημόσιας περιουσίας.

Όσον αφορά την κυρίαρχη πολιτική και το Μνημόνιο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι “είναι πια κοινός τόπος να λέμε ότι το περίφημο Μνημόνιο έχει αποτύχει ολοκληρωτικά” και συμπλήρωσε πως “το να δίνεις σ' έναν χρεωκοπημένο δάνεια και μάλιστα ακριβά, με την απαίτηση αυτά τα δάνεια να τα εξαντλεί για να αποπληρώνει τα προηγούμενα δάνεια, δεν λύνει το πρόβλημα”. Επίσης τόνισε ότι ο αντίπαλος στην καθημερινή ζωή είναι “ο φόβος και η ηττοπάθεια”. Αυτόν τον αντίπαλο, είπε ο Αλ. Τσίπρας, πρέπει να νικήσουμε πρώτα και για τον λόγο αυτό τόνισε ότι “η αριστερά οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον τόπο”.



"Κρίση, ανεργία και απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων"

Η κρίση και οι επιπτώσεις της στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην εκτόξευση των ποσοστών ανεργίας, ήταν το κεντρικό θέμα στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωομάδα της Ενωτικής Αριστεράς και Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών. Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη διαλόγου και εκπόνησης μιας εναλλακτικής πρότασης στο αποτυχημένο μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού.



Ν. Χουντής: Άνευ προηγουμένου επίθεση

“Η κρίση έχει κυρίως κοινωνικές συνέπειες, οι οποίες παίρνουν τη μορφή τής εκτινασσόμενης ανεργίας, κυκλικής και διαρθρωτικής, της ενίσχυσης της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων και της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων”, υπογράμμισε στο άνοιγμα των εργασιών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Ο ίδιος τόνισε ότι “το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης έχει ως πρωταρχικό στόχο την άρση όλων των εμποδίων που τίθενται στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών. Υπό αυτό το πρίσμα προωθήθηκε και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, την επιβολή ελαστικών μορφών εργασίας, τη flexicurity, με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους και την ενίσχυση της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας”.

Ο Ν. Χουντής αναφέρθηκε επίσης στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις και το κεφάλαιο, που “έχουν εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους εργαζόμενους", και υπογράμμισε ότι “οφείλουμε να ξεφύγουμε, ως κοινωνία και οικονομία, από το στενό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού” και πρόσθεσε πως “η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με ταυτόχρονη τόνωση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, είναι η πρόταση της αριστεράς για το ξεπέρασμα της κρίσης”.



“Κροκοδείλια τα δάκρυα των ισχυρών”

Ο Paul Murphy, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας, στάθηκε στην άγρια επίθεση της κυρίαρχης πολιτικής, που, όπως είπε, είναι κοινή σε όλη την Ευρώπη, απέναντι στον κόσμο της εργασίας και σημείωσε την ανάγκη του συντονισμού της εργατικής τάξης σε όλες τις χώρες της γηραιάς ηπείρου. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για “κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο αδυνατεί να δώσει λύσεις”.

Ο ίδιος υπογράμμισε κυρίως το θέμα της ανεργίας των νέων, οι οποίοι, όπως τόνισε, είναι οι πρώτοι που πλήττονται από την κρίση. Παράλληλα, υπογράμμισε τους ισχυρισμούς των κυρίαρχων ΜΜΕ της χώρας του για να δικαιολογήσουν τα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση (περί λαού τεμπέληδων κ.λπ.), για να συμπληρώσει πως “οι εργοδότες είναι μόνο αυτοί που επωφελούνται από τις μειώσεις μισθών, την ελαστικοποίηση της εργασίας κ.ά”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκης σημείωσε πως η συμπλήρωση του ενός χρόνου από την επιβολή του Μνημονίου επιβεβαιώνει την κριτική και τους φόβους που έγκαιρα εξέφρασε η αριστερά. Επίσης αναφέρθηκε στα ποσοστά ανεργίας της περιφέρειας, για να συμπληρώσει πως “δεν λένε την αλήθεια”, κι έφερε το παράδειγμα της Κρήτης, όπου η εποχική εργασία προσμετράται ως κανονική εργασία.



“Κρίση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και διανόησης”

Στην τοποθέτησή του ο Σ. Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ /ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στο θεωρητικό υπόβαθρο του νεοφιλελευθερισμού, στην επιστημονική ανεπάρκειά του και στις αντιφάσεις του. Υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για “κρίση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και διανόησης”, συμπλήρωσε πως “οι υποστηριχτές του νεοφιλελευθερισμού οφείλουν να παραδεχτούν πια ότι επιστημονικά έχουν χάσει”. Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, τόνισε ότι “αγνοεί τις παραγωγικές ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας και άρα ήταν εξαρχής καταδικασμένο να αποτύχει”. Επίσης σημείωσε τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τα ποσοστά της ανεργίας που βρίσκονται στο 20% και μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να ξεπεράσουν το 22%-23% (1.200.000 περίπου άνθρωποι).

Ο Γ. Κουζής, πανεπιστημιακός, μίλησε για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και συγκεκριμένα τόνισε ότι “η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων συντελείται μεθοδευμένα στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία". Ο ίδιος υπογράμμισε πως “η κρίση και το Μνημόνιο είναι το άλλοθι για να ακολουθήσουν ολοκληρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις”. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο νέο εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται, το οποίο όπως είπε, “πρόκειται να είναι πολύ διαφορετικό από πριν”, και τόνισε χαρακτηριστικά ότι μελλοντικά “η γενιά των 700 ευρώ θα φαντάζει προνομιακή μπροστά σε αυτές των 300-400 ευρώ”. Τέλος τόνισε ότι "η Ελλάδα παρουσιάζει τάση σύγκλισης με τις χώρες του τρίτου κόσμου".



"Στο επίκεντρο της δίνης οι εργασιακές σχέσεις"

Ο Γ. Θεωνάς, πρώην ευρωβουλευτής, τόνισε ότι οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της δίνης και σημείωσε τον ρόλο της “Λευκής Βίβλου” που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη επίθεση κατά των εργαζομένων. Παράλληλα χαρακτήρισε την Ελλάδα “πειραματόζωο, τα αποτελέσματα του οποίου θα αποτελέσουν οδηγό για την επιβολή του πυρήνα της σκέψης του νεοφιλελευθερισμού στην υπόλοιπη Ευρώπη”. Επίσης πρότεινε ως λύση την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και τη στάση πληρωμών σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η διαγραφή.

Η Ελ. Σωτηρίου, από την Κίνηση αλληλεγγύης εργαζομένων-ανέργων «Δικαίωμα», αναφέρθηκε στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και στα “σοβαρά αποτελέσματα για την υγεία μας, εκτός της τσέπης μας, που έχει το Μνημόνιο”. Η συνδικαλίστρια επισήμανε πως πρέπει να αναπτυχθούν ενωτικοί αγώνες, να δημιουργηθούν δίκτυα αλληλεγγύης και ταμείο αλληλοβοήθειας.

Η Αλ. Κοσυφολόγου, ιδιωτική υπάλληλος, μίλησε για τον κεντρικό στόχο του νεοφιλελευθερισμού που είναι η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ιδέα του ατομικισμού, που εγκαθίσταται στην ελληνική κοινωνία, και στη μνημονιακή πολιτική, που πλήττει πρώτα απ' όλους τους νέους και τις γυναίκες.

Ο Δ. Στρατούλης, αντιπρόεδρος ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, υπογράμμισε πως με τα μέτρα κυβέρνησης- τρόικας “η ανεργία μεγαλώνει". Επίσης μίλησε για την ανάγκη αποδέσμευσης της χώρας από το Μνημόνιο, τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους και την αναπτυξιακή παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Τη συζήτηση συντόνισαν η Λ. Φράγκου, ο Αλ. Καλύβης και η Ρ. Σβίγκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: