Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
Σε 8 περιορίστηκε ο αριθμός των Δήμων στο Νομό Ιωαννίνων
Τουλάχιστον ενδιαφέρουσες έως απρόσμενες χαρακτηρίζονται οι αλλαγές που επέρχονται στον αυτοδιοικητικό χάρτη του νομού Ιωαννίνων μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού που έγινε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.Οι εννέα δήμοι που φαινόταν ως το ισχυρότερο σενάριο ύστερα και από την ολοκλήρωση των επαφών που είχε ο κ. Ραγκούσης με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό, έγιναν τελικά οκτώ, καθώς οι αντιδράσεις που προηγήθηκαν αλλά και η γενικότερη φιλοσοφία που διέπει το σχέδιο «Καλλικράτης», με τον περιορισμό όσο το δυνατόν περισσότερο, των δήμων, επέδρασαν καθοριστικά.Οι αλλαγές που επήλθαν στο νομό Ιωαννίνων αναφέρονται στην κατάργηση του δήμου που το αρχικό σενάριο έφερε να δημιουργείται αποτελούμενο από τους δήμους Παμβώτιδος, Κατσανοχωρίων και Αγίου Δημητρίου.Ο Δήμος Παμβώτιδος ενσωματώνεται στο δήμο Ιωαννιτών, που αποκτά πλέον χαρακτηριστικά ενός πραγματικά μεγάλου δήμου καλύπτοντας την μεγαλύτερη επιφάνεια του λεκανοπεδίου και συμπεριλαμβάνοντας στα όριά του τους δήμους Ανατολής, Περάματος, Μπιζανίου, Παμβώτιδος και την κοινότητα Νήσου.Έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η συγκρότηση ενός επίσης μεγάλου δήμου στο νότιο τμήμα του λεκανοπεδίου, ο οποίος θα αποτελείται από τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Κατσανοχωρίων, Δωδώνης, Σελλών και Λάκκας Σουλίου.Οι δυο αυτές αλλαγές είναι και οι μοναδικές που έγιναν στο νομό Ιωαννίνων, αρκετές όμως για να διαμορφώσουν νέα δεδομένα και στη χωροταξία του λεκανοπεδίου, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό.
Δόθηκαν και οι έδρες των δήμων
Η συγκρότηση των άλλων δήμων παραμένει σύμφωνα με το αρχικό σενάριο, χωρίς διαφοροποιήσεις.Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η σπουδή του Υπ. Εσωτερικών να ορίσει μαζί με το χωροταξικό και τις έδρες των υπό σύσταση δήμων, αν και σε αυτό το επίπεδο φαίνεται πως υπάρχουν και επιφυλάξεις, αλλά και διακριτές αποστάσεις σε μία προσπάθεια να τηρηθούν οι όποιες ισορροπίες.Στο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει με την διαβούλευση των τοπικών κοινωνιών θα συζητηθεί πιθανότατα και το θέμα της έδρας κάθε δήμου, ένας τομέας στον οποίο λογικά το υπουργείο θα φανεί περισσότερο διαλλακτικό.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η ανακοίνωση του χωροταξικού του «Καλλικράτη» συνοδεύτηκε από τις πρώτες αντιδράσεις, οι οποίες ενδεχομένως να πάρουν οργανωμένη μορφή τις επόμενες ημέρες.«Θα ξεσηκωθούμε», ήταν η δήλωση του Δημάρχου Παμβώτιδος Βαγγέλη Πήχα, ο οποίος έκανε γνωστό ότι την Παρασκευή κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.Στις αντιδράσεις του εμμένει και ο Δήμαρχος Μπιζανίου Αχιλλέας Σίντος, ο οποίος ανέφερε:«Δεν μας ικανοποιεί η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών. Δεν επιθυμούμε συνένωση με τον Δήμο Ιωαννιτών, αλλά έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση να συνεωθούμε με τον ενιαίο πλέον Δήμο Δωδώνης. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο και θα πάρουμε τις όποιες αποφάσεις».Αιφνιδιασμένος δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κατσανοχωρίων Βασίλης Χήτας με την χθεσινή εξέλιξη. Μη μπορώντας να κρύψει την έκπληξή του, σημείωσε πως δε θέλει να εκφράσει προσωπική άποψη και επιφυλάχθηκε να μιλήσει μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει σήμερα.Ικανοποιημένος από τις αλλαγές δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Χρήστος Παπαδήμας. «Οι αλλαγές μας βρίσκουν σύμφωνους, καθώς ο Δήμος Αγίου Δημητρίου επιθυμούσε να συνενωθεί με το Δήμο Δωδώνης. Επί της ουσίας εφαρμόζεται το σχέδιο του ΙΤΑ. Προσωπικά μετά τις αλλαγές αυτές δεν θα είμαι υποψήφιος», σημείωσε.Αντιδράσεις αναμένεται, πάντως, να υπάρξουν και σε ότι αφορά τον ορισμό των εδρών, με τον δήμαρχο Τύμφης Γιώργο Σουκουβέλο να εκφράζει ήδη τις αντιρρήσεις του για τον ορισμό των Ασπράγγελων ως έδρα του δήμου Ζαγορίου και να συγκαλεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.
Εκλογές ανά πενταετία
Σε 333 με 343 από τους 1034 (910 δήμοι και 124 κοινότητες) μειώνονται οι δήμοι του «Καλλικράτη», επιβεβαιώνοντας στην ουσία φήμες που έκαναν λόγο για κάτω από 360.Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας ότι το υπουργείο κατέληξε σε αυτόν τον αριθμό με βάση οκτώ ενιαία κριτήρια που βασίζονται στην απόφαση του συνεδρίου της Κυλλήνης της ΚΕΔΚΕ.Τα βασικότερα είναι:
- Με βάση την απογραφή του 2001 πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10000 για αυτούς που συνενώνονται και 12000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι
- Τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχεια τους ανεξαρτήτως πληθυσμού
Η θητεία των αιρετών περιφερειαρχών και δημάρχων θα διευρυνθεί από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προλογίζοντας την παρουσίαση του «Καλλικράτη» από τον υπουργό Εσωτερικών.Μιλώντας για την επιμήκυνση της θητείας στην αυτοδιοίκηση, στα πέντε χρόνια, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για βήμα εξορθολογισμού και περιορισμού των δαπανών. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες εκλογές έγιναν πέρυσι, ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο, γεγονός που εκτιμάται ότι η πενταετής θητεία θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, το 2014.Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι νέοι δήμαρχοι να αναλαμβάνουν καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο της χρονιάς των εκλογών και όχι από τον επόμενο Ιανουάριο, ώστε να συντάσσουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.Από τα 18 -και όχι από τα 21- θα μπορεί πλέον να εκλεγεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος.Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου