Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Αλ. Τσίπρας: Ο μόνος που μπορεί να δώσει διέξοδο είναι ο λαός

Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει: Η αποτυχία του Μνημονίου είναι παταγώδης, το φάρμακο, όπως έλεγε έγκαιρα η αριστερά, αποδείχτηκε και στην πράξη χειρότερο από την ασθένεια. Ακόμη όμως και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση, ο στενός πυρήνας της τουλάχιστον ταυτισμένος απόλυτα με τους ισχυρούς ευρωπαϊκούς και εγχώριους κύκλους, προχωρεί στην πλήρη διάλυση της κοινωνίας. Κι ενώ υπάρχουν εναλλακτικές. Πώς άλλωστε γίνεται να είναι μονόδρομος η καταστροφή; Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις παρεμβάσεις του την περασμένη εβδομάδα επέμεινε ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει διέξοδο είναι ο λαϊκός παράγοντας, αναδεικνύοντας μάλιστα έναν επιπλέον λόγο για την αναγκαιότητα δημοψηφίσματος για το “Σύμφωνο για το Ευρώ”. Όπως είπε, μιλώντας στον ρ/φ “Στο Κόκκινο105,5”, το δημοψήφισμα, η καταφυγή στον λαϊκό παράγοντα, θα μπορούσε να αποδειχτεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, στα χέρια βέβαια μιας πολιτικής ηγεσίας “με σθένος”. “Αυτομάτως θα μετέτρεπε την κρίση σε ευρωπαϊκή και στη Σύνοδο Κορυφής η ευρωπαϊκή ηγεσία, με την πλάτη στον τοίχο, θα αναγκαζόταν να βρει λύση” εξήγησε. Η κυβέρνηση όμως δεν θα αποφύγει τα μέτρα, όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν θέλει. Έχει επιλέξει τους “φίλους” της, το μεγάλο, εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο, τις αγορές, και τους “εχθρούς” της, τα συμφέροντα των εργαζόμενων, της νεολαίας, της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας.

Έτσι, στην προσπάθειά της να κρατηθεί στην εξουσία κι ενώ σπαράσσεται από τον ενδοκυβερνητικό εμφύλιο που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις απολύσεις στο Δημόσιο, επιχειρεί να στήσει μαζί με την τρόϊκα μια εικόνα τεχνητής συναίνεσης. Τεχνητής όχι γιατί η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί επί της ουσίας, το Ζάπειο ΙΙ αποτελεί αδιάψευστο “μάρτυρα” συναίνεσης, αλλά διότι δεν υπάρχει “συναίνεση με τον λαό”. “Αν ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς σμίξουν τις αποτυχίες τους, δεν σημαίνει ότι θα φτιάξουν κι ένα πετυχημένο σχήμα” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και είναι προεξοφλημένο ότι οι προσπάθειες “εθνικής συνεννόησης” θα πέσουν στο κενό.



Καμπάνια οικονομικής εξόρμησης του ΣΥΝ

Στο εσωτερικό του χώρου, η παρουσίαση την περασμένη εβδομάδα της “Μαύρης Βίβλου” του Μνημονίου και η κριτική με συγκεκριμένες αιχμές στα κυβερνητικά πεπραγμένα συνάντησε θετική ανταπόκριση σε ένα ευρύτερο κοινό που ψάχνει για άλλες απαντήσεις στην κρίση. Άλλωστε η παρουσίαση, ενόψει και της νέας εξοντωτικής έμμεσης φορολογίας, απέκτησε ιδιαίτερη επικαιρότητα καθώς ανέδειξε ότι αν τα φορολογικά έσοδα ήταν κοντά στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, τα δημόσια οικονομικά θα ήταν πολύ πιο “συμμαζεμένα”. “Ποιος δεν πληρώνει;” ρώτησε ρητορικά ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας ότι δεν “πέσαμε έξω” εξαιτίας του κινήματος “δεν πληρώνω”, αλλά εξαιτίας όλων εκείνων που “κουνάν το δάχτυλο” στο κίνημα. Το προσεχές σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η ΚΠΕ του ΣΥΝ με ατζέντα τις πολιτικές εξελίξεις και τον ΣΥΡΙΖΑ (επικύρωση της πολιτικής συμφωνίας και οργανωτικά). Σημειώνουμε ότι η καμπάνια οικονομικής εξόρμησης του ΣΥΝ είναι έτοιμη κι αποκτά κατ' επείγοντα χαρακτήρα ενόψει και των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.