Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Μίζες και από την Deuthsche Bahn στην Ελλάδα

Νέο Ελληνογερμανικό σκάνδαλο φαίνεται να ξεσπάει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η εισαγγελία της Φρανκφούρτης, εξετάζει υπόθεση θυγατρικής του γερμανικού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, Deutsche Βahn, η οποία φέρεται να δωροδόκησε αρμόδιους για αποφάσεις σε θέσεις-κλειδιά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλγερία και η Ρουάντα.

Η εισαγγελία της Φρανκφούρτης έχει εκκινήσει διαδικασία ανακρίσεων υπόπτων, στελεχών της εταιρείας. Το ποσό που φέρεται να δόθηκε για μίζες είναι «μονοψήφιος αριθμός εκατομμυρίων ευρώ», σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της μητρικής Deutsche Βahn και αφορά την περίοδο από το 2005 μέχρι και σήμερα.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε ότι «οι έρευνες βρίσκονται σε εντελώς αρχικό στάδιο», ενώ συλλήψεις δεν έχουν γίνει ακόμη. Η ειδοποιός διαφορά της υπόθεσης Deutsche Βahn, σε σχέση με τις εταιρείες Siemens, ΜΑΝ, Ferrostaal και Daimler, είναι ότι δεν πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση αλλά για οργανισμό του γερμανικού Δημοσίου.

Για το θέμα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε τους αρμόδιους υπουργούς «σε ποια έργα- συμβάσεις των ελληνικών σιδηροδρόμων έχει εμπλακεί η Deutsche Βahn; Σε ποια περίοδο και τι ποσά αναφέρονται; Εάν έχει εως σήμερα υπάρξει οποιαδήποτε σχετική έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη από την ελληνική κυβέρνηση ή από τη διοίκηση του ΟΣΕ; Αλλά και σε ποιες κινήσεις δικαστικής και ανακριτικής συνεργασίας με τις γερμανικές αρχές πρόκειται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποσά χρήματα έχουν δοθεί από γερμανικές εταιρείες για χρηματισμό αξιωματούχων και ποιοι τα πήραν;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: