Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ζαρκάδι… θύμα τροχαίου

Η απαίτηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των πολιτών για τη χωροθέτηση προστατευόμενων περιοχών και τη δημιουργία εθνικών πάρκων βρήκε ανταπόκριση από την πολιτεία.


Όμως, η δημιουργία τους δεν σημαίνει επαρκή προστασία των ειδών της πανίδας που διαβιούν στις προστατευόμενες περιοχές. Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Η.Α.», παρατηρείται έλλειψη βασικών υποδομών καθώς δεν υπάρχουν κέντρα περίθαλψης για οποιοδήποτε πρόβλημα διαπιστωθεί σε κάποιο ζώο. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η μεγαλύτερη σε έκταση προστατευόμενη περιοχή στην Ελλάδα, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.
Οι διαπιστώσεις αυτές δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Έτσι, ένα ζαρκάδι, τριών ετών, ξεψύχησε πριν λίγες μέρες παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες πολιτών και μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων να σωθεί. Το συμβάν καταγράφηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο δρόμο μεταξύ Αρίστης και Παπίγκου. Εκεί, διερχόμενο αυτοκίνητο χτύπησε το ζαρκαδάκι, κάτοικοι της περιοχής και άλλοι επισκέπτες το βρήκαν σε άθλια κατάσταση και έψαξαν να βρουν κάποιον αρμόδιο φορέα για τη μεταφορά και την περίθαλψή του. Τελικά, απευθύνθηκαν στο Κέντρο του WWF στο Μικρό Πάπιγκο και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του γραφείου το χτυπημένο ζαρκάδι μεταφέρθηκε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Μπουραζανίου.

Χωρίς υποδομές

Γιατί συνέβη αυτό από τη στιγμή που το ζαρκάδι βρέθηκε χτυπημένο κοντά στον πυρήνα του Πάρκου της Πίνδου; Ο βασικός και μοναδικός λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για εθνικό πάρκο αν δεν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες και λειτουργικές υποδομές μέσα σ’ αυτό. Και μια απ’ αυτές είναι η δημιουργία κέντρου για την περίθαλψη των άγριων ζώων», δήλωσε στον «Η.Α.» ο Κώστας Τζιόβας, υπεύθυνος του γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF στο Μικρό Πάπιγκο. Το παράδοξο είναι πως δεν υπάρχει ούτε καν ένας χώρος σε επίπεδο υποδοχής, ώστε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Για τη μεταφορά του ζαρκαδιού χρειάστηκε χρόνος και κόπος. Επαγγελματίες και κάτοικοι της Αρίστης συνέδραμαν να μεταφερθεί το τραυματισμένο ζαρκάδι στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Μπουραζανίου, όπου υπάρχει υποδομή για την περίθαλψη των αγρίων ζώων που τραυματίζονται. Επίσης, ο υπεύθυνος του WWF στο γραφείο του Παπίγκου αναγνωρίζει πως «εκεί υπάρχει εμπειρία και γνώση».

Δεν άντεξε

Την περίθαλψη του ζαρκαδιού ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Τάσσος, ιδιοκτήτης του κέντρου και κτηνίατρος στο επάγγελμα. «Το ζαρκάδι είχε χτυπηθεί σε λεκάνη και οπίσθια άκρα. Είναι ευαίσθητα ζώα και δεν δέχονται ανθρώπινη παρουσία. Με την παραμικρή εμφάνιση του ανθρώπου το ζώο πετάγεται γιατί αυτή είναι φυσιολογική αντίδρασή του. Τα τραύματα ήταν εσωτερικά και δεν του επέτρεψαν να επιβιώσει», είπε στον «Η.Α.».
Στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου έχει τεθεί ήδη το θέμα τοποθέτησης προειδοποιητικών πινακίδων για όσους οδηγούς κινούνται στους δρόμους. Σε μια τέτοια περίπτωση οι οδηγοί θα ήταν πιο προσεκτικοί και τα άγρια ζώα δεν θα κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή να… τρακάρουν με κάποιο από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Η τοποθέτηση των ενημερωτικών πινακίδων θεωρείται επιβεβλημένη, αφού πολλοί επαρχιακοί δρόμοι βρίσκονται εντός των ορίων του εθνικού πάρκου και τα άγρια ζώα κινδυνεύουν διαρκώς. Ο κ. Τάσσος εκτιμά και εύχεται ο θάνατος του ζαρκαδιού να αφυπνίσει τους πάντες, ντόπιους και επισκέπτες της περιοχής. «Το κακό έγινε. Μακάρι να είναι ένα ερέθισμα για να προχωρήσουμε και να αποφύγουμε παρόμοια συμβάντα και παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν όλοι και να σεβαστούν τον τόπο και το περιβάλλον», είπε στον «Η.Α.».
agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: