Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Να μιλήσει ο λαός

Να μιλήσει ο λαός

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/04/2010

* Τον εκρηκτικό μηχανισμό ΔΝΤ-Ε.Ε. πυροδότησε από το Καστελλόριζο ο Γ. Παπανδρέου

* Αλυσιδωτές εκρήξεις σε ΠΑΣΟΚ και συνδικάτα

* Μετά την πρώτη εντύπωση spread και Χρηματιστήριο χλεύασαν την κυβερνητική απόφαση

* Υπογραφή συμφωνίας με ΕΚΤ και ΔΝΤ για νέο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας αξιώνει η Μέρκελ. Για δανεισμό με επιτόκιο άνω του 5% συζητούν τώρα στις Βρυξέλλες

* Αλ. Τσίπρας: Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο



Απ' το "απάνεμο λιμάνι" του Καστελλόριζου με φόντο τη θάλασσα και 2-3 υπουργούς, ο Γ. Παπανδρέου ανήγγειλε την ενεργοποίηση του μηχανισμού ΔΝΤ-Ε.Ε. βάζοντας -ως άλλος Οδυσσέας- τον ελληνικό λαό στις περιπέτειες μιας άλλης "Οδύσσειας", όπως ο ίδιος είπε. Πράξη απερίσκεπτη και επώδυνη.

Μετά το πρώτο μούδιασμα, spread και Χρηματιστήριο τράβηξαν πάλι τον γνώριμο δρόμο τους, καθώς από το Βερολίνο η Άγγ. Μέρκελ έθεσε ως προϋπόθεση ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού την υπογραφή συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για ένα νέο, σκληρότερο Πρόγραμμα Σταθερότητας (τριετές), ενώ στις Βρυξέλλες άρχισαν να συζητούν το νέο επιτόκιο δανεισμού αφού το 5% που είχε προβλεφθεί στο τελευταίο Ecofin θεωρείται ξεπερασμένο...

Σε κατάσταση βρασμού βρίσκεται και το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Γ. Παναγιωτακόπουλος, Στ. Τζουμάκας και Π. Οικονόμου εξέφρασαν ευθέως την κατηγορηματική αντίθεσή τους. Η ΠΑΣΚΕ Δημοσίου ξεσηκώθηκε, ενώ στα δύο χωρίστηκε η ΠΑΣΚ ΓΣΕΕ. Ενδεικτική των αντιδράσεων είναι η δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου ότι "η κοινωνική αντίσταση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι ο δρόμος που μπορεί να δώσει ελπίδα και βεβαιότητα στη ζωή μας". ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ετοιμάζονται για απεργιακή κινητοποίηση στις 5 Μαΐου.

Οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι "η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο".
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: