Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Απέραντος… δήμος τα Γιάννενα

Στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων θα αλλάξει ριζικά η ανθρωπογεωγραφία μετά τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου και με αφορμή την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης». Στελέχη των περιφερειακών δήμων, που σήμερα ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα ή εκλεγούν για πρώτη φορά, θα «μετακομίσουν» στα Γιάννενα από τους γειτονικούς δήμους. Η πολιτική τους δραστηριότητα θα έχει πλέον στο επίκεντρο την πόλη, η οποία θα αποτελεί και το διοικητικό κέντρο του Λεκανοπεδίου.
Τις τελευταίες μέρες το σενάριο για τη δημιουργία ενός δήμου «μαμούθ» στο Λεκανοπέδιο ενισχύεται διαρκώς. Ακόμη και οι αιρετοί που διαφωνούν με τη συνένωση των δήμων Περάματος, Ανατολής, Μπιζανίου και Παμβώτιδας με το δήμο Ιωαννιτών –το ίδιο ισχύει και για την κοινότητα Νήσου- εκτιμούν ότι οι πιθανότητες «αυξάνονται όλο και περισσότερο». Σ’ αυτό, βέβαια, συντελεί η γενικότερη εκτίμηση που διαμορφώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης για τη δημιουργία ορισμένων δήμων «μαμούθ». Ωστόσο, οι αιρετοί είναι επιφυλακτικού και περιμένουν την ανακοίνωση του χωροταξικού, σημειώνοντας με νόημα πως «αυτό ούτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται από κάποιον αρμόδιο».

Το μέτρο εκλογής
Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, ο δήμος Ιωαννιτών θα αποτελεί το μεγαλύτερο δήμο της Ηπείρου και της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, από τη στιγμή που ο πληθυσμός θα ξεπεράσει ή και θα προσεγγίσει τις 100.000 κατοίκους, θα έχει περισσότερο πληθυσμό ακόμη και από το νομό Άρτας που είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά στη Ήπειρο μετά το νομό Ιωαννίνων. Αν ο δήμος ξεπεράσει το «όριο» των 100.000 κατοίκων –ο αριθμός θα προκύψει με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2001- τότε στο δημοτικό συμβούλιο θα εκλεγούν 45 μέλη.
Το μέτρο για την εκλογή των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ανά υφιστάμενο δήμο θα ανέρχεται σε 2.200 έως 2.400 κατοίκους περίπου. Φυσικά, το μεγαλύτερο αριθμό θα εκλέξει ο νυν δήμος Ιωαννιτών. Όμως, η κοινότητα Νήσου, παρότι ο πληθυσμός της φτάνει τους 600 κατοίκους περίπου, θα έχει εκπρόσωπο στο δημοτικό συμβούλιο, αφού στην εκλογή του οργάνου θα ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας. Κι αυτό γιατί προβλέπεται πρώτα να εκλέξουν δημοτικούς συμβούλους οι μικροί πληθυσμιακά οργανισμοί αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) –ακόμη κι αν δεν συμπληρώνουν τον αριθμό που απαιτεί το μέτρο- και μετά η πόλη.

Η εκπροσώπηση
Από τους περιφερειακούς δήμους –σε περίπτωση που σχηματιστεί ο δήμος «μαμούθ»- τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αιρετών θα έχει ο δήμος Παμβώτιδας, ο οποίος είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος του νομού Ιωαννίνων. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να εκλέξει ακόμη και 6 δημοτικούς συμβούλους, ενώ οι δήμοι Μπιζανίου και Περάματος θα εκλέξουν από 3 και ο δήμος Ανατολής ίσως και 4 συμβούλους.
Όμως, στην περίπτωση που το υπουργείο Εσωτερικών με το χωροταξικό σχέδιο προκρίνει το «μικρό» δήμο –συνένωση δήμου Περάματος και κοινότητας Νήσου με τα Γιάννενα- τότε αλλάζει το μέτρο εκλογής των δημοτικών συμβούλων. Παράλληλα, αλλάζει και η εκπροσώπηση και, ως ένα βαθμό, απλοποιείται λόγω και της μικρότερης συμμετοχής όμορων περιοχών στο δήμο Ιωαννιτών. Στην περίπτωση αυτή ο πληθυσμός δεν θα ξεπερνά τις 80.000 κατοίκους, αλλάζοντας το μέτρο εκλογής το οποίο μειώνονται σε 1.800 κατοίκους περίπου. Το σύνολο των δημοτικών συμβούλων θα ανέρχεται σε 41, ενώ και πάλι η κοινότητα Νήσου θα εκλέξει 1 δημοτικό σύμβουλο και ο δήμος Περάματος ενδέχεται να εκλέξει 4 ή και 5.


Πλειοψηφία για την παράταξη που κερδίζει
Και στις επόμενες δημοτικές εκλογές διασφαλίζεται η απόλυτη πλειοψηφία για την παράταξη που κερδίζει την εκλογική αναμέτρηση. Η πλειοψηφούσα παράταξη, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του «Καλλικράτη», θα εκλέγει τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων επί του συνόλου του εκλεγέντων αιρετών στο κορυφαίο συλλογικό όργανο της κάθε περιοχής. Όμως, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα εκλέγονται πλέον με απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η εκλογή οιασδήποτε αρχής με ποσοστό 42%, που ίσχυσε στις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές για την πλειοψηφούσα παράταξη, και επανέρχεται η ρύθμιση του 50% συν 1 ψήφο για την εκλογή της δημοτικής ή της περιφερειακής αρχής.
agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: