Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Κόβουν το σχολείο στα μέτρα της κρίσης

* Δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών, μειώνονται οι διορισμοί των εκπαιδευτικών με το νέο σύστημα των εξετάσεων

* Εισάγεται η αυτοαξιολόγηση, που ανοίγει τον δρόμο για τους χορηγούς και σχολεία πολλών ταχυτήτων

* Καταργείται η βάση του 10 ως αντιπαροχή...

Σε ακόμη βαθύτερη κρίση θα περιπέσει το δημόσιο σχολείο με τα μέτρα που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και εγκρίθηκαν απ' αυτό. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι διορισμοί όλων των εκπαιδευτικών θα γίνονται με εξετάσεις ανά διετία, χωρίς ωστόσο να καθορίζεται ο αριθμός των διορισθέντων. Η οδύσσεια, όμως, ακόμη και αυτών που θα διοριστούν θα συνεχιστεί, καθώς καθιερώνεται διετής δοκιμασία πριν από τη μονιμοποίησή τους.

Οι ρυθμίσεις για το "νέο σχολείο" υπακούουν στο κλίμα των άγριων περικοπών που έχει προαναγγείλει το ΔΝΤ και κόβουν το σχολείο στα μέτρα της κρίσης. Με το κράτος να περιορίζει το ενδιαφέρον του, ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης του δημόσιου σχολείου, μέσω του θεσμού της "αυτοαξιολόγησης" των σχολικών μονάδων. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σχολεία πολλών ταχυτήτων και σε επιπλέον κοινωνικές - εκπαιδευτικές διακρίσεις.

Ως επικοινωνιακό αντιστάθμισμα η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση της βάσης του 10 για την είσοδο στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Ο Συνασπισμός καλεί τους εκπαιδευτικούς να αγωνιστούν για την ανατροπή των κυβερνητικών μέτρων, για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις (αύριο στάση εργασίας 11 π.μ. - 1 μ.μ.) απαντά η ΟΛΜΕ στο "νομοσχέδιο - σκούπα", αλλά και στις περικοπές στους μισθούς και τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργίας ακόμη και μέσα στις εξετάσεις. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 22 Απριλίου.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: