Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Στρώνουν χαλί σε ΔΝΤ και νέα μέτρα

* "Άστοχες" ενέργειες εκτίναξαν τα spreads σε ιστορικό ρεκόρ άνω των 400 μονάδων και το επιτόκιο δανεισμού άνω του 7%. Κάτω (2,2%) το Χρηματιστήριο

* Κλιμάκια του ΔΝΤ εγκαθίστανται σήμερα στην Αθήνα. Πιο κοντά η ενεργοποίηση του "μηχανισμού στήριξης" Ε.Ε. - ΔΝΤ

Με τρία βήματα η κυβέρνηση έκλεισε τις τελευταίες ημέρες μεγάλο τμήμα της απόστασης που χώριζε την Ελλάδα από την αδυναμία δανεισμού και την "έσχατη λύση" που περιγράφεται στην απόφαση της συνόδου κορυφής, κατά την οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί ο "μηχανισμός στήριξης" Ε.Ε. και ΔΝΤ, που, με τη σειρά του, επιφέρει διπλή επιτήρηση και νέα, σκληρότερα μέτρα.

Το πρώτο βήμα έγινε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, ο οποίος δήλωσε πως, αν παραστεί ανάγκη, η κυβέρνηση θα ζητήσει την ενεργοποίηση του "μηχανισμού στήριξης", και το δεύτερο από τον υπουργό Επικρατείας (παρά τω πρωθυπουργώ) Χ. Παμπούκη, ο οποίος διευκρίνισε πως, εφόσον υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ, αυτό θα επιβάλει τους όρους του. Το τρίτο βήμα έγινε χθες με κάποια άγνωστη "κυβερνητική πηγή" να δηλώνει στο επίσημο site του γερμανικού χρηματιστηρίου ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την αναθεώρηση της απόφασης για τον "μηχανισμό στήριξης" προκειμένου να παρακαμφθεί το ΔΝΤ.

Η δήθεν γκάφα είχε αποτέλεσμα τα spreads να φτάσουν έως τις 408 μονάδες βάσης, το ελληνικό χρηματιστήριο να πέσει κατά 2,21% και το επιτόκιο δανεισμού της χώρας να ξεπεράσει το 7%. Η δε διάψευση της ανώνυμης κυβερνητικής πηγής από τον υπουργό Οικονομικών έγινε αργά το απόγευμα, ενώ όλα είχαν διαμορφωθεί. Το ύψος του επιτοκίου δανεισμού επιτρέπει από σήμερα να ανοίξει η συζήτηση για τη δυνατότητα δανεισμού και, άρα, την ανάγκη ή μη προσφυγής της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό "μηχανισμό στήριξης" και στο ΔΝΤ, κλιμάκια του οποίου, άλλωστε, εγκαθίστανται από σήμερα στην Αθήνα.

Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν πιο κοντά και τη συζήτηση για νέα μέτρα, την οποία άλλωστε έχει ανοίξει, εμμέσως, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση ως "αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές" (ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.).

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: