Δευτέρα 23 Μαΐου 2011
Ισπανία: Οι «οργισμένοι» μένουν στις πλατείες
«Δεν θα πάμε πουθενά» ήταν η αντίδραση των δεκάδων χιλιάδων «κατασκηνωτών» στις κεντρικές πλατείες των ισπανικών πόλεων στην απόφαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής να κηρύξει παράνομες τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις χτες και σήμερα που οι Ισπανοί καλούνται να ψηφίσουν δημάρχους και κυβερνήτες. Το πολύχρωμο νεανικό κίνημα, που από την περασμένη Κυριακή δίνει ραντεβού στην Πουέρτο δελ Σολ, την κεντρική πλατεία της Μαδρίτης και σε δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας, ζητεί «πραγματική δημοκρατία τώρα!».
Το κίνημα, που συγκροτήθηκε κυρίως από τη «χαμένη γενιά» των Ισπανών κάτω από τα 25, εκ των οποίων ο ένας στους δύο μάταια αναζητεί δουλειά, ενισχύεται μέρα με τη μέρα και ξεπέρασε προχτές τις 20.000 μόνο στη Μαδρίτη. Το κυρίαρχο σύνθημά τους είναι «δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας» και οι γραμμές επικοινωνίες τους στήνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα του Ίντερνετ, στα πρότυπα των ειρηνικών διαδηλώσεων που έγιναν στην Αίγυπτο και την Τυνησία και οδήγησαν στην κατάρρευση των δικτατορικών καθεστώτων.
Οι νέοι στην Ισπανία προφανώς δεν πιστεύουν ότι ζουν σε δικτατορία, θεωρούν όμως ότι τα κόμματα δεν τους εκπροσωπούν. Στο μανιφέστο του κινήματος, που δημοσιοποιήθηκε στις 15 Μαΐου, οι νεολαίοι ζητούν συμμετοχική δημοκρατία: «Είμαστε μια ομάδα πολιτών, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικής προέλευσης, που νιώθουμε οργισμένοι επειδή δεν εκπροσωπούμαστε επαρκώς από τα κόμματα και νιώθουμε ότι μας έχουν προδώσει στο όνομα της δημοκρατίας», λένε.
Κάποιοι νεολαίοι φλερτάρουν ανοιχτά με την ιδέα να ακολουθήσει η Ισπανία το «λαμπρό παράδειγμα των Ισλανδών», που αποφάσισαν με δημοψήφισμα να μην πληρώσουν τα χρέη των τραπεζών τους. Οι συγκεντρώσεις εξελίσσονται σε τόπο συζητήσεων, ακούγονται πολλές και διαφορετικές απόψεις, εκτός από τους νεαρούς φοιτητές, μαθητές και ανέργους, μαζεύονται και συνταξιούχοι, ενώ, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι «κατασκηνώσεις» είναι απόλυτα ειρηνικές και αποπνέουν ένα κλίμα αλληλεγγύης.
Όσο για την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής, όλοι τη θεωρούν αντιδημοκρατική και είναι αποφασισμένοι να την αγνοήσουν. Και η ισπανική κυβέρνηση δεν δείχνει ιδιαίτερα αποφασισμένη να την επιβάλει: «Το υπουργείο Εσωτερικών θα δράσει έξυπνα, καλά και σωστά», είπε ο Θαπατέρο όταν τον ρώτησαν εάν θα αδειάσει η αστυνομία τις πλατείες. Το εννοεί;