"Τα άκουσε" χθες η Γερμανίδα καγκελάριος για την ευρωπαϊκή πολιτική της, καθώς και την κατηγορία - περί τεμπελιάς του ευρωπαϊκού Νότου που μοιάζει να γίνεται επίσημη πολιτική
Πόσο τεμπέληδες είμαστε εμείς οι Έλληνες; Πόσες μέρες διακοπές έχουμε τον χρόνο; Μήπως περνάμε όλο το καλοκαίρι στις παραλίες; Τα ερωτήματα αυτά -πάντα με άρωμα κατηγορίας- τα έθεταν μέχρι προχτές στα καφενεία των γερμανικών πόλεων οι συνήθεις γκρινιάρηδες θαμώνες που έβριζαν τους... χαραμοφάηδες του Νότου, επειδή βγαίνουν στη σύνταξη νωρίς και αντί να δουλεύουν λιάζονται. Ανάλογα ρεπορτάζ εμφανίζονταν και στις σελίδες του λαϊκού γερμανικού Τύπου, ενίοτε και του λιγότερο λαϊκού. Από χθες, όμως, η κατηγορία περί τεμπελιάς μοιάζει να γίνεται επίσημη πολιτική, καθώς εμμέσως τη διατύπωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός της στο Μέσεντε της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.
«Φυσικά και θέλουμε το ευρώ και φυσικά δεν θέλουμε κάποιος να χρεωκοπήσει και μετά να συμπαρασυρθούμε όλοι μαζί», είπε η Μέρκελ, αλλά υπογράμμισε ότι η βοήθεια προς τον Νότο συνδέεται με ορισμένες προϋποθέσεις. «Δεν μπορούμε να είμαστε απλώς αλληλέγγυοι και να πούμε ας συνεχίσουν απλώς αυτές οι χώρες να κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι τώρα. Ναι, η Γερμανία θα βοηθήσει, αλλά η Γερμανία θα βοηθήσει μόνον όταν οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες. Κι αυτό πρέπει να αποδειχθεί».
Το κοινό καταχειροκρότησε τη Μέρκελ όταν έγινε συγκεκριμένη και... παραστατική: «Δεν μπορεί να βγαίνει κανείς νωρίτερα στη σύνταξη σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, ή η Πορτογαλία, απ’ ό,τι στη Γερμανία. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες». Οι χειροκροτητές ήξεραν καλά ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γερμανία έχουν ανέβει από τα 65 στα 67 έτη κι ότι ο ελάχιστος χρόνος πληρωμένης άδειας ετησίως είναι 20 ημέρες, ο μέγιστος 33. Δεν είχαν όμως ιδέα πόση άδεια έχουν οι Έλληνες, Πορτογάλοι ή Ισπανοί εργαζόμενοι - και σίγουρα σε σπάνιες περιπτώσεις είναι περισσότερες. Όπως δεν γνώριζαν την πραγματική μέση ηλικία συνταξιοδότησης -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat-, που είναι τα 61,4 χρόνια στην Ελλάδα, τα 62,6 στην Πορτογαλία και τα 61,7 στη Γερμανία. Η άγνοια των χειροκροτητών μπορεί και να συγχωρείται, όχι όμως και της Μέρκελ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που της ασκήθηκε δριμεία κριτική για την ομιλία της από την αντιπολίτευση, η οποία την κατηγόρησε ότι λαϊκίζει αφόρητα κι ότι εμπλέκεται ανενδοίαστα στην εσωτερική πολιτική άλλων χωρών.
«Όταν μιλά κανείς για κοινωνική και οικονομική σύγκλιση, καλά θα κάνει να αφήνει τον λαϊκισμό και τις προκαταλήψεις του απ’ έξω. Οι άνθρωποι στη Νότια Ευρώπη δουλεύουν πολύ», τόνισε ο πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. «Αντί να ποντάρει στο εύκολο χειροκρότημα, καλά θα κάνει η Μέρκελ να διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις. Κι όταν κάνει συγκρίσεις, να τις κάνει ολόκληρες, να συγκρίνει και τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και τις ελάχιστες αμοιβές στα κράτη - μέλη». Δριμεία κριτική άσκησε και η Αριστερά: «Η επίθεση της Μέρκελ πυροδοτεί το αντιγερμανικό κλίμα στην Ευρώπη και το αντευρωπαϊκό κλίμα στη Γερμανία», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Κλάους Ερνστ. «Εάν οι άνθρωποι στην Ευρώπη μάθουν να θεωρούν αυτονόητους τους συρρικνούμενους μισθούς, τις συρρικνούμενες συντάξεις και τον όλο και αυξανόμενο χρόνο εργασίας, τότε η ευρωπαϊκή ιδέα δεν έχει μέλλον», συνέχισε, κατηγορώντας τη Μέρκελ ότι άγεται και φέρεται από τις προκαταλήψεις των καφενείων: «Στην Ευρώπη ζουν Ευρωπαίοι, όχι ευρώ», είπε ο Ερνστ και κάλεσε τη Μέρκελ να αποκαλύψει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή την ευρωπαϊκή της πολιτική.
Επιθετικός ήταν και ο συνήθως ήπιος πρόεδρος των Πρασίνων, Τσεμ Ότσντεμιρ: «Η ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ αποτελείται από συνθήματα σε κομματικές συγκεντρώσεις. Αντί να μοιράζει εξυπνακίστικες συμβουλές στους Ευρωπαίους εταίρους μας, καλά θα κάνει να αγωνιστεί ώστε να υπάρξει επιτέλους ένας συνετός και αποτελεσματικός συντονισμός της οικονομικής πολιτικής εντός της Ευρώπης. Κι αν θέλει σώνει και καλά να ανακατευτεί με την εσωτερική πολιτική των άλλων χωρών, ας τις επισκεφτεί κι ας θέσει τα θέματα εκεί».
Αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες, διά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Χανς Άιχελ, έσπευσαν να υπερασπιστούν την... χαμένη τιμή της Ελλάδας: «Τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα είναι σκληρά. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι από τον έναν χρόνο στον άλλον, οι Έλληνες μείωσαν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κατά 5%. Στη Γερμανία αυτό θα αντιστοιχούσε σε 125 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για κατόρθωμα», επισήμανε ο Άιχελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου