Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Degage G8

«G8 ξεκουμπιστείτε»(Degage G8) ήταν το κεντρικό σύνθημα της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη Χάβρη της Γαλλίας χθες Σάββατο, ενάντια στην σύνοδο των «μεγάλων 8». Η πορεία σύμφωνα με τους διοργανωτές ξεπέρασε τις 7.000 ανθρώπους. Προσωπικα με το μάτι μπορω να πω οτι ο κοσμος ήταν τουλαχιστον 2πλασιος(15.000). Ένας αριθμός αρκετά μεγάλος για τα δεδομένα της πόλης της Χάβρης άλλα όχι αρκετός φυσικά για τα δεδομένα της συγκυρίας και της σημασίας της.

Η πορεία ξεκίνησε από τον σταθμό των λεωφορείων, διένυσε περίπου 3 χιλιόμετρα και αφού πέρασε μέσα από την πόλη, το μεγάλο μνημείο των πεσόντων του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου (η Χάβρη είχε βομβαρδιστεί σχεδόν ολόκληρη κατά την διάρκεια των ναζιστικών επιδρομών) και από το λιμάνι-πάντα με την διακριτική συνοδεία της αστυνομίας- κατέληξε στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου της Χάβρης όπου πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και συναυλία με πλήθος συγκροτημάτων.

Ο κόσμος ήταν ενθουσιώδεις και τα μπλοκ χρωματιστά με σημαίες και μπαλόνια, συνοδευόμενα πολλές φορές από αυτοκίνητα με ενσωματωμένους ενισχυτές και ηχεία που έπαιζαν μουσική καθώς και από ομάδες κρουστών που έδιναν παλμό στον κόσμο. Ιδιαίτερα μαζικό μπλοκ ειχε και η πρωτοβουλία κατα των πυρηνικων. Ξεχωριστό και μείζονος σημασίας μπλοκ, ήταν η κεφαλή της πορείας που είχε αντιπροσωπευτική σύνθεση αποτελούμενη από ένα άτομο από κάθε οργάνωση που συμμετέχει στην διοργάνωση του G8. Τα μπλοκ των συνδικάτων(CGT) ,της Attac Γαλλίας καθώς και του κομμουνιστικού κόμματος ήταν ιδιαίτερα μαζικά και δυναμικά με αρκετά πανό και συνθήματα όπως «οι άνθρωποι πάνω από την οικονομία» και «παγκοσμιοποιείστε την ειρήνη». Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επισημες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για 20.000 αστυνομικους επι ποδός, ετοιμους να παρέμβουν αν γίνει κάτι. Στο τέλος της πορείας και αφου ειχαμε καταλήξει στον χωρο που θα πραγματοποιούταν η συναυλία, κάτι 18χρονα με κουκούλες επιχειρησαν να σπασουν τζαμαρίες από κατι γραφεία, με την επέμβαση της περιφρούρησης της CGT όμως εκτονώθηκε η κατάσταση.

Οι διαδικασίες συνεχίστηκάν και σήμερα Κυριακή, με παράλληλες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο σχετικά με τα πυρηνικά, την επισφάλεια, τις γυναίκες, τις αραβικές εξεγερσεις αλλά και το ζήτημα του ίντερνετ ως μέσο παρέμβασης στην κοινωνία.



Σειρά αυριο και μεθάυριο έχουν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες του Ευρωπαικού Κοινωνικού Φόρουμ που θα γίνουν στο Παρίσι όπου πέρα απο συζητησεις για τον ρολο των κινηματων στην ευρώπη άλλα και για την συγκυρια του εργατικου κινηματος σε ευρωπαικες χωρες(συντονισμός, κοινες πρωτοβουλίες κλπ) θα συζητηθει και το μέρος που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Ευρ.Φόρουμ-κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μέρος που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ(εσωτερικές μικροσυγκρούσεις).