Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα ζητά ο Όλι Ρεν

Περικοπή των δαπανών - μισθών και στον ιδιωτικό τομέα συνέστησε χθες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος, Όλι Ρεν, αλλά, αυτό, είπε, εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο Ό. Ρεν, σε ομιλία του, χθες, στις Βρυξέλλες, σε συνέδριο της «Δεξαμενής σκέψης» (Think tank) «Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής», για το κρίσιμο ζήτημα του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο την πιθανότητα χρεωκοπίας της Ελλάδας. «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα», είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προτεραιότητα αποπληρωμής των δανείων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα από κυβερνήσεις και ιδιωτικούς φορείς-τράπεζες.

Ως προς τη μείωση των δαπανών - μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Ρεν χαρακτήρισε «πολύ θετική» την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 10% τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, απόφαση που «στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο». Πρόκειται, είπαν κοινοτικές πηγές, για ευχή και επιθυμία της Κομισιόν, που δεν έχει από τις συνθήκες τη δυνατότητα να επιβάλει κάτι τέτοιο, αλλά, ασφαλώς, προέβλεψαν οι ίδιες πηγές, η μείωση αυτή θα περιλαμβάνεται αναγκαστικά σε οποιοδήποτε πακέτο μέτρων στήριξης της Ελλάδας μέσω του πολυετούς προγράμματος οικονομικών πολιτικών, του οποίου την εκπόνηση ζήτησε χθες ο ΥΠΟΙΚ, Γ. Παπακωσταντίνου, από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Όσο για την επιμονή των spread να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, παρά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και παρά την υιοθέτηση, την Κυριακή, από τις χώρες της Ευρωζώνης του μηχανισμού δημοσιονομικής στήριξης της Ελλάδας, ο Όλι Ρεν απέδωσε αυτό το φαινόμενο και στη διασπορά φημολογιών από τους πολιτικούς σχολιαστές των ΜΜΕ: “Θα παρακαλούσα όλους τους πολιτικούς σχολιαστές να είναι όσο πιο υπεύθυνοι γίνεται και να μη διασπείρουν φημολογίες για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας”. Είναι κοινό μυστικό στην Κομισιόν ότι τα αγγλοσαξωνικά ΜΜΕ, με επικεφαλής τους “Φαινάνσιαλ Τάιμς”, πιέζουν αφόρητα την Ελλάδα με άρθρα και σχόλια -υποστηρίζοντας, χωρίς να το λένε ανοικτά, τους θεσμικούς επενδυτές των χωρών τους, οι οποίοι φοβούνται μήπως χάσουν τα χρήματά τους από μια χρεωκοπία της Ελλάδας, σε ελληνικά ομόλογα, - να προσφύγει το ταχύτερο δυνατό στον κοινοτικό μηχανισμό στήριξης. Ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα, χωρίς όμως να αποκαλύψει ονόματα, σε πρόσφατη συνέντευξη «ενός πρώην διευθυντή του ΔΝΤ» στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", η οποία, όπως είπε, «στηριζόταν σε ανακριβή στοιχεία για την Ελλάδα».

Ο κ. Ρεν προσπάθησε, τέλος, να υποβαθμίσει τις ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή άρνηση της Γερμανίας να πάρει μέρος στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας μέσω του κοινοτικού μηχανισμού στήριξής της, που υιοθετήθηκε την περασμένη Κυριακή με τη σύμφωνη γνώμη της καγκελαρίου Άγγ. Μέρκελ. "Η Γερμανία", εξήγησε ο επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, “έχει δεσμευθεί, μαζί με τις άλλες 15 χώρες της Ευρωζώνης να συμμετάσχει και αυτή στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας εφόσον αυτός χρειασθεί και ζητηθεί (από την ελληνική κυβέρνηση). Το πρώτο βήμα θα είναι να υπάρξει επίσημο αίτημα της Ελλάδας. Το δεύτερο βήμα θα είναι οι εκθέσεις-γνωμοδοτήσεις της ΕΚΤ και της Κομισιόν προς το Eurogroup που θα εισηγούνται την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού. Αυτός ο μηχανισμός είναι απόλυτα συμβατός προς την κοινοτική Συνθήκη (σ.σ.: άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισσαβώνας) και δεν τίθεται θέμα ρήτρας 'μη διάσωσης' (no bail out). Δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω για τη δέσμευση της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα».

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: